Annons

Annons

Mustig marockansk köttgryta

Den här grytan är ett trevligt pyssel en ruggig vinterhelg. Det är mycket som ska hackas och sedan behöver grytan stå ett par timmar på spisen och puttra medan den sprider sina väldofter. När jag lagat den av lokalt naturbeteskött har den blivit klar på en timme medan grytbitarna jag köpte den här gången ville ha 2,5 timmar på sig för att bli möra. Men vad gör väl det om man har tagit med det i tidsplanen? Det innebär bara mer väldoft i köket och så smakar det så mycket bättre när man äntligen får sitta ner och njuta av den goda maten. Jag gör alltid en rejäl laddning när jag lagar helgmat så att det räcker till både lördag och söndag och helst till en eller två vardagsluncher också. De rostade mandlarna och granatäppelkärnorna sätter pricken över i. Granatäppelkärnor är överhuvudtaget ett jättegott och nyttigt tillbehör med härlig syra och sötma som passar bra att servera till rätter som kräver ett tillbehör med lite sting.

Mustig marockansk köttgryta

Det här behöver du till 6 portioner:

Grytbitar av oxkött: 1000 gr

Gul lök: 2 st

Vitlök: 4 klyftor

Chili, färsk: 1 st

Ingefära, färsk: ca 5 cm

Saffran: 1 kuvert (eller 2 tsk gurkmeja)

Paprikapulver: 2 tsk

Spiskummin, mald: 2 tsk

Annons

Kanel, mald: 2 tsk

Mynta, torkad: 1,5 msk (eller 1 knippe färsk som hackas lätt till ca 3 dl)

Lagerblad: 3 st

Köttbuljong, tärning: 2 st

Japansk soja, gärna Tamari: 1 msk

Salt: 3/4 tsk

Svartpeppar: 15 drag med kvarnen

Krossade tomater: 2 burkar (gärna 1 liten burk också)

Torkade aprikoser: 20 st

Sötmandel: 2 dl

Granatäpple: 1

Bredbladig persilja: några kvistar

Raps- eller olivolja till stekning

 

Till servering:

Pressad kokt potatis, ris eller couscous.

Sallad

Granatäppelkärnor

Mustig marockansk köttgryta

Jag försöker alltid få tag på rak chili och rak ingefära, som är mycket lättare att jobba med än de krokiga varianterna. Och helst färsk vitlök, som det är så mycket mer krut i.

Gör så här:

1. Lös upp saffranet i lite varmt vatten i en kopp. Gurkmeja går också bra att använda, det ger samma fina färg (behöver ej lösas upp i vatten).

2. Blanda samman de torra kryddorna i en kopp.

Mustig marockansk köttgryta

3. Skala och hacka de gula lökarna grovt.

4. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.

5. Skiva chilin fint. Tag med kärnorna om du gillar riktig hetta.

6. Finhacka ingefäran och grovhacka myntan om du använder färsk.

Mustig marockansk köttgryta

7. Bryn grytbitarna i olja i ett par omgångar i en stor gryta.

8. Lägg i lök, vitlök, chili, ingefära och låt fräsa med så att de mjuknar.

9.  Smula ner buljongtärningarna och tillsätt sojan.

10. Häll i kryddorna, lagerblad, salt, svartpeppar och låt fräsa en kort stund.

11. Häll i de krossade tomaterna och låt grytan småputtra under lock tills köttet blir mört, tar mellan 1-3 timmar. Rör om då och då.

Mustig marockansk köttgryta

12. Skålla och rosta mandeln: Koka mandeln ett par minuter, häll den i ett durkslag, spola kallt vatten över och tag bort skalet. Lägg den i en ugnsform som körs in mitt i ugnen. Sätt värmen på 200 grader. Rör om ett par gånger under rostningen. Tag ut mandeln efter 20-25 min.

13. Strimla aprikoserna, kärna ur granatäpplet och klipp persiljan.

Mustig marockansk köttgryta

14. När köttet känns mört fiskas lagerbladen upp och aprikoserna rörs i. Låt grytan koka upp några minuter.

Mustig marockansk köttgryta

15. Rör ner mandeln eller servera den i en liten skål som tillbehör.

16. Strö över persiljan och granatäppelkärnorna strax före servering.

Mustig marockansk köttgryta

Ställ gärna fram en skål med extra granatäppelkärnor som tillbehör.

 

KLICKA HÄR för att komma till Brittmaries snabba thaifiskgryta!

KLICKA HÄR för att komma till min heta indiska kycklinggryta!

KLICKA HÄR för att komma till Gun-Helens lättlagade älggryta!

KLICKA HÄR för att komma till min goda julgryta som kan ätas hela året!

 

LÄS OCKSÅ

(17)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar