Annons

Annons

Lyxpizza i långpanna

För några år sedan kom vi underfund med att pizza var den perfekta nyårsdagsmaten. Efter all julmat flera dagar i rad och lite lyxigare mat på nyårsafton tyckte vi att det var både gott och praktiskt att äta pizza då. Men vi var inte de enda som insett det. Just den här nyårsdagen tillbringade vi på Österlen och när vi kom in på pizzerian i Simrishamn var det nummerlappar och lång kö. När det äntligen blev vår tur fick vi veta att det skulle dröja en och en halv timme innan vi fick våra pizzor. Det var en bitande kall kväll med en snål blåst från havet, men vi hade inget annat val än att ta en uppfriskande promenad trots att vi inte var klädda för det och jag dessutom glömt mina handskar hemma. När vi traskade omkring där stelfrusna och tittade in genom fönstren i de ombonade gatuhusen där julgranen var tänd, brasan sprakade i kaminen och levande ljus lyste så stämningefullt – ja, då visste jag precis hur ”Den lilla flickan med svavelstickorna” i H.C. Andersens saga kände sig. Sedan dess ser jag alltid till att ha ingredienser till min fullmatade panpizza hemma. Det blir 8 rejäla bitar, så den räcker till många. Om det blir någon bit över fryser jag in den.

Pizza i långpanna

Snart är kanske pizza på nyårsdagen en lika stor tradition som skinka på julafton. Det är nog ingen tillfällighet att nyårsdagen utnämnts till Pizzadagen.

Det här behöver du:

(Till pizzadegen)

Vatten: 3 dl

Jäst: 35 gr

Ljust lantbrödsmjöl: 8 dl

Salt: 1/2 tsk

Olja att smörja långpannan med

 

(Till fyllningen – eller den fyllning du föredrar)

Kokt eller rökt skinka/kalkon att klippa i småbitar: 150-200 gr

Annons

Inlagda soltorkade tomater, strimlade (Zetas har bra kryddning till pizza): 100 gr

Konserverade champinjoner, skivade: 1 burk

Riven ost: 100 gr

Inlagda kronärtskockor, marinerade (Zetas har bra kryddning till pizza): 1 burk

Mozarella att skiva över pizzan: 250 gr

Oregano, torkad att strö över den färdiggräddade pizzan

Eventuellt färska basilikablad och oliver till garnering efter gräddning

 

(Till tomatsåsen – eller köp färdig)

Krossade tomater: 400 gr

Olivolja, gärna med citronsmak: 3 msk

Gul lök, liten: 1 st

Vitlöksklyfta: 1 st

Basilikablad att strimla: 5 st

Salt: 1/2 tsk

Strösocker: 1 nypa

 

(Till pizzasalladen)

Vitkål: 1/4 huvud

Risvinäger/vitvinsvinäger/vit balsamvinäger: 3 msk

Olivolja med citronsmak: 3 msk

Bladpersilja

Salt, svartpeppar

Pizza i långpanna

Gör pizzan så här:

  1. Värm vattnet till pizzadegen så att det blir fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i vattnet.
  3. Häll degspadet över mjölet lite i taget. Tillsätt salt och arbeta degen 10 minuter i degblandare.
  4. Smörj en långpanna (ca 37 x 27 cm) med olja.
  5. Låt degen jäsa inplastad till dubbla storleken, ca 45 min. När 10 min kvarstår av jäsningen sätt ugnen på 275 grader.
  6. Gör tomatsåsen (se recept nedan).
  7. Förbered pizzafyllningen (se bilder nederst).
  8. Tryck ut degen i långpannans botten och låt jäsa 5 minuter under bakduk.
  9. Ställ in långpannan på den nedersta falsen i ugnen och grädda pizzadegen 6–7 minuter.
  10. Bred ut tomatsåsen och fördela fyllningen på den förgräddade pizzabottnen (se bilder nederst).
  11. Ställ in pizzan i ugnen igen, nu på den översta falsen, och grädda i 5–7 minuter.

 

Så här gör du äkta italiensk tomatsås enligt Paolo Roberto:

  1. Värm upp 3 msk olivolja i en kastrull.
  2. Skala och halvera 1 liten gul lök och låt halvorna fräsa långsamt i oljan tillsammans med 1 vitlöksklyfta utan att de tar färg.
  3. Tillsätt 400 gr krossade tomater, 5 strimlade basilikablad, 1/2 tsk salt och en nypa socker. Tryck på tomaterna.
  4. Låt puttra utan lock 30 minuter på låg värme för att reducera bort en del av vätskan i såsen (håll noggrann koll på såsen så att den inte bränns vid).
  5. Ta upp och kasta lökhalvor och vitlök.
  6. Låt tomatsåsen svalna något.

 

Gör Tina Nordströms ”jättegoda” pizzasallad så här:

  1. Strimla vitkålen fint och lägg i en skål.
  2. Häll över olivolja och vinäger.
  3. Hacka/klipp persiljan.
  4. Krama kålblandningen med händerna och blanda i persiljehacket.
  5. Smaksätt med salt och svartpeppar.
Pizza i långpanna

Förbered pizzafyllningen så att den snabbt kan läggas på. Välj de saker du gillar bäst. Jag tycker om tomatsås, skinka, champinjoner, soltorkade tomater, mozarella och så är min stora favorit inlagda kronärtskockor.

Pizza i långpanna

När jag brett på tomatsåsen strör jag över ett lager klippt skinka eller kalkon (här har jag använt 200 gr) och en burk avrunna champinjoner. Färska champinjoner blir såklart godare, men konserverade går snabbt att slänga på.

Pizza i långpanna

Sedan strör jag över strimlade soltorkade tomater som sätter så god smak, därefter ett lager riven ost (mozarella eller västerbotten är mina favoriter) och så de inlagda kronärtskockorna.

Pizza i långpanna

Som pricken över i täcker jag pizzan med skivad mozarella, som smälter så gott över hela härligheten. När pizzan är färdiggräddad kan du strö över oregano om du vill ha mer smak och eventuellt dekorera den med oliver och färska basilikablad. En god pizzasallad till kan inte bli annat än ”jättegott”.

LÄS OCKSÅ

(108)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar