Annons

Annons

Sommartårta med rabarber, lemon curd och fläderblomsgrädde

Det här är världens godaste tårta med frisk fyllning av rabarber och lemon curd, klädd med fluffig fläderblomsgrädde och dekorerad med massor av jordgubbar! Den blir garanterat höjdpunkten på midsommarafton eller sommarens övriga tårtkalas! Lemon curd kan göras veckor i förväg (eller köpas färdig), rabarberfyllningen och tårtbottnarna kan göras ett par dagar före, eller ännu tidigare och frysas. Allt för att minimera jobbet på midsommarafton.

img_2067.jpg

Rabarberfyllning, lemon curd på toppen och överst fluffig fläderblomsgrädde. Och så massor av solmogna jordgubbar. Midsommartårtan kan inte bli godare än så här.

Det här behövs till tårtbottnarna:

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

2 dl strösocker

4 ägg (normalstora)

 

Det här behövs till lemon curd, som du kan göra veckor i förväg:

2 citroner, rivet skal och saften

Annons

2 ägg (vill du inte ha rivet citronskal i curden tar du 3 ägg istället för 2)

2 dl strösocker

100 gr osaltat smör

 

Det här behövs till rabarberfyllningen:

400 gram rabarber

1 dl koncentrerad fläderblomssaft, färdigköpt eller hemgjord

1/2 dl rörsocker strö

1/2 dl gelésocker multi

 

Det här behövs till dekoration av tårtan:

3 dl vispgrädde (40%-ig)

1/4 dl koncentrerad fläderblomssaft (+ extra att pensla tårtbottnarna med)

2 liter jordgubbar

 

Baka tårtbottnen så här:

img_1988.jpg

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda mjöl och bakpulver.

3. Vispa ägg och socker med elvisp 4 min.

4. Sikta ner mjölet i äggblandningen och blanda försiktigt men väl.

5. Häll smeten i en rund teflonform (ca 25 cm) med löstagbar kant. Smörj och bröa den för säkerhets skull.

6. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 35 min.

7. Låt tårtbottnen svalna på galler innan den delas.

 

Gör lemon curd så här:

Lemon curd

Lägg socker och ägg i en kastrull och vispa för hand i 2 minuter utan att sätta på spisen.

007

Riv citronskalet, pressa ur saften och häll i äggblandningen. Sätt kastrullen på medelvärme på spisen. Vispa hela tiden tills curden tjocknar, ca 15 min. När det börjar bubbla i den är den klar. Dra då omedelbart bort kastrullen från spisen.

015

Lägg i tärnat smör och rör tills smöret smält.

Lemon curd

Fyll glasburkar med den avsvalnade curden. Den håller flera veckor i kyl. Gott också på digestivekex!

 

Gör rabarberfyllningen så här:

Rabarberkompott

Skölj rabarbern och skär den i småbitar. Låt småkoka i en kastrull med fläderblomssaft, rörsocker och gelésocker multi 5-15 min. Låt svalna.

Dela sockerkaksbottnen så här:

img_2030.jpg

Stick in tandpetare i tårtbottnen för att markera var du vill dela den.

img_2032.jpg

Dela tårtbottnen med tandtråd.

img_2034.jpg

Då blir bottnarna jämna och fina!

 

Dekorera tårtan så här:

1. Pensla gärna tårtbottnarna med lite koncentrerad fläderblomssaft så blir de riktigt saftiga.

2. Bred rabarberfyllning mellan tårtbottnarna och bred överst ett lager lemon curd.

3. Vispa grädden så hårt det går. Rör sedan i fläderblomssaften.

4. Bred fläderblomsgrädden över tårtan och runtom.

5. Dekorera med jordgubbsskivor.

img_2073.jpg

 

Vill du ha recept på bröd till midsommarsillen?

Snabb och god kavring – klicka här!

Danskt rågbröd – klicka här!

 

 

Vill du ha fler recept med rabarber?

Världens snabbaste rabarberkaka – klicka här!

Världens snabbaste rabarberkaka med kardemumma – klicka här!

Långpannekaka med jordgbbar, rabarber och citron – klicka här!

Rabarberrutor med jordgubbar i långpanna – klicka här!

Festkaka med rabarbermousse – klicka här!

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad – klicka här!

LÄS OCKSÅ

(65)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar