Annons

Annons

Sicilianska pistagedrömmar med citron (glutenfria)

De här jättegoda småkakorna smakade jag första gången när vi var på semester på Sicilien för några år sedan. När det var dags att åka hem gick jag omkring på flygplatsen i Catania och köpte lite godsaker som vi kunde mumsa på under flygresan, bl a några nygräddade småkakor som såg jättegoda ut. Och det var inget mot vad de var! Ett par år senare kom jag äntligen på hur jag skulle baka dem och här är receptet. Jag brukar passa på att baka dem när jag fått äggvitor över.

Sicilianska pistagedrömmar med citron

 

Det här behöver du till ca 20 st:

Pistagemandel: 200 gr (eller 100 gr pistagemandel + 100 gr sötmandel)

Citron, rivet skal: 3 st

Äggvita: 60 gr (ca 2 äggvitor)

Vaniljsocker: 1 msk

Strösocker: 100 gr (lite mer än 1 dl, som väger 90 gr)

Annons

 

Till dekoration:

Pistagemandel: ca 20 st

Sicilianska pistagedrömmar med citron

Så här gör du:

1.  Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

sicilianska citrondrömmar med pistagemandel

2. Finhacka 200 gr pistagemandel med en kniv så att du får både mandelmjöl och lite större bitar att tugga på. (Om du vill kan du istället ta 100 gr pistagemandel och 100 gr sötmandel.)

3. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Riv skal från 3 citroner och blanda med pistagemandelhacket.

5. Tillsätt 1 msk vaniljsocker och 100 gr strösocker och rör om väl.

6. Rör ner 60 gr flytande äggvita och rör om väl. (OBS! Det får inte vara mer äggvita än så. Rör gärna ner lite äggvita i taget så att du har koll på att smeten inte blir blöt. Om den blir blöt blir kakorna mjuka istället för mjuksega.)

sicilianska citrondrömmar med pistagemandel

7. Klicka ut kakorna på bakplåtspapperet med ett kaffemått e dyl så att formen blir fin. Stick ner en pistagemandel mitt i varje kaka och forma sedan till kakorna med fingrarna så att de blir jämna.

8. Kör in plåten på mittfalsen och grädda kakorna ca 15 minuter. Håll ett öga på dem så att de inte blir brända. Om de känns mjuka efter 15 minuter gräddar du dem lite till så att de blir mjuksega.

9. Tag ut plåten ur ugnen och drag över bakplåtspapperet med kakor på ett galler. Låt dem svalna där och lägg dem i en plastburk med lock när de svalnat helt. Jag brukar förvara dem i kylen.

 

TESTA OCKSÅ!

Glutenfria citronrutor, en riktig förkylningskaka – klicka här!

Glutenfria citronrutor i långpanna - en riktig förkylningskaka

 

 

 

 

 

 

Glutenfria sotarmurrar när du har äggvitor över – klicka här!

Sotarmurrar - läckra glutenfria småkakor av bara 4 ingredienser

 

LÄS OCKSÅ

(30)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar