Annons

Annons

Sockerbagarens saffransskorpor med choklad och apelsin

De här spröda saffransskorporna får du inte missa i ditt julbak i år! Efter att ha börjat baka efter bagar- och konditormästaren och tillika chokladmästaren Jan Hedhs recept vill jag knappt baka efter några andra. Det skulle i så fall vara efter Hemmets bakexpert Boel Ottmers recept. De är toppen och dem misslyckas man aldrig med. Ett gott råd är att önska någon av Jan Hedhs underbara bakböcker i julklapp! Vilken guldgruva de är! De är en riktig skatt till eftervärlden! Vilken tur att han vill dela med sig av sin fantastiska kunskap!

Sockerbagarens saffransskorpor

Det här behöver du till ca 65 skorpor:

100 gr choklad (70%-ig)

Rivet skal av 1 apelsin

100 gr osaltat smör (rumsvarmt)

140 gr (drygt 1,5 dl) strösocker

80 gr ägg (1,5 ägg – det som blir över används till pensling)

Annons

100 gr (1 dl) mjölk, 3%-ig (rumsvarm)

1 gr stött saffran

475 gr (knappt 8 dl) vetemjöl

4 tsk bakpulver

Pärlsocker att strö över

 

Gör så här: 

1. Ställ fram smöret, ägget och mjölken 1 tim innan så att de blir rumsvarma.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Blanda samman mjöl, bakpulver och saffran.

4. Hacka chokladen.

5. Lägg smör och strösocker i en större bunke och riv ner apelsinskal. Rör om.

6. Tillsätt äggen lite i sänder och rör om.

7. Tillsätt mjölken och rör om.

8. Sikta ner mjölblandningen och blanda väl utan att arbeta degen för mycket.

Sockerbagarens saffransskorpor

9. Arbeta försiktigt in chokladen i degen som doftar av både saffran och apelsin.

10. Dela degen i 4 lika stora delar (ca 250 gr vardera) och rulla dem till längder som är lika långa som plåten.

Sockerbagarens saffransskorpor

11. Lägg längderna på 2 bakpappersklädda plåtar.

12. Pensla längderna med ägg.

Sockerbagarens saffransskorpor

13. Strö över pärlsocker…

Sockerbagarens saffransskorpor

…eller mandelsplitter (faktiskt godast med pärlsocker eftersom skorporna inte är så söta i sig själva).

14. Baka längderna gyllenbruna, ca 18-20 min.

Sockerbagarens saffransskorpor

15. Sänk omedelbart ugnstemperaturen till 150 grader när du tagit ut den sista plåten med skorpor.

16. Dela längderna i sneda bitar med en vass kniv medan de ännu är varma.

17. Sätt skorporna på högkant på plåtarna och rosta dem gyllenbruna i ugnen 10-12 min.

18. När skorporna svalnat läggs de i plastburk med lock. Om de förvaras torrt håller de sig spröda länge.

Här lär Jan Hedh oss baka småkakor på sitt bageri och kafé Olof Viktors i Glemminge, en av Österlens pärlor! OBS! Filmen börjar med en plåt med nybakade saffransskorpor!

Sockerbagarens saffransskorpor

Jan Hedh är min 3:e husgud (Leif GW Persson och Leif Mannerström är de andra två). Finns det en skickligare bagare än han? Jag tror inte det. Och lika snäll som sagans sockerbagare är han. En jul beställde jag sockerfri tryffel i hans käresta Maria Escalantes chokladbutik och när jag kom dit för att hämta dem hade Jan gjort alldeles för många. Han höll då fram mjölsikten där tryfflarna låg alldeles nygjorda – ”Ät, ät, ät!” sa han. Den lunchen behövde jag inte äta något mer. 🙂 En annan gång var jag i deras nya chokladtillverkning och skulle handla choklad. Då höll Jan på att jobba med sina surdegar inför en kommande helgkurs i surdegsbakning. ”Vill du ha lite surdeg?” frågade han. Samma morgon hade jag upptäckt att min flera år gamla surdeg var död, så det erbjudandet hade inte kunnat komma lägligare. Jag fick en rågsurdeg som härstammar från Jalta och en vetesurdeg som härstammar från det gamla fina surdegsbageriet Boudin bakery i San Francisco vars surdegsgrund är från 1849 då bageriet startades.

I min favoritbaktidning BAKA läste jag en artikel om när Jan Hedh och Maria Escalante var på besök på Marias familjs kakaoplantage i Peru. På sin morgonpromenad såg Jan några småflickor som samlade bråte i strandkanten. När han pratade med dem visade det sig att deras dröm var att få ihop pengar till att kunna köpa varsin caffe latte på Starbucks. Vad gjorde den snälle sockerbagaren då? Jo, han gick och köpte varsin latte till tjejerna och det gjorde han varje morgon tills han reste hem! Denna historia gör mig alldeles tårögd. Man blir nog snäll av att jobba med så mycket godsaker!

 

Julklappstips: önska dig eller ge bort någon av Jan Hedhs läckra bakböcker!

 

 

VILL DU HA FLER RECEPT TILL DITT JULBAK?

Världens godaste adventskaka – klicka här!

Adventskaka med dadlar, valnötter, choklad, apelsin och konjak

 

 

 

 

 

 

Experternas lussekatter – klicka här!

Experternas lussekatter

Mjukt pepparkakshjärta – klicka här!

Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet

Monikas spröda pepparkakor – klicka här!

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Monikas spröda pepparkakor

 

LÄS OCKSÅ

(20)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar