Annons

Annons

Min festliga valborgsmeny

På Valborgsmässoafton bjuder jag på en läcker 3-rättersmeny som jag förbereder i god tid så att jag slipper stressa. Den här gången har jag valt en riktigt smart och god huvudrätt som jag lagar dagen före och värmer när gästerna har kommit.

Min festliga valborgsmeny

 

Den här menyn kommer både du och gästerna att bli helnöjda med. Med min tidsplan nedan slipper du jäkta och maten kommer att smaka så gott!

 

Exotisk skaldjurscocktail

Till förrätt bjuder jag på en fräsch exotisk skaldjurscocktail med räkor, kräftstjärtar, krabbkött, mango, papaya, avokado, 2-3 sorters melon, mynta och hemgjord Rhode Islandsås som bara tar några minuter att röra ihop.

Annons

(Klicka här för att komma till receptet!)

Servera till: nybakad surdegsbaguette.

Vintips: Barefoot White Zinfandel, Kalifornien. Det här är mitt favoritvin när jag äter fisk och skaldjur. Så gott och så billigt. Bara 69:- för en helflaska! (Se bild längre ner.)

Kalljästa surdegsbaguetter

Till förrätten serverar jag baguette bakad samma morgon. Den är bakad av en surdeg som rörs ihop på ett par minuter ett och ett halv dygn före baket. Det här är ett jättegott och lättbakat bröd som dessutom är kalljäst.

(Klicka här för att komma till receptet!)

Kalvfilé Oscar i form

Till huvudrätt serverar jag en fantastiskt god Kalvfilé Oscar i form som räcker till många och som är lättlagad. Om ni blir fler än 6 personer gör du två formar och ställer dem bredvid varandra i ugnen. Smart tillagningsmetod av köttet som gör det supermört. Såsen, som är en kopia av originalsåsen som skapades för 120 år sedan, har fått lite extra godsaker. Rätten kan du laga dagen före och värma i ugnen medan förrätten avnjuts. Du kan byta ut kalvfilén mot fläskfilé.

(Klicka här för att komma till receptet!)

Servera till: Färskpotatis. Inget annat behövs.

Vintips: Prohibition, röd Zinfandel, Kalifornien. 99:- för en helflaska. Ett rödvin kan inte vara godare än så här! (Se bild längre ner.)

Nötmarängrulle med limoncellomousse och hallonrippel

Till dessert bjuder jag på en glutenfri mandel- eller nötmarängrulle med limoncellomousse och hallonrippel som jag serverar med extra hallon och en kopp kaffe, så blir fikat avklarat medan vi sitter kvar vid matbordet.

(Klicka här för att komma till receptet!)

Servera till: hallon, kaffe.

min festliga valborgsmeny

Till vänster: Barefoot White Zinfandel, Kalifornien, rosévin, 69 kr. Till höger: Prohibition, röd Zinfandel, Kalifornien, 99 kr.

 

TIDSPLAN

Om du planerar att bjuda på menyn på Valborgsmässoafton, som är på söndag, sätter du i gång med de allra första förberedelserna redan på fredag, 2 dagar i förväg.

 

FREDAG

1. Köp hem drickat och ingredienserna till middagen. Kanske lite frukt, godis och blommor till bordet också.

För att skriva inköpslistan:

Skaldjurscocktail (Klicka här för ingredienslistan!)

Baguetter (Klicka här för ingredienslistan!)

Kalvfilé Oscar (Klicka här för ingredienslistan!)

Marängrulle med limoncellomousse (Klicka här för ingredienslistan!)

 

2. Blanda surdegen till baguetterna innan du går och lägger dig. Det tar bara ett par minuter. (Klicka här för receptet!)

 

 

LÖRDAG

(Räkna med 4-5 timmars tidsåtgång)

1. Förbered marängrullen (klicka här för receptet):

a) Rosta mandelspån (ej nödvändigt men godast). Förvara dem i kylen.

b) Mal mandel- eller nötmjöl. Förvara det i en burk med lock i kylen.

c) Gör lemoncurd och ställ den i kylen. (Du kan köpa färdig.)

d) Gör hallonrippeln. Låt den stå lite svalt.

e) Gör citronmoussen. Ställ den i kylen med plast över.

 

2. Ugnsstek kalvfilén. (Klicka här för receptet!)

 

3. Gör såsen till Kalvfilé Oscar i form. (Klicka här för receptet!)

 

4. Förbered skaldjurscocktailen (klicka här för receptet):

a) Gör Rhode Islandsåsen. Förvara den i en burk med lock i kylen.

b) Gröp ur kulor ur melonerna eller skär dem i tärningar. Förvara dem i en burk med lock i kylen.

 

5. Blanda degen till baguetterna innan du går och lägger dig. Det tar 5-10 minuter. (Klicka här för receptet!)

 

 

SÖNDAG

Sätt för säkerhets skull igång när du ätit frukost i lugn och ro och har duschat och gjort dig iordning.

 

1. Tina räkorna om du köpt frysta.

2. Ställ en stor skål i kylen att blanda skaldjurscocktailen i.

3. Lägg vinet på kylning till förrätten. Vatten och övriga drycker också.

4. Baka baguetterna, vilket tar 1 timme. (Klicka här för receptet!)

5. Duka bordet.

6. Baka marängrullen och montera den. (Klicka här för recept!)

 

7. Gör skaldjurscocktailen nästan färdig (moment 5-10 i receptet):

a) Låt halva burken kräftstjärtar rinna av. Resten av kräftstjärtarna ska användas som dekoration till huvudrätten.

b) Skala räkorna.

c) Trä melonspetten. (Lägg dem i en plastburk med lock och ställ in i kylen.)

d) Blanda skaldjuren i den kalla skålen och ställ in den i kylen igen.

e) Hacka myntabladen.

f) Skala och tärna mango, papaya och avokado. Pressa citronsaft över och blanda i myntahacket. Lägg i en bunke med plast över och ställ in i kylen.

 

8. Lufta rödvinet.

9.  Om du har glömt köpa nytt Bregott: Gröp ur smörkulor och lägg i en liten skål. Ställ in dem i kylen tills de ska serveras.

 

EN TIMME INNAN GÄSTERNA KOMMER:

1. Häll ut sparrisspadet och lägg sparrisbitarna mellan hushållspapper e dyl så att de torkar lite.

2. Häll resten av kräftstjärtarna i en sil och låt dem rinna av.

3. Lägg färskpotatisen i en kastrull tillsammans med vatten, salt och ett par dillkvistar.

4. Smörj en ugnsform och skär köttet i lagom tjocka bitar (ca 1 cm). Lägg köttbitarna i formen. Häll över såsen och strö över sparrisbitarna.

5. Blanda frukttärningar och skaldjur till skaldjurscocktailen i den kalla skålen. Ställ in den i kylen igen med plast över.

 

NÄR GÄSTERNA HAR KOMMIT:

1. Lägg en klick Rhode Islandsås i botten på glasen du ska servera skaldjurscocktailen i.

2. Fyll glasen med skaldjurscocktail.

3. Garnera med en klick Rhode Islandsås.

4. Lägg melonspetten över glasen.

5. Skär upp baguetten och lägg i en brödkorg e dyl.

 

NÄR NI SKA SÄTTA ER TILL BORDS FÖR ATT ÄTA FÖRRÄTTEN:

1. Kör in formen med Kalvfilé Oscar mitt i ugnen och sätt ugnen på 175 grader. (Formen ska stå i ugnen 30 minuter.)

2. Sätt på potatisen när huvudrätten varit inne i ugnen i 10 minuter.

3. Strö kräftstjärtar över din Kalvfilé Oscar när den kommit ut ur ugnen och ska serveras.

 

STRAX FÖRE SERVERING AV MARÄNGRULLEN:

1. Koka kaffe.

2. Dekorera marängrullen med klickar av citronmousse och sätt ett hallon i varje klick.

 

Smaklig spis! Ha en skön Valborg och Första maj!

 

 

Ta gärna en titt på min goda vårmeny också! 

(Klicka här för att komma dit!)

Min godaste påskmeny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(20)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar