Annons

Annons

Pepparkaksbudapest med valnötter och hjortron

Den här budapestrullen brukar jag baka på julafton och servera till kaffet efter maten. Den smakar himmelskt med kombinationen pepparkakskryddor, valnötter och hjortron och jag bara önskar att alla inte var så proppmätta när det är dags att äta den. Men på juldagen smakar den desto bättre när magen är uttänjd.

Pepparkaksbudapest till julkaffet

Pepparkaksbudapest till julkaffet

Till förra årets pepparkaksbudapestrulle använde jag mandelspån. I år kommer det att bli hackade valnötter i stället och så kommer jag att dekorera den med hjortron.

 

Det här behöver du:

Äggvitor: 6 st

Strösocker: 2 dl

Valnötter: 190 gr (60 gr att mala till valnötsmjöl, 100 gr att hacka och blanda i smeten, 30 gr att hacka och strö över nötbottnen)

Pepparkakskryddor: 1 påse (t ex Santa Maria)

Annons

(Fyllning)

Hjortron: 1 förpackning frysta

Hjortronsylt: 2-3 dl

Vispgrädde: 3 dl

 

Så här gör du:

1. Tina hjortronen och låt dem rinna av på hushållspapper så att bären inte är så blöta när de ska strös över fyllningen.

2. Rosta gärna valnötterna (ej nödvändigt): Sätt ugnen på 175 grader. Lägg valnötterna i en ugnssäker form och kör in den mitt i ugnen när ugnen är varm. Stäng av ugnen efter 15 min men låt valnötterna stå kvar. Tag ut dem efter 5 minuter. (Du behöver inte röra om under tiden nötterna rostas.)

3. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Mal 60 gr valnötter till fint mjöl. Hacka resten av valnötterna.

5. Blanda valnötsmjöl, pepparkakskryddor och 100 gr valnötshack (spara resten av valnötshacket).

6. Fukta ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna med måtten 30 x 40 cm eller lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt.

7. Vispa äggvitorna till hårt skum med elvisp: Vispa först lite grand innan du tillsätter strösockret lite i taget under vispningen.

8. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i marängsmeten med en slickepott.

9. Bred ut marängsmeten över bakplåtspapperet. Strö över resten av valnötshacket.

10. Grädda mitt i ugnen 15-20 min.

11. Lägg ett bakplåtspapper på en stor bricka och lägg över långpannan/bakplåten som ett lock. Vänd uppochner på alltsammans så att nötbottnen hamnar på det oanvända bakplåtspapperet på brickan. Drag av det använda bakplåtspapperet och låt nötbottnen svalna med en långpanna som lock.

12. Vispa grädden styvt.

Pepparkaksbudapest till julkaffet

13. Fyll nötbottnen när den svalnat: Bred först på ett lager hjortronsylt, sedan den vispade grädden och till sist de avrunna hjortronen. Spara lite vispgrädde och hjortron att dekorera budapestrullen med.

14. Rulla samman den fyllda nötmarängbottnen från långsidan med hjälp av bakplåtspapperet och lägg den på ett serveringsfat. Spritsa eller klicka lite grädde ovanpå och sätt ett hjortron i varje gräddklick.

TIPS! Uteslut pepparkakskryddorna efter jul så blir det en jättegod valnötsbudapestrulle!

LÄS OCKSÅ

(176)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar