Annons

Annons

Sommartårta med rabarber, lemon curd och fläderblomsgrädde

Det här är världens godaste tårta med frisk fyllning av rabarber och lemon curd, klädd med fluffig fläderblomsgrädde och dekorerad med massor av jordgubbar! Den blir garanterat höjdpunkten på midsommarafton eller sommarens övriga tårtkalas! Lemon curd kan göras veckor i förväg (eller köpas färdig), rabarberfyllningen och tårtbottnarna kan göras ett par dagar före, eller ännu tidigare och frysas.

img_2067.jpg

Rabarberfyllning, lemon curd på toppen och överst fluffig fläderblomsgrädde. Och så massor av solmogna jordgubbar. Midsommartårtan kan inte bli godare än så här!

Det här behövs till tårtbottnarna:

Vetemjöl: 1 dl

Potatismjöl: 1 dl + 1 tsk

Ägg, normalstora: 4 st

Strösocker: 2 dl

Smör, osaltat: 15 gr

Bakpulver: 2 tsk

 

Det här behövs till lemon curd, som du kan göra veckor i förväg:

Annons

Citroner, rivet skal och saften: 2 st

Ägg: 2 st (vill du inte ha rivet citronskal i curden tar du 3 ägg)

Strösocker: 2 dl

 

Det här behövs till rabarberfyllningen:

Rabarber: 400 gr

Fläderblomssaft, koncentrerad (färdigköpt eller hemgjord): 1 dl

Rörsocker strö: ½ dl

Gelésocker multi: ½ dl

 

Det här behövs till dekoration av tårtan:

Vispgrädde, 40%: 3 dl

Fläderblomssaft, koncentrerad (+ extra att pensla tårtbottnarna med): 1 ½ msk

Jordgubbar: 2 liter

 

Baka tårtbottnen så här:

img_1988.jpg

1. Tag fram 4 normalstora ägg minst 1 timme innan du ska baka så att de blir rumstempererade.

2. Kör 15 gr osaltat smör i mikron i 20 sekunder, rör i 1 tsk potatismjöl och smörj springformen (ca 25 cm i diameter) med detta smörjsmör, så faller kakan av formen av sig själv (Jan Hedhs tips).

3. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Blanda 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och 2 tsk bakpulver.

5. Vispa äggen och 2 dl strösocker med elvisp 4 min.

6. Sikta ner mjölet i äggblandningen och blanda försiktigt men väl.

7. Häll smeten i formen.

8. Grädda på den nedersta falsen i ugnen ca 35 min.

9. Låt tårtbottnen svalna på ett galler innan den delas.

 

Gör lemon curd så här:

1. Riv skal från 2 citroner, pressa saften ur dem och ställ åt sidan.

Lemon curd

2. Lägg 2 dl strösocker och 2 ägg i en kastrull och vispa för hand i 2 minuter utan att sätta på spisen.

007

3.  Häll citronskal och -saft i äggblandningen. Sätt kastrullen på medelvärme på spisen. Vispa hela tiden tills curden tjocknar, ca 15 min. När det börjar bubbla i den är den klar. Dra då bort kastrullen från spisen och ställ curden att stelna.

Lemon curd

4. Fyll glasburkar med den avsvalnade curden. Den håller flera veckor i kyl. Gott också på digestivekex, rostat franskbröd eller scones!

 

Gör rabarberfyllningen så här:

 

Rabarberkompott

Skölj och ansa 400 gr rabarberstjälkar. Skär dem i småbitar och koka upp dem i en kastrull med 1 dl fläderblomssaft, 1/2 dl rörsocker strö och 1/2 dl gelésocker multi. Låt småkoka 5-10 min och låt små bitar rabarber finns kvar. Låt svalna.

 

Dela sockerkaksbottnen så här:

img_2030.jpg

Stick in tandpetare i tårtbottnen för att markera var du vill dela den.

img_2032.jpg

Dela tårtbottnen med tandtråd.

img_2034.jpg

Då blir bottnarna jämna och fina!

 

Dekorera tårtan så här:

1. Pensla gärna tårtbottnarna med lite koncentrerad fläderblomssaft så blir de riktigt saftiga.

2. Bred rabarberfyllning mellan tårtbottnarna och överst ett lager lemon curd.

3. Vispa 3 dl vispgrädde så styv det går utan att den blir smör. Rör i 1 ½ msk fläderblomssaft.

4. Bred fläderblomsgrädden över tårtan och runtom.

5. Dekorera med skivade jordgubbar.

img_2073.jpg

 

Vill du ha fler recept med rabarber?

Världens snabbaste rabarberkaka – klicka här!

Världens snabbaste rabarberkaka med kardemumma – klicka här!

Långpannekaka med jordgbbar, rabarber och citron – klicka här!

Festkaka med rabarbermousse – klicka här!

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad – klicka här!

LÄS OCKSÅ

(65)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar