Annons

Annons

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

Det här är en läcker sommarkaka med frisk smak av syrliga aprikoser och mycket mandelsmak. Passa på att baka den nu när aprikoserna är så goda! Aprikoser och mandel är en perfekt kombination!

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

Det här behöver du till en långpanna med måtten ca 30 x 20 cm:

Aprikoser, färska: 600 gr

Aprikoser, torkade: 100 gr

Mandelarom (Dr Oetkers): 1 tsk

Mandlar, gärna utan skal: 100 gr (eller 100 gr färdigköpt mandelmjöl)

Annons

Vetemjöl: 3 dl (180 gr)

Strösocker: 2 dl (180 gr)

Vaniljsocker: 1 msk

Ägg, normalstora: 6 st (ca 375 gr)

Smör, osaltat: 100 gr

Bakpulver: 2 tsk

Mandelspån: ca 30 gr

 

Smörjsmör till långpannan:

Smör, osaltat: 15 gr

Potatismjöl: 1 tsk

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

Gör så här:

1. Tag fram 100 gr osaltat smör och 6 normalstora ägg minst 1 timme innan så att de blir rumstempererade.

2. Rör ut 1 tsk potatismjöl i 15 gr mjukt smör (eller i smör som du kört 20 sek i mikron). Smörj långpannan med detta (Jan Hedhs tips).

3. Mal 100 gr mandlar till mjöl (eller använd 100 gr färdigköpt mandelmjöl).

4. Blanda mandelmjölet, 3 dl/180 gr vetemjöl, 1 msk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver och ställ åt sidan.

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

5. Hacka 100 gr torkade aprikoser till små tärningar. (Om aprikoserna känns hårda lägger du tärningarna i en liten skål och pressar saft från en apelsin över dem. Låt aprikostärningarna dra i juicen en halvtimmes tid.)

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

6. Skölj och torka 600 gr färska aprikoser. Halvera och kärna ur dem. Skiva dem som på bilden ovan.

7. Sätt ugnen på 200 grader och gallret på den näst nedersta falsen.

8. Vispa 100 gr osaltat smör och 2 dl strösocker med elvisp i 5 minuter.

9. Tillsätt ett ägg i taget och vispa med elvispen i 4 minuter.

10. Rör ner 1 tsk mandelarom i smörblandningen.

11. Tillsätt mjölblandningen i ett par omgångar med en sil. Blanda försiktigt men väl så att inte mjöl ligger kvar på bunkens botten.

12. Vänd försiktigt ner aprikostärningarna.

13. Häll smeten i långpannan och bred ut den.

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

14. Tryck ner aprikosskivorna lätt i smeten.

15. Strö över mandelspån.

16. Grädda kakan ca 25 minuter. Lägg ugnsfolie över de sista 5 minuterna så att inte mandelmjölet blir bränt.

17. Låt kakan svalna under en bakduk på ett galler.

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

Tips!

Om dina färska aprikoser är mycket mjuka lägger du dem i kylen över natten så blir de fasta och lättare att skiva.

När du strör mandelspån över kakan krossar du dem lätt i handen.

Om du vill ha kakan sötare stör du en eller två nävar pärlsocker över precis innan den körs in i ugnen.

Mandelkaka med aprikoser

Om du istället vill baka kakan i en rund form halvera du mängden ingredienser och följer i övrigt receptet. Jag bakade min runda kaka i en rund keramikform och då blev gräddningstiden 5 minuter längre än när jag gräddade den i långpannan.

 

Vill du ha fler recept på gott sommarbak?

Leilas fruktpaj

 

 

 

 

 

 

Leila Lindholms läckra 

bärpaj i långpanna

(Klicka här för receptet)

 

Jordgubbspaj med lemon curd

 

 

 

 

 

 

Jordgubbspaj med lemon curd

(Klicka här för receptet!)

 

Rabarbermuffins med kaneltopping

 

 

 

 

 

 

Rabarabermuffins med

knäckig kaneltopping

(Klicka här för receptet!)

LÄS OCKSÅ

(107)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar