Annons

Annons

Snabb och god kavring

Snabb kavring till midsommarsillen

En jättegod kavring som jag gjorde lite nyttigare genom att ta siktat dinkelmjöl istället för vetemjöl och honung istället för sirap. Och den är precis lika god som klassisk kavring!

I år har jag varit ute i god tid och redan bakat kavringen till midsommarsillen! Jag stoppade den i frysen till midsommarafton och den andra kunde vi inte låta bli att äta upp med en gång. ”Det här var gott!” sa provsmakaren Gert därhemma. Det har sällan doftat så gott av något brödbak förut, så kavringen kommer att bli en ny favorit hemma hos oss. Brödkryddorna sätter verkligen god smak! Och att färga degen med lite ”soja” (colorit), som man har i sås, är ett bra knep när man inte använder mörk sirap, så får kavringen den härliga bruna färgen. Det tar max en kvart att röra ihop degen och sedan sköter ugnen resten medan man njuter av den goda doften i huset. Man kan förvara kavringen i en plastpåse i kylen över en vecka utan att den blir möglig och det är mums att äta den med en skiva ”prickekorv”!

Annons

 

Det här behövs till 2 kavringar:

6 dl rågsikt (300 gr)

6 dl siktat dinkelmjöl (330 gr) eller vetemjöl (360 gr)

1 påse brödkryddor (=2,5 msk)

3 tsk bikarbonat

3 tsk salt

2,5 dl honung (eller sirap)

9 dl filmjölk (jag använde 3%-ig)

2 tsk colorit (behövs ej för den som väljer mörk mörk sirap istället för honung)

 

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 175 grader.

2) Smörj 2 brödformar (1,5-liters).

3) Blanda mjöl, brödkryddor, bikarbonat och salt.

4) Blanda filmjölk och honung i en stor bunke.

5) Rör ner mjölblandningen i filmjölken och blanda väl. Gärna 5 min i en degblandare. Tillsätt ev Colorit. 

6) Häll degen i brödformarna. (Degen är kladdig och rinnande.)

7) Grädda kavringarna i nedre delen av ugnen ca 55-60 min (klart när provstickan inte blir kladdig).

8) Stjälp upp kavringarna på galler och låt svalna utan bakduk.

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(86)

1 kommentar

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar