Annons

Annons

Plommonkaka med kanelsocker i långpanna

Det här är en jättegod långpannekaka full av saftiga söta plommon som toppas med kanelsocker. Plommon och kanel är en väldigt god kombination och så doftar det så gott i hela huset när den gräddas. Kakan är lätt att göra och tar bara 20 minuter i ugnen. 

Plommonkaka med kanelsocker i långpanna

Godaste långpannekakan när plommonen äntligen har mognat!

 

Det här behöver du:

(Kakan)

Plommon, färska: 500 gr

Smör, mjukt: 175 gr

Ägg, rumsvarma: 6 st (inte för små)

Strösocker: 2,5 dl

Vaniljsocker: 1 msk

Vetemjöl, självjäsande (Kungsörnens Self Rising Vetemjöl): 7 dl (420 gr)

Annons

 

OBS! Får du inte tag på självjäsande mjöl går det lika bra med vanligt vetemjöl och 1 msk bakpulver.

 

(Kanelsocker)

Kanel, mald: 1 msk

Strösocker: 1/2 dl

 

(Till långpannan, ca 30 x 40 cm)

Smör, osaltat: 20 gr

Potatismjöl: 1,5 tsk

Plommonkakan med kanelsocker i långpanna

En klick vispgrädde är gott till!

 

Gör så här:

1. Tag fram 6 ägg och 175 gr smör i god tid så att de blir rumsvarma och får samma temperatur.

2. Kör 20 gr smör i mikron 20 sekunder och rör ihop med 1,5 tsk potatismjöl. Smörj långpannan med detta smörjsmör (tips från Jan Hedh).

3. Gör kanelsockret: Blanda 1 msk mald kanel med 1/2 dl strösocker.

4. Tvätta, torka och kärna ur plommonen. Dela dem i fyra delar.

5. Sätt ugnen på 200 grader och gallret på näst nedersta falsen.

6. Mät upp 7 dl/420 gr självjäsande mjöl. (Om du inte fått tag på självjäsande mjöl blandar du 1 msk bakpulver och vanligt vetemjöl.)

7. Vispa smöret med 2,5 dl strösocker och 1 msk vaniljsocker med elvisp eller i en matberedare 5 minuter.

8. Knäck ner ett ägg i taget och vispa ytterligare 4 minuter.

9. Sikta ner mjölet i 2-3 omgångar med en sil. Rör om försiktigt men väl så att inte något mjöl ligger kvar  på bottnen.

 

Plommonkaka med kanelsocker i långpanna

Lägg gärna plommonkvarterna åt olika håll så att det blir ett fint mönster.

 

10. Bred ut smeten i långpannan.

11. Tryck ner plommonkvarterna lätt i smeten.

12.  Strö över kanelsockret.

13. Grädda kakan ca 20 minuter. Kakan är klar när provstickan känns torr.

14. Låt kakan svalna på galler, gärna under bakduk.

 

Plommonkaka med kanelsocker i långpanna

Nu doftar det gott av kanel i köket!

 

Plommonkaka med kanelsocker i långpanna

Godaste efterrätten så här års: en bit nygräddad plommonkaka med en klick vispgrädde till en kopp gott kaffe!

 

Plommonkaka med kanelsocker i långpanna

Den här plommonkakan har bakats med lila plommon!

 

Vill du ha fler recept på kakor och pajer med bär och frukter som är mogna nu?

Sigrids snabba äppelkakaklicka här!

Snabb och läcker björnbärskakaklicka här!

Världens snabbaste hallonkaka med kardemumma – klicka här!

Mandelkaka med färska aprikoserklicka här!

Blåbärskaka med valnöts- och kaneltopping – klicka här!

Blåbärsrutor med citron och vit choklad – klicka här!

Christinas knäckiga blåbärspajklicka här!

Syrlig smulpaj med röda vinbärklicka här!

Glutenfri paj med äpplen och päron (vegansk) – klicka här!

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(24)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar