Annons

Annons

Saftig citronkaka – enkelt och alltid lika gott

Ibland är det enklaste det godaste. Till den kommande långhelgen bakar jag en saftig och frisk citronkaka. Och med så många dagar ledigt blir det nog både den och den jättegoda kanelkakan längst ner i inlägget. Båda är lätta att göra och att lyckas med, de blir garanterat saftiga och håller sig upp till en vecka om de inte blir uppätna med en gång.

Citronkaka

Finns det något godare än en citronsockerkaka?

Det här behöver du:

Ägg, rumsvarma: 4 normalstora

Smör, mjukt: 100 gr

Citron, rivet skal från: 1 st

Vaniljsocker: 1 msk

Vetemjöl: 2 dl (120 gr)

Strösocker: 1,5 dl

Bakpulver: 1,5 tsk

Till formen:

Smör, mjukt: 15 gr

Annons

Potatismjöl: 1 tsk

 

Så här gör du:

1. Tag fram smör och ägg  minst 1 timme före bakningen så att de hinner blir rumsvarma.

2. Sätt ugnen på 175 grader och sätt ugnsgallret på den nedersta falsen.

3. Blanda 15 gr mjukt smör med potatismjölet och pensla formen med det så faller kakan av formen när du vänder uppochner på den (Jan Hedhs knep). (Du behöver inte bröa formen.)

4. Väg upp mjöl och sikta ner bakpulver och vaniljsocker med en tesil. Rör om så att det blandas väl.

5. Riv citronskalet.

6. Vispa smöret och strösockret med elvisp i 5 minuter.

7. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa sedan 4 minuter.

8. Rör ner det rivna citronskalet.

9. Sikta ner mjölblandningen med en sil i 2-3 omgångar och blanda försiktigt men väl.

10. Häll smeten i formen och grädda ca 30 minuter.

11. Låt kakan svalna på galler och häll upp den på ett serveringsfat när den svalnat lite. Förvara den svala kakan under formen och kör in den i en plastpåse.

 

Kakan håller sig saftig en hel vecka!

 

Saftig citronsockerkaka

Den här kakan är bakad med Kungsörnens Self Rising vetemjöl och 1 msk kanel istället för vaniljsocker, inget citronskal.

LÄS OCKSÅ

(20)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar