Annons

Annons

Madeirakaka som i Hela England bakar

Vad är egentligen madeirakaka? I somras såg jag alla baktävlingar i repris på tv eftersom jag somnade ifrån dem i vintras när kvällsmörkret lagt sig. Då kunde jag konstatera att engelsmännen har en massa skojiga namn på sina sockerkakakor - mosskaka, Victoria sponge för att drottning Victoria var så förtjust i den, madeirakaka för att den är god att äta till ett glas madeiravin. Madeirakaka kännetecknas annars av att den innehåller lika delar smör, ägg och socker. Själv tycker jag att den är godast att äta nybakad och gärna ljummen. Dagen efter kör du den 20 sekunder i mikron om det blir en bit över. Här kommer receptet!

Madeirakaka som i Hela England bakar

Madeirakakan blir hög och fin och ska gräddas i en liten form. Det beror nog på att den är godast att äta när den är dagsfärsk.

 

Det här behöver du:

Ägg, normalstora, rumsvarma: 4 st (175 gr utan skal)

Smör, osaltat, rumsvarmt: 175 gr

Strösocker: 175 gr

Citron, rivet skal: 1 stor eller 2 mindre

Mandel att mala: 50 gr

Självjäsande vetemjöl (Kungsörnens Self Rising): 225 gr

Annons

 

OBS! Om du inte får tag på Kungsörnens Self Rising Vetemjöl går det lika bra med vanligt vetemjöl + 1 tsk bakpulver.

 

Till formen:

Smör, osaltat: 15 gr

Potatismjöl: 1 tsk

Madeirakaka som i Hela England bakar

Så här blir madeirakakan när den gräddats i en liten rund springform (18 cm i diameter).

Madeirakaka som i Hela England bakar

Och så här blir den när den gräddats i en klassisk kakform.

 

Gör så här:

1. Tag fram ägg och smör i god tid så att de blir rumsvarma och får samma temperatur.

2. Rör ut 1 tsk potatismjöl i 15 gr smör som du kört 20 sekunder i mikron. Smörj formen med detta smörjsmör (Jan Hedhs tips).

3. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på falsen strax under mitten.

4. Mal mandeln till mjöl om du inte köpt färdigt mandelmjöl.

5. Riv citronskal.

6. Vispa smör och socker fluffigt med elvisp i 5 minuter.

7. Tillsätt äggen ett i taget och vispa 4 minuter.

8. Rör ner det rivna citronskalet och mandelmjölet försiktigt.

9. Sikta ner mjölet med en sil i ett par omgångar och rör om försiktigt men väl så att inte något mjöl ligger kvar på bunkens botten.

10. Skeda upp smeten i formen och bred ut den.

11. Grädda kakan ca 55 minuter. Lägg ugnsfolie över efter 35-40 minuter så att den inte blir för mörk. Provstickan ska vara torr när kakan är klar.

Madeirakaka som i Hela England bakar

12. Låt kakan stå kvar i formen 15 minuter. Tag därefter ut den och låt den svalna på galler. Packa gärna in den i plastfolie så snart den svalnat lite om den inte ska ätas samma dag.

 

 

VILL DU HA FLER RECEPT PÅ SOCKERKAKOR?

Klicka här för recept på världens snabbaste 1-2-3-sockerkaka!

Klicka här för recept på saftig citronkaka!

Klicka här för recept på kanelbullesockerkaka!

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(33)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar