Annons

Annons

Tårta med rabarber, lemon curd och fluffig fläderblomsgrädde

Midsommartårta

Rabarberfyllning, lemon curd på toppen och överst fluffig fläderblomsgrädde! Och så massor av solmogna jordgubbar, förstås! Midsommartårtan kan inte bli godare än så här!

Det här är världens godaste tårta med frisk fyllning av rabarber och lemon curd, klädd med fluffig fläderblomsgrädde och serverad med massor av jordgubbar! Den blir garanterat höjdpunkten på midsommarafton eller sommarens övriga tårtkalas! Lemon curd kan göras veckor i förväg (eller köpas färdig), rabarberfyllningen och tårtbottnarna kan göras ett par dagar före, eller ännu tidigare och frysas. Allt för att minimera jobbet på midsommarafton. Det kan ju bli vackert väder!

Annons

 

Det här behövs till tårtbottnarna:

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

2 dl strösocker

4 ägg (normalstora)

Detta behövs till rabarberfyllningen:

400 gram rabarber

1 dl koncentrerad fläderblomssaft, färdigköpt eller hemgjord (Mauds blogg)

1/2 dl rörsocker strö

1/2 dl gelésocker multi

Det här behövs till lemon curd:

2 citroner, rivet skal och saften

2 ägg (vill man inte ha rivet citronskal i curden tar man 3 ägg istället för 2 ägg)

2 dl strösocker

100 gr osaltat smör

Det här behövs till garnering av tårtan:

3 dl vispgrädde (40%-ig)

1/4 dl koncentrerad fläderblomssaft

2 liter jordgubbar

 

Baka tårtbottnarna så här:

1) Sätt ugnen på 175 grader.

2) Blanda mjöl och bakpulver.

3) Vispa ägg och socker med elvisp 4 min.

4) Sikta ner mjölet i äggblandningen och blanda väl.

5) Häll smeten i en rund teflonform (26 cm) med löstagbar kant.

6) Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.

7) Låt kakan svalna på galler innan den delas i två eller tre tårtbottnar, allt efter tycke och smak och förmåga (jag vågar mig bara på två).

 

Gör rabarberfyllningen enligt bildbeskrivningen nedan!

 

Gör lemon curd enligt steg-för-steg-bilderna nedan!

 

Dekorera tårtan så här:

1) Bred rabarberfyllning mellan tårtbottnarna och överst ett lager lemon curd.

2) Vispa grädden så hårt det går. Rör sedan i fläderblomssaften.

3) Bred fläderblomsgrädden över tårtan och runtom.

4) Dekorera med jordgubbar.

Rabarberkompott

Gör rabarberfyllningen så här: Skölj rabarbern och skär den i småbitar (behöver ej skalas så här års). Låt småkoka i en kastrull med fläderblomssaft, rörsocker och gelésocker multi 5-15 min. Låt svalna.

Lemon curd

Gör lemon curd så här: Lägg socker och ägg i en kastrull och vispa för hand i 2 minuter.

007

Riv skal från citronerna, pressa ur saften och häll i äggblandningen. Sätt kastrullen på medelvärme på spisen. Vispa hela tiden tills curden tjocknar, ca 15 min. När det börjar bubbla är den klar. Dra då omedelbart bort den från spisen.

015

Lägg i tärnat smör och rör tills smöret smält.

Lemon curd

Fyll glasburkar med den avsvalnade curden. Den håller flera veckor i kyl. Gott också på digestivekex!

 

Vill du ha fler recept med rabarber?

Världens snabbaste rabarberkaka med kardemumma – klicka här!

Superenkel variant av Världens snabbaste rabarberkaka – klicka här!

Långpannekaka med jordgubbar, rabarber och citron – klicka här!

Rabarberrutor med jordgubbar i långpanna – klicka här!

Festkaka med rabarbermousse – klicka här!

Rabarberpaj med citronsmulor och vit chokladklicka här!

 

LÄS OCKSÅ

(24)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar