Annons

Annons

Päronkaka med punschgrädde

Den här saftiga och fluffiga kakan som passar perfekt till dessert med en klick punschgrädde som på 70-talet blir bara saftigare för varje dag som går om det blir en bit över. Eftersom päron inte får lika hög smak som t ex äpplen och plommon när de bakas har jag kryddat kakan lite extra med ingefära, vaniljsocker och rivet citronskal. Koncentrerad pärondryck gör den extra saftig och förhöjer dessutom smaken. Passa på att baka kakan nu när de svenska päronen är mogna. Om du inte har turen att ha ett eget päronträd ligger det berg av päron i fruktaffärerna och hos torghandlarna. Jag fick tag på Clara Frijs som är supergoda. Kakan är klar på 1 timme!

Päronkaka med punschgrädde

En klick kall punschgrädde sätter pricken över i!

 

Päronkaka med punschgrädde

En smaskig päronkaka som kryddas med bl a ingefära.

 

Det här behöver du:

(Kakan)

Ägg, normalstora, rumsvarma: 5 st

Smör, osaltat, mjukt: 200 gr

Pärondryck, koncentrerad (rumsvarm): 1 dl

Citroner, skal från: 3 st

Rörsocker strö (eller strösocker): 1,5 dl

Annons

Vaniljsocker: 2 msk

Vetemjöl: 6 dl (360 gr)

Bakpulver: 1 msk

OBS! Om du använder Kungsörnens Self Rising vetemjöl räcker det med 1 tsk balpulver.

(Fyllning)

Päron, t ex Clara Frijs: 4 st

Ingefära, mald: 2 msk

Rörsocker strö (eller strösocker): 1/2 dl

(Till servering)

Kylskåpskall grädde som vispas med en skvätt punsch.

 

Päronkaka med punschgrädde

Lite koncentrerad pärondryck förhöjer smaken på kakan.

 

Gör så här:

1. Tag fram 5 normalstora ägg, 200 gr osaltat smör och 1 dl koncentrerad pärondryck 1 timme innan du ska baka så att de blir rumsvarma.

2. Smörj och bröa en springform som är ca 25 cm i diameter.

3. Blanda 6 dl/360 gr vetemjöl och 1 msk bakpulver. (Om du använder självjäsande vetemjöl räcker det med 1 tsk bakpulver.)

4. Blanda 1/2 dl rörsocker strö/strösocker och 2 msk mald ingefära i en kopp.

5. Riv skal från 3 citroner och ställ åt sidan.

6. Sätt ugnen på 200 grader och gallret strax under mitten.

7. Skölj och skiva 4 päron i ganska tunna skivor. Lägg dem i en stor plastpåse, häll i ingefärssockret och skaka om så att alla päronskivor kryddas.

8. Vispa 200 gr mjukt smör, 1,5 dl rörsocker strö/strösocker och 2 msk vaniljsocker med elvisp på högsta hastighet i 5 minuter.

9. Knäck ner 5 ägg, ett i taget, och vispa med elvisp på medelhastighet i 4 minuter.

10. Tillsätt citronskal och 1 dl koncentrerad pärondryck och rör om försiktigt.

11. Sikta ner mjölblandningen med en sil i 2-3 omgångar och blanda försiktigt men väl så att inte något mjöl ligger kvar på bunkens botten.

 

Päronkaka med punschgrädde

Jag valde att inte skala päronen, men det är en smaksak.

12. Häll smeten i formen och lägg  de kryddade päronskivorna i ett snyggt mönster.

13. Ställ in formen i ugnen och grädda 30 minuter. (Provstickan ska vara torr när kakan är klar.)

Päronkaka med punschgrädde

Kakan tar ca 30 minuter att förbereda och 30 minuter att grädda.

14. Tag ut formen ur ugnen och ställ den på ett galler. Låt kakan vila en stund i formen innan du lossar kanten. Lägg en bakduk över under tiden den svalnar.

 

Päronkaka med punschgrädde

Snåla inte med kryddorna! Det säger alltid konditorerna och kockarna i tävlingarna på TV. Bagarmästaren Paul Hollywood i Hela England bakar frågade en deltagare varför hon gjorde sig besväret att använda en viss smaksättning när den inte gav någon smak. Sedan dess kryddar jag alltid generöst!

 

Klicka här för recept på glutenfri smulpaj med päron och äpplen (vegansk)!

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(344)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar