Annons

Annons

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

Det här är en läcker sommarkaka med frisk smak av syrliga aprikoser och mycket mandelsmak. Passa på att baka den nu när aprikoserna är så goda! Aprikoser och mandel är en perfekt kombination!

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

Det här behöver du till en långpanna med måtten 20×30 cm:

Vetemjöl (gärna Kungsörnens Self Rising Vetemjöl): 3 dl (180 gr)

Mandlar: 100 gr (eller 100 gr/3 dl färdigköpt mandelmjöl)

Ägg, rumsvarma: 6 st (ca 375 gr)

Annons

Smör, osaltat, mjukt: 100 gr

Strösocker: 2 dl (180 gr)

Vaniljsocker: 1 msk

Bakpulver: 2 tsk

Mandelarom (Dr Oetkers): 1 tsk

Aprikoser, torkade: 100 gr

Aprikoser, färska: 600 gr

Mandelspån: ca 30 gr

 

(Smörjsmör till långpannan)

Smör, osaltat: 15 gr

Potatismjöl: 1 tsk

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

Gör så här:

1. Tag fram smör och ägg i god tid så att de blir rumsvarma.

2. Rör ut 1 tsk potatismjöl i 15 gr mjukt smör (eller smör som du kört 15-20 sek i mikron). Smörj långpannan med detta.

3. Mal mandlarna till mjöl (eller använd färdigköpt mandelmjöl).

4. Blanda mandelmjöl, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och ställ åt sidan.

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

5. Hacka de torkade aprikoserna till små tärningar.

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

6. Skölj och torka de färska aprikoserna. Halvera och kärna ur dem. Skiva dem.

7. Sätt ugnen på 200 grader och gallret på näst nedersta falsen.

8. Vispa smör och strösocker med elvisp i 5 minuter.

9. Tillsätt ett ägg i taget i smörblandningen och vispa med elvispen i 4 minuter.

10. Rör ner mandelarom i smörblandningen.

11. Tillsätt mjölblandningen i ett par omgångar. Blanda försiktigt men väl så att inte något mjöl ligger kvar på bunkens botten.

12. Vänd försiktigt ner de torkade aprikostärningarna.

13. Häll smeten i långpannan och bred ut den.

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

14. Tryck ner aprikosskivorna lätt i smeten.

15. Strö över mandelspån.

16. Grädda kakan ca 25 minuter. Lägg ugnsfolie över de sista 5 minuterna så att inte mandelmjölet blir bränt.

17. Låt kakan svalna under bakhandduk på galler.

Mandelkaka med aprikoser i långpanna

Tips!

Om dina torkade aprikoser känns hårda skär du dem i tärningar och lägger dem i en liten skål. Pressa en apelsin över och låt aprikostärningarna ligga och dra i juicen en halvtimme.

Om dina färska aprikoser är mycket mjuka lägger du dem i kylen över natten, så blir de fasta och lättare att skiva.

När du strör mandelspån över kakan krossar du dem lätt i handen.

Om du vill ha kakan sötare stör du en eller två nävar pärlsocker över precis innan den körs in i ugnen.

Mandelkaka med aprikoser

Om du istället vill baka kakan i en rund form halvera du mängden ingredienser och följer i övrigt receptet. Jag bakade min runda kaka i en keramikform och då blev gräddningstiden 5 minuter längre.

 

LÄS OCKSÅ

(107)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar