Annons

Annons

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

Den här rabarberpajen gör jag många gånger varje vår och alla som smakat den tycker att den är fantastisk. Citronsmulorna och den vita chokladen sätter pricken över i.

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

Så här års kan jag inte få nog av rabarber!

Du kan förbereda rabarberpajen på morgonen och grädda den ett par timmar innan den ska ätas. Lägg folie över den nygräddade pajen och svep in den i rena kökshanddukar så är den lagom ljummen när det är dags att äta den. Ibland gör jag en extra rabarberpaj och stoppar in i frysen att ha i beredskap om det dyker upp oväntade gäster.

Annons

 

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

Det här behöver du till en rund pajform (en stor gratängform):

4 (8-10) portioner

Smuldeg:
Smör, mjukt: 75 (150) gr
Vetemjöl: 2 (4) dl
Strösocker: 1 (2) msk
Vaniljsocker: 1 (2) msk
Citron, rivet skal: 1/2 (1) st
Vit choklad (en god sort): 75 (150) gr

Fyllning:
Rabarber, oskalad: 700 (1 500) gr
Strösocker: 1 (2) dl
Potatismjöl: 1 (2) msk

Till servering:
Vaniljsås, vaniljvisp eller halvsmält vaniljglass
Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

Gör så här:

1. Tag fram smöret i god tid så att det blir mjukt.

2. Ansa och skölj rabarbern. Så här års är den spröd och behöver inte skalas. Finast blir det om du får tag i rabarber med rött skal.

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

3. Skär stjälkarna i ca 3 cm långa bitar och lägg i en smord form (2 lager i en rund pajform eller 3 lager i en stor gratängform).
4. Blanda 1 (2) dl strösocker och 1 (2) msk potatismjöl i en bunke och ställ åt sidan.
5. Blanda 2 (4) dl vetemjöl, 1 (2) msk strösocker och 1 (2) msk vaniljsocker i en annan bunke. Nyp ihop med 75 (150) gr mjukt smör och ställ åt sidan.
6. Grovhacka 75 (150) gr vit choklad och ställ åt sidan.
Så här långt kan du förbereda på morgonen om pajen ska ätas på kvällen!
7. När det är dags att grädda pajen: Sätt ugnen på 225 grader.
8. Häll blandningen med strösocker och potatismjöl över rabarberbitarna i formen.
9. Riv citronskalet och rör ner i mjölblandningen.
10. Rör ner chokladhacket i mjölblandningen.
Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

11. Strö smuldegen över rabarberbitarna.

12. Ställ in formen på den näst nedersta falsen i ugnen.
13. Grädda pajen ca 25 minuter. Lägg över folie efter ca 10 minuter så att inte smulorna blir brända.
14. Om pajen inte ska ätas förrän ett par timmar senare:  Ställ pajformen på spisen där det är varmt. Lägg ugnsfolie över och packa in formen i ett par rena kökshanddukar. 2-3 timmar senare är pajen fortfarande lagom ljummen.

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

 

 

Vill du ha fler recept med rabarber!

Världens snabbaste rabarberkaka

 

Världens snabbaste 

rabarberkaka

(Klicka här för recept!)

 

Världens snabbaste rabarberkaka i långpanna

 

 

 

 

 

 

 

Världens snabbaste

rabarberkaka i långpanna

(Klicka här för recept!)

 

Långpannakaka med rabarber, jordgubbar och citron

 

 

 

 

 

 

 

Långpannekaka med

rabarber, jordubbar

och citron

(Klicka här för recept!)

 

 

Vill du ha fler recept på dessertpajer?

Glutenfri smulpaj

 

 

 

 

 

 

 

”Tag-vad-du-har”-smulpaj

(Klicka här för recept!)

 

Dessertpaj med röda vinbär

 

 

 

 

 

 

 

Rödavinbärspaj

(Klicka här för recept!)

 

paj full av sommarminnen

 

 

 

 

 

 

 

Paj full av

sommarminnen

(Klicka här för recept!)

 

 

LÄS OCKSÅ

(96)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar