Annons

Annons

Kryddig pumpapaj med konjak till allhelgonahelgen

Nu är den tiden äntligen här då det börjar dofta gott av kryddor från köket och vi tänder ljus både inne och ute och pyntar med blommor i lysande orange färger. Det värmer så gott i höstmörkret och det är en härlig försmak på julen som sakta men säkert närmar sig.

029

Kryddig pumpapaj med konjak till allhelgonahelgen

Ät pumpajen med vaniljglass eller lättvispad grädde. Eller helt enkelt som den är.

027

Pumpa smakar inte så mycket, ungefär som morötter, men det blir saftigt när man bakar med pumpamos. Det är de ljuvliga pepparkakskryddorna, konjaken och de smakrika pekannötterna som ger pajen dess goda smak.

Det här behöver du:

(Pajbotten)

Smör, kylskåpskallt: 125 gr

Vetemjöl: 3 dl (180 gr)

Vaniljsocker: 1 msk

Vatten, iskallt: 1-2 msk

Ägg att pensla pajkanten med: 1 st

(Fyllning)

Pumpamos, på burk eller hemgjort mos av butternutpumpa (se recept nedan): 250 gr mos

Annons

Kondenserad mjölk på burk: 400 gr

Brunt farinsocker strö: 1/2 dl

Pepparkakskryddor (finns i påse bland kryddorna i affären): 1 msk

Konjak: 1/2 dl

Ägg, rumsvarma: 3 normalstora (190 gr med skal)

Salt: 1/2 tsk

(Till dekoration)

Pekannötter: 150 gr (eller mer)

(Till servering)

Vaniljglass eller ät den som den är

 

Om du väljer att själv göra mos av butternutpumpa gör du så här:

Du kan göra moset i god tid innan du bakar pajen, antingen dagen före och då förvara det i kylen eller långt i förväg och frysa det. Om du gör det samma dag, tänk då på att låta det svalna innan du blandar det i pajfyllningen.

Kryddig pumpapaj med konjak till allhelgonahelgen

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Tvätta pumpan, klyv den på längden och gröp ur kärnorna med en sked. (Rosta dem gärna för att ha till brödbak eller i mussli.)

3. Smörj en ugnsfast form med olja, lägg pumpahalvorna med snittytan ner och ställ in den i ugnen.

014

4. Ta ut pumpahalvorna ur ugnen efter 1 timme.

Kryddig pumpaj med konjak till allhelgonahelgen!

5. Låt pumpahalvorna svalna med snittytan upp.

6. Gröp ur det mjuka innanmätet med en sked. Mixa moset slätt om det behövs.

7. När moset svalnat ställs det i kylen eller fryses, om det inte används samma dag.

 

Gör pajen så här:

1. Ta ut äggen i god tid så att de blir rumsvarma.

2. Sätt ugnen på 200°.

3. Gör pajskalet: Blanda mjöl och vaniljsocker i en bunke. Tärna kylskåpskallt smör och nyp samman med mjölblandningen – med fingrarna eller hacka samman i en matberedare. Tillsätt lite iskallt vatten för att degen ska hålla ihop. Tryck ut pajdegen i en låg pajform med avtagbara kanter (ca 26 cm i diameter). Ställ in formen i frysen 15 min eller i kylen 30 min. Nagga därefter pajbottnen med en gaffel, lägg ett bakplåtspapper över och fyll formen med torra bönor eller ris och förgrädda långt ner i ugnen 20 min. Detta för att pajbottnen inte ska höja sig.

Kryddig pumpapaj med konjak till allhelgonahelgen

4. Ta ut det förgräddade pajskalet ur ugnen och sänk värmen till 150 grader. Ställ pajskalet åt sidan.

5. Blanda pumpamos med socker, pepparkakskryddor och konjak.

6. Rör samman ägg, grädde och kondenserad mjölk i en bunke och rör i pumpamoset.

7. Pensla pajkanten med ägg.

8. Häll fyllningen i pajskalet.

9. Grädda 20 min strax under mitten av ugnen, strö över pekannötterna och grädda ytterligare 20 min. (Fyllningen ska vara lite dallrig men inte rinnande när pajen är klar.)

10. Servera pajen ljummen med vaniljglass, lättvispad grädde eller som den är.

Tips! Pajen går utmärkt att frysa. Ta ut den några timmar innan den ska ätas.

 

Kommer du ihåg Svenske kocken i Mupparna? Så här gick det till när han skulle baka pumpapaj! 🙂

 

Halloweencupcakes - kul höstlovspyssel

Testa gärna mina goda halloweencupcakes med skojig limefrosting! Klicka här!

 

LÄS OCKSÅ

(54)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar