Annons

Annons

Saftigt dinkelbröd i långpanna

Det här är ett jättegott och saftigt bröd som håller sig mjukt i flera dagar. Det går rätt snabbt att göra och kan varieras med olika sorters kärnor och rårivna rotfrukter. Jag har bakat det med både rårivna morötter och palsternackor och nästa gång ska jag testa med gulbetor. Och så har jag bakat det med både solroskärnor och pumpakärnor. Lika gott vilket som. Man kan också ha i nötter och annat som är gott och nyttigt, som t ex torkade aprikoser, tranbär eller lingon. Det är bara fantasin som sätter gränser, som det brukar heta!

Saftigt dinkelbröd i långpanna

Det här brödet innehåller rivna morötter och solroskärnor.

Det här behöver du till 12-20 rutor, beroende på hur stora du vill ha dem:

Mjölk, 3%: 5 dl

Jäst (bäst med jäst för söta degar, men den andra funkar bra): 50 gr

Rapsolja: 1/2 dl

Morot eller palsternacka: 200 gr (vikt i rivet tillstånd; ca 2 stora morötter eller palsternackor)

Annons

Honung: 2 msk

Linfrön, gärna krossade: 1/2 dl

Solroskärnor eller pumpakärnor: 1 dl

Salt: 1,5 tsk

Dinkelmjöl fullkorn: 9 dl (540 gr)

Vetemjöl special (eller Manitoba cream): 4 dl

(Dekoration)

Dinkelflingor: ett par matskedar

Eventuellt 1 uppvispat ägg att pensla brödet med för att dinkelflingorna ska fastna bättre.

Saftigt dinkelbröd i långpanna

Det här brödet innehåller riven palsternacka och pumpakärnor. Jag penslade det med ett uppvispat ägg för att dinkelflingorna skulle fastna bättre. En annan gång ska jag testa rivna gulbetor och rödbetor.

Gör så här:

Saftigt dinkelbröd i långpanna

1. Riv morötter/palsternackor fint.

2. Värm mjölken så att den blir fingervarm (max 37 grader).

3. Smula ner jästen i degbunken och häll lite mjölk över. Rör om tills jästen löst sig och häll i resten av mjölken. Rör om.

4. Häll i linfrön, olja, honung, rivna morötter/palsternackor och rör om.

5. Tillsätt mjölet i omgångar och rör om.

6. Kör degen på lägsta fart i degblandaren ca 5 minuter. Tillsätt solroskärnorna/pumpakärnorna mot slutet.

7. Tillsätt salt och kör ett par minuter till.

8. Täck bunken med plast och låt degen vila 30 min.

9. Knyckla ihop ett bakplåtspapper och håll det under vattenkranen. Vrid ur vattnet och bred ut papperet i en långpanna (ca 30 x 40 cm). (Detta knep har jag lärt mig av Jamie Oliver; bakplåtspapperet blir så mycket enklare att jobba med och forma när det är fuktigt.) Strö grovt rågmjöl över bakplåtspapperet för ännu godare skorpa.

Saftiga dinkelrutor i långpanna

10. Häll ut ut degen i långpannan. Tryck ut den och platta till den. Skär ut 12-20 rutor med en vass kniv. Lägg plast över långpannan och låt jäsa ca 30 minuter.

11. Sätt ugnen på 225 grader.

12. Pensla brödet med lite ljummet vatten/ett uppvispat ägg och strö över dinkelflingorna.

13. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min.

Saftiga dinkelrutor i långpanna

14. Låt brödet svalna på gallret under bakduk. Jättegott att äta ljummet med bara lite smör på. Rutorna håller sig saftiga i flera dagar.

TIPS! Råriven sötpotatis är också bra och god att blanda i degen!

KLICKA HÄR om du vill ha recpept på mitt valnötsbröd i långpanna!

KLICKA HÄR om du vill ha recept på mitt lättbakade lingongrova med kanel!

KLICKA HÄR om du vill ha recept på min läckra blåbärslimpa med vanilj!

KLICKA HÄR om du vill ha mitt recept på snabb och god kavring!

KLICKA HÄR om du vill ha recept på mitt GI-bröd med massor av nyttigheter!

 

LÄS OCKSÅ

(45)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar