Annons

Annons

Marängrulle med limoncellomousse och hallonrippel

Len citronmousse med syrlig hallonrippel och några stänk Limoncello i en mandel- eller nötmarängrulle som serveras med extra hallon och en kopp kaffe låter väl som en perfekt avslutning på middagen? Receptet innehåller knep för att marängbottnen inte ska spricka och tips på hur du lätt ska få den av plåten.

Nötmarängrulle med limoncellomousse och hallonrippel

Här kommer det garanterat inte att bli något över, men om det skulle bli det är mandel- eller nötmarängrullen lika god nästa dag. Du kan dela upp jobbet och göra en del av det dagen innan du ska bjuda på den. Om du väljer att göra lemon curd själv, vilket inte tar mer än en kvart, blir det 1/2 dl över som du kan bre på frukostfrallan eller digestivekex.

Annons

 

Det här behöver du:

Hasselnötter eller mandel: 160 gr

Mandelspån: 25 gr (ca 3/4 dl)

Marsanpulver för kall sås (står bland vaniljsåspulver i affären): 50 gr (1 påse)

Mascarpone: 250 gr (1 liten förpackning)

Crème fraîche, 34%-ig: 2 dl (1 liten förpackning)

Hallon, färska: 125 gr + extra till servering

Gelésocker multi: 2 msk

Lemon curd: 1,5 dl färdigköpt eller hemgjord (recept nedan)

Citron: 1 st (+ 2 st om du själv ska göra lemon curd)

Ägg, normalstora: 8 vitor (+ 2 hela ägg om du själv ska göra lemon curd)

Strösocker: 1,5 dl (+ 2 dl om du själv ska göra lemon curd)

Honung, flytande: 1 msk

Limoncello citronlikör: 1/2-1 msk (0m du råkar ha sådan hemma)

 

Gör så här:

Du kan göra moment 1-6 dagen före!

Marängrulle med limoncellomousse och hallonrippel

1. Rosta gärna mandelspånen för mer smak: Lägg 25 gr (3/4 dl) mandelspån i en liten ugnsform som du kör in mitt i ugnen. Sätt värmen på 225 grader. Tag ut formen efter 15 minuter (rör gärna om lite med fingrarna bland mandelspånen efter 10 minuter så att de som inte rostats kommer överst).

2. Mal 160 gr hasselnötter eller mandel till mjöl i en matberedare eller en manuell mandelkvarn.

3. Tag fram 7 ägg ur kylen och separera vitor och gulor. Lägg vitorna i en skål och ställ in den i kylen utan att du behöver lägga plast över. (Lägg gulorna i en burk med lock och ställ in i kylen att användas vid ett senare tillfälle.)

4. Gör lemon curd (om du inte köpt färdig): 

a) Riv skalet på 2 citroner och pressa saften ur dem.

b) Lägg 2 dl strösocker (eller 1,5 dl fruktsocker) i en kastrull och knäck ner 2 ägg. Vispa 2 minuter för hand, gärna med en ballongvisp, utan att sätta på värmen på spisen.

Midsommartårta och lemon curd

c) Häll det rivna citronskalet och den pressade citronsaften i äggblandningen.

Nötmarängrulle med limoncellomousse och hallonrippel

d) Sätt plattan på strax över medelvärme och vispa hela tiden med handvispen tills curden stelnar (ca 10 minuter). Låt curden svalna innan den kan användas i moussen nedan.

Marängrulle med limoncellomousse och hallonrippel

5. Gör hallonrippel: Koka upp 100 gr färska hallon med 2 msk gelésocker multi på medelvärme. Rör om hela tiden och mosa samtidigt hallonen. Låt dem koka upp 1/2 minut. Ställ åt sidan att svalna. (Om du gör din hallonrippel dagen innan den ska användas lägger du plast över och ställer den på ett svalt ställe över natten.)

6. Gör citronmoussen:

a) 1 timme i förväg: Tag fram 250 gr mascarpone och 1,5 dl lemon curd ur kylen så att de blir rumstempererade.

b) Blanda mascarponen med 2 dl kylskålskall creme fraîche. Ställ åt sidan.

c) Vispa 1 äggvita till hårt skum med elvisp och ställ åt sidan.

d) Vispa mascarponeblandningen ett par minuter med elvispen. Rör i 1,5 dl lemon curd. (Om du själv gjort lemon curd blir det ca 1/2 dl över.)

e) Blanda i 2 msk pressad citronsaft.

f) Rör i 1 msk flytande honung.

g) Vänd försiktigt ner den styva äggvitan i blandningen med en slickepott.

h) Ställ in moussen i kylen 1 timme att stelna. (Om du gör din mousse dagen innan den ska användas ställer du in den i kylen över natten med plast över.)

Så här långt kan du göra färdigt dagen innan du ska bjuda på marängrullen! Resten gör du samma dag som den ska serveras!

7. Gör marängbottnen:

a) 30-60 minuter i förväg: Ställ fram äggvitorna så att de blir rumstempererade.

b) Sätt ugnen på 175 grader.

c) Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

d) Blanda nöt- eller mandelmjölet med 50 gr (1 påse) marsanpulver.

e) Lägg äggvitorna i en stor bunke och vispa dem till hårt skum med elvisp. Vispa först lite grand så att det bildas skum och tillsätt sedan 1,5 dl strösocker (eller 3/4 dl fruktsocker), en matsked i taget, under fortsatt vispning. Vispa tills du kan vända skålen uppochner utan att vitorna rinner ut.

f) Vänd försiktigt ner nöt- eller mandelmjölet i marängsmeten med en slickepott.

Nötmarängrulle med limoncellomousse och hallonrippel

g) Bred ut marängsmeten på bakplåtspapperet på ugnsplåten.

h) Strö mandelspån över marängbottnen.

i) Grädda marängbottnen strax under mittfalsen i ugnen ca 15 minuter.

Nötmarängrulle med limoncellomousse och hallonrippel

j) Lägg ett bakplåtspapper på en stor rektangulär bricka. Lägg brickan över bakplåten med den färdiggräddade marängbottnen som ett lock. Vänd uppochner på alltsammans så att marängbottnen hamnar på det oanvända bakplåtspapperet på brickan. Drag bort det använda bakplåtspapperet innan marängbottnen hinner svalna, men gör det mycket försiktigt så att inte marängbottnen går sönder. Låt den svalna ca 20 minuter med en stor långpanna som lock (den som tillhör ugnen är bra).

8. Om du gjort din hallonrippel dagen före kan den ha stelnat. Kör den då 30 sekunder i mikron så att den blir lös. Låt den svalna innan du använder den.

9. Tag fram ett avlångt uppläggningsfat och gör plats för det i kylen.

Nötmarängrulle med limoncellomousse och hallonrippel

10. Efter 20 minuter är det dags att fylla marängbottnen: (Vänta inte längre för då kan den spricka när du rullar den. Men om marängbottnen är för varm smälter fyllningen när du brer på den.)

a) Stänk några kryddmått Limoncello över marängbottnen om du också råkar ha en skvätt i en flaska från en Italienresa för länge sedan. Strunta annars i det.

b) Bred citronmoussen över bottnen.

Nötmarängrulle med limoncellomousse och hallonrippel

c) Klicka ut hallonrippeln över moussen och ringla den med en gaffel.

Marängrulle med Limoncellomousse och hallonrippel

d) Rulla ihop den fyllda marängbottnen från långsidan med hjälp av bakplåtspapperet och låt rullen ligga kvar i det. Sätt några klämmor upptill. Lyft över rullen i bakplåtspapperet till serveringsfatet och lägg en flaska som stöd på vardera sidan tills rullen ska dekoreras, så flyter den inte ut.

11. Strax före servering: Tag bort bakplåtspapperet och klicka lite mousse ovanpå marängrullen. Sätt ett hallon i varje klick.

12. Servera marängrullen med hallon och kaffe.
Nötmarängrulle med limoncellomousse och hallonrippel

 

Tips! 

Citronmoussen är en jättegod dessert som räcker till 6-8 portioner. Men använd då Crème Fraîche Lätt och om du har Limoncello stänker du lite citronlikör över moussen när den portionerats upp i skålar och ska serveras.

 

Vill du ha fler recept på festliga kakor som kan serveras som dessert?

 

 

 

 

 

 

Festkaka med

rabarbermousse

(Klicka här för recept!)

 

Sommartårta

 

 

 

 

 

 

 

Sommartårta med 

rabarbermousse och

flädergrädde

(Klicka här för recept!)

 

Pepparkaksbudapest till julkaffet

 

 

 

 

 

 

Valnötsbudapestrulle

med hjortron

(Klicka här för recept!)

 

 

LÄS OCKSÅ

(5)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar