Annons

Annons

Min goda vårmeny

Varför inte skippa ägg och sill i år och bjuda på en härlig vårmeny istället? I år blir det 4:e påsken som jag bjuder på den här menyn och den går hem hos alla utom de minsta, men där går det ju bra med köttbullar. Lax hör påsken till och både tysk sparris och spansk rabarber har funnits ett tag i affärerna i Skåne. Testa annars menyn till Valborg eller pingst! Den passar perfekt då!

Min godaste påskmeny

När jag jobbade på bokförlag hade jag en lektör som var fransyska och hon brukade alltid säga: “Ni svenskar är så tråkiga som äter samma mat till jul, påsk och midsommar.” Hon hade helt rätt och nu vägrar jag att bjuda på sill annat än till jul. Till midsommar är det ju matjessill med gräslök och gräddfil och nypotatis som gäller, det är något helt annat.

Annons

För- och huvudrätterna i min meny, som är beräknad till 6 personer, förbereder du dagen före och gör färdiga när gästerna har kommit. Rabarberpajen gör du på förmiddagen samma dag. Annars är det inte så mycket att göra under dagen annat än lite småplock, om du inte får för dig att baka en kaka till kaffet. Längst ner har jag gjort en TIDSPLAN så att inget ska missas och allt ska klaffa!

Nu är sparrisen äntligen här!

Förrätt: vit sparris med Carl Jan Granqvists läckra mousselinesås, ett par skivor kallrökt lax, en citronskiva och en dillkvist. Servera gärna en skiva bröd till.

(Klicka här för att komma till receptet!)

Min godaste påskmeny

Huvudrätt: färsk laxfilé i ugn med vittvinssås, nypotatis, grön sparris, gräslök och en citronklyfta. (Recept nedan.)

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

Dessert: Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad. Serveras med vaniljvisp eller halvsmält vaniljglass.

(Klicka här för att komma till receptet!)

Min godaste påskmeny

Det här behöver du till huvudrätten:

(6 personer)

Laxfilé, färsk: 6 portionsbitar (ca 1 kg)

Schalottenlök: 2 st

Purjolök: 1 st

Vitt vin, torrt: 4 dl

Hummerfond: 2 msk

Fiskbuljong: 1,5 tärning

Vispgrädde: 3 dl

Timjan, torkad: 1 krm

Lagerblad: 2 små

Vitpepparkorn: 8 st

Smör, normalsaltat: 50 gr

Grön sparris: 3-4 st/person

Nypotatis, cypriotisk: 3-4 st/person

Dill: 1 knippe (till garnering etc)

Gräslök: 1 knippe (till garnering)

Citron: 2 st (till servering)

 

Så här gör du såsen:

1. Rengör och skär purjolöken i tunna skivor (du behöver 1 dl).

2. Koka upp 4 dl vatten i en kastrull och smula ner 1,5 fiskbuljongtärning.

3. Lägg i purjolöksskivorna, 1 krm timjan, 2 små lagerblad, 8 vitpepparkorn och låt koka 20 minuter utan lock på hög värme.

4. Finhacka under tiden 2 schalottenlökar och fräs dem mjuka i en annan kastrull.

5. När buljongen kokat i 20 minuter silar du ner den i kastrullen med schalottenlök. Tillsätt 4 dl vitt vin. Låt koka 30-40 minuter, tills 1,5 dl återstår av buljongen. Rör då ner 3 dl vispgrädde och fortsätt att koka tills såsen tjocknar.

6. Om såsen ska serveras nästa dag: När såsen svalnat täcker du över den och ställer in den i kylen tills den ska värmas strax före servering.

 

Så här lagar du laxfilén:

1. Du kan förbereda laxen några timmar innan den ska ätas: Smörj en ugnsform/långpanna och bred ut laxbitarna i den. Salta och peppra.

Min godaste påskmeny

Min fiskhandlare brukar skiva upp bitarna åt mig. Jag köper och lagar ett par bitar extra, så har vi middag till flera dagar, men då gör jag dubbel sats av såsen.

 

En lätt dusch med Arlas Smör & Rapsolja Spray (står på samma ställe som smöret i mataffären) är perfekt att smörja bakplåtspapperet med.

2. Smörj ett bakplåtspapper lätt, lägg den smörade sidan nedåt och se till att papperet sluter tätt om laxbitarna. Ställ in formen i kylen tills det är dags att tillaga laxen.

3. Kör in formen i 200 grader varm ugn och stek laxen 15-20 minuter. (Håll ett öga på den efter 15 minuter!)

Läs vidare i min TIDSPLAN nedan om tillbehören och uppläggningen!

Min godaste påskmeny

TIDSPLAN

Här har du en tidsplan som jag gjort för att jag inte ska missa något och för att allt ska klaffa på påskafton när jag bjuder på den här menyn!

 

LÅNGFREDAGEN

Förmiddagen

På förmiddagen gör jag alla matinköp. Listan över ingredienser till förrätten hittar du här, listan över ingredienser till huvudrätten står längre ner på den här sidan och listan över ingredienser till rabarberpajen hittar du här. (Vin köper jag på skärtorsdagen.)

Eftermiddagen/kvällen

1. Gör Carl-Jans mousselinesås till förrätten. (OBS! Vänd inte ner den vispade grädden förrän strax före servering.)

2. Gör vitvinssåsen till huvudrätten. (Recept hittar du längre ner på den här sidan.)

 

PÅSKAFTON

1. Förbered rabarberpajen på förmiddagen och grädda den ett par timmar innan den ska serveras. Lägg aluminiumfolie över och svep in den i rena kökshanddukar och låt den stå ovanpå spisen så är den lagom ljummen när det är dags för desserten. (Tag fram en extra handduk att svepa in den gröna sparrisen i lite senare.)

2. Förbered den vita sparrisen: Skala sparrisen med en potatisskalare och börja alldeles under knoppen. Var rädd om knoppen! Skär av ett par centimeter av den nedersta delen av stjälken, om det behövs. Lägg knopparna åt samma håll och bind ett hushållssnöre om och gör en ögla, så fiskar du lätt upp sparrisen ur det heta vattnet när den är kokt. Kokar du många sparrisar binder du ett par buketter. Förvara sparrisbuketterna i kylen tills det är dags att koka dem.

4. Skölj den gröna sparrisen till huvudrätten och skär av ett par centimeter på stjälkarna. Bind hushållssnöre om dem och gör en ögla. Lägg in sparrisbunten/-buntarna i kylen tills det är dags att koka dem.

5. Tvätta 3 citroner till förrätten och huvudrätten.

6. Skölj dill och gräslök. Torka med hushållspapper och stoppa dem i plastpåsar och lägg in i kylen tills de ska användas.

7. Förbered de kallrökta laxskivorna till förrätten och snurra dem gärna till laxrosor. Ställ dem i en plastburk med lock och sätt in den i kylen.

8. Skiva 1 citron till förrätten och lägg skivorna i en plastpåse. Lägg in dem i kylen.

9. Vispa 1 dl vispgrädde styvt till mousselinesåsen, lägg plastfolie över och ställ in den i kylen.

10. Vispa 2 förpackningar vaniljvisp till rabarberpajen, lägg plastfolie över och ställ in i kylen.

11. Förbered laxen. (Se recept på huvudrätten nedan.)

12. Klipp gräslöken till laxen och lägg plastfolie över. Ställ in den i kylen tills den ska användas.

13. Strax innan gästerna kommer: 

• Koka upp lättsaltat vatten i en stor gryta att koka den vita sparrisen i. Grytan ska vara så stor att sparrisbuketterna kan simma fritt i den. Låt vattnet koka tills det är dags att lägga i sparrisen.

• Koka upp upp rejält med lättsaltat vatten till nypotatisen och den gröna sparrisen i två andra kastruller. Låt vattnet koka tills det är dags att lägga i potatis och grön sparris.

• Sätt ugnen på 200 grader och ugnsgallret på mittfalsen.

• Ställ tallrikarna till huvudrätten intill spisen så blir de ljumma.

• Skiva upp lite bröd att servera till förrätten. Lägg plast över.

• Ställ kastrullen med vittvinssås på spisen och sätt plattan på ettan.

7. När gästerna är samlade för att ta en drink före maten:

• Lägg den vita sparrisen i den stora grytan med kokande vatten. Räkna med 10-15 minuters koktid. Stick en provsticka i rotänden för att ta reda på när sparrisen är mjuk och färdigkokt.

• Vispa upp mousselinesåsen lite med en gaffel så att den blir fluffig igen. Vänd ner den vispade grädden i den.

• Tag upp sparrisbuketten/-buketterna och fördela sparrisarna på assietter, garnera med kallrökt lax, citronskivor och små dillkvistar. Lägg upp två klickar mousselinesås med en sked på varje assiett. (Skulle det bli sås över går det bra att frysa den.)

8. När gästerna äter förrätten:

• Häll potatisen (3-4 st/person) i den ena kastrullen med kokande vatten. Lägg i några dillkvistar.

• Kör in formen med lax i ugnen och stek den 15-20 minuter. Håll ett öga på den efter en kvart.

• När laxen har varit inne i ugnen i 10 minuter lägger du den gröna sparrisen i den lediga kastrullen med kokande vatten och låter den koka ca 5 minuter. Stick en provsticka i en stjälk och känn efter när den är klar. Tänk på att det ska vara lite tuggmotstånd. Tag upp sparrisen och svep in den i en ren kökshandduk tills den ska serveras.

• Drag upp värmen på plattan med vittvinssås. Den måste bli riktigt varm men får inte koka.

• Lägg upp huvudrätten på tallrikar. Glöm inte att strö över hackad gräslök och att lägga en citronklyfta på varje tallrik.

Smaklig spis!

Det här franska vita vinet passar perfekt till både förrätten och huvudrätten. Det är inte alla vita viner som är goda till lax, men det här är det.

GLAD PÅSK!

Min godaste påskmeny

 

HÄR KOMMER FLER PÅSKRECEPT! 

Baka danskt rågbröd till påsksillen

 

 

 

 

 

 

Danskt rågbröd

till påsksillen

Klicka här för recept!

 

Festligaste påskdesserten - marängtårta med mangomousse och exotiska frukter

 

 

 

 

 

 

Marängtårta med

mangomousse

Klicka här för recept!

 

påskens långpannekaka

 

 

 

 

 

 

Sockerkaka i långpanna

 med citronglasyr

Klicka här för recept!

 

 

LÄS OCKSÅ

(104)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar