Annons

Annons

Snabb dessertpaj full av sommarminnen

Det här är en jättegod dessertpaj som går snabbt att baka eftersom pajskalet inte ska förgräddas och bara fyllas med sylt av bär du plockade i somras. Det enda som kan vara lite pilligt är gallret, som du kan hoppa över om det kniper med tiden eller tålamodet. Baka gärna pajen dagen innan den ska ätas, så har du desserten avklarad i god tid och dessutom mår pajen bra av att få sätta sig. Pajerna på bilderna har jag gjort av hjortron som min sambo och hans syster plockat på myrarna i Norrland. Det blir minst lika gott med blåbärssylt eller hallonsylt. Färdigköpt sylt går precis lika bra.

Snabb och läcker dessertpaj full av sommarminnen

Pajskalet är sprött och smakar som mandelmusslor.

Det här behöver du:

Sylt, gärna hemkokt: 3-4 dl

Vetemjöl: 4,5 dl (270 gr)

Strösocker: 1,25 dl (110 gr)

Vaniljsocker: 1 msk

Bakpulver: 3/4 tsk

Salt: 1,5 krm

Smör, osaltat, kallt: 225 gr

Äggvita: 1 st

 

Annons

Servera till:

Vaniljglass och/eller vispgrädde som vispats med 1 msk punsch/dl grädde. Det är jättegott med både glass och vispgrädde till den här pajen.

Snabb och läcker dessertpaj full av sommarminnen

Här hade jag bråttom och struntade i gallret. Det räckte med 3 dl mjöl, 150 gr smör, 1 dl strösocker och 1/2 tsk bakpulver, i övrigt enligt receptet.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på falsen strax under mitten.

2. Tag ut 200 gr osaltat smör ur kylen och skär det i små tärningar.

3. Lägg 4,5 dl/270 gr vetemjöl, 3/4 tsk bakpulver, 1,5 krm salt, 1 msk vaniljsocker, 1 dl strösocker och smörtärningarna i en bunke och nyp samman till en degklump.

4. Tag undan 135 gr av degen och lägg i kylen tills den ska användas till gallret och kanten.

5. Platta ut resten av degen i en rund form (ca 25 cm), gärna med lös botten. Du behöver varken smörja formen eller vara noga med att trycka ut degen längs kanten eftersom pajkanten ska snyggas till med degen som ligger i kylen.

6. Bred ut sylten i pajskalet. (Sila sylten först om den är vattnig.)

Snabb och läcker dessertpaj full av sommarminnen

Pajen är trevlig att servera i en snygg form men går lättare att skära upp om du bakar den i en pajform med lös botten.

7. Tag ut degbiten ut kylen och lägg på ett bakplåtspapper. Rulla smala längder och lägg i ett rutmönster över sylten. Snygga till pajkanten med det som blir över av degen.

8. Pensla pajkant och galler med äggvita.

9. Grädda pajen ca 40 minuter. Lägg ugnsfolie över efter ca 25 minuter eller när du tycker att pajkanten och gallret fått tillräckligt med färg.

10. Låt pajen svalna på galler. Om du bakar den dagen före kan den stå framme eller förvaras i kylen tills det är dags att äta den. Lägg plast över. Skär upp pajen med en vass kniv.

 

Klicka här för Christinas blåbärspaj!

Redaktionen bakar: Christinas blåbärspaj

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på Syrlig rödavinbärspaj!

Äntligen något gott av röda vinbär

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på Tag-vad-du-har-smulpaj (glutenfri, vegansk)

Glutenfri "Ta vad du har"-smulpaj

LÄS OCKSÅ

(15)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar