Annons

Annons

Långpannekaka med rabarber, jordgubbar, citron och vanilj

Det här är en saftig långpannekaka som räcker till många och som smakar friskt av rabarber, jordgubbar, citron och vanilj. Jag har skaffat en långpanna med lock så nu kan den bakas till både knytkalas och vårens och sommarens alla utflykter.

Långpannekaka med rabarber, jordgubbar och citron

Det här behöver du:

Rabarber: 400 gr (vikt med skal)

Jordgubbar, färska: 1 liter (400 gr)

Citron, rivet skal: 2 st

Smör, osaltat: 200 gr

Ägg, normalstora: 6 st

Vetemjöl: 7 dl (420 gr)

Strösocker: 3 ½ dl

Vaniljsocker: 1 ½ msk

Annons

Bakpulver: 1 msk

 

Till långpannan (ca 38 cm x 25 cm):

Smör, mjukt: 20 gr

Potatismjöl: 1 ½ tsk

Rabarberkaka med jordgubbar och citron i långpanna

En fröjd för både öga och gom!

Så här gör du:

1.  Tag fram 6 ägg och 200 gr osaltat smör (+ 20 gr osaltat smör till långpannan) minst en timme innan du ska baka så att de blir rumstempererade.

2.  Blanda 20 gr mjukt smör med 1 ½ tsk potatismjöl och pensla långpannan med detta smörjsmör (tips från Jan Hedh).

3.  Skölj och torka rabarberstjälkar, jordgubbar och citroner.

4.  Skala rabarbern och skär den i ca 1 cm långa bitar.

5.  Noppa jordgubbarna och halvera dem.

6.  Riv citronskalet.

7.  Sätt ugnen på 200 grader och gallret på den näst nedersta falsen.

8.  Sikta ner 1 msk bakpulver och 1 ½ msk vaniljsocker med en tesil i 7 dl (420 gr) vetemjöl och blanda väl.

9.  Vispa det mjuka smöret (200 gr) och 3 ½ dl strösocker med elvisp i 5 minuter på högsta hastighet.

10. Tillsätt ett ägg i taget och vispa med elvispen i 4 minuter på medelhastighet.

11. Rör ner citronskalet försiktigt.

12. Sikta ner mjölblandningen med en sil. Gör det i 2-3 omgångar. Blanda försiktigt men väl.

Rabarberkaka med jordgubbar och citron i långpanna

13. Häll smeten i långpannan. Strö över rabarberbitarna och tryck ner dem i smeten. Lägg sedan över jordgubbshalvorna och tryck ner dem lätt i smeten.

14. Grädda ca 25 minuter.

15. Låt kakan svalna under bakduk på ett galler.

Rabarberkaka med jordgubbar och citron i långpanna

16. Lägg över långpannans lock när kakan svalnat helt.

Långpannekaka med rabarber och jordgubbar

Här valde jag att göra två kakor i rund form. Jag använde 50% mer av samtliga ingredienser, bakade båda formarna samtidigt, långt ner i ugnen i 200 grader. Den turkosfärgade pajformen av keramik var klar på 35 minuter medan springformen ville ha 45 minuter på sig.

Långpannekaka med rabarber och jordgubbar

Långpannekaka med rabarber och jordgubbar

Den stora kakan i springformen blev riktigt hög och fin och kunde gott haft ett lager jordgubbar och rabarber inuti också. Ett lager smet, ett lager bär och rabarber, ett lager smet och ett lager bär och rabarber till, så blir den riktigt maffig.

 

Tisdagsfika på Hemmets redaktion

Tisdagsfika med delar av Hemmets redaktion som inte var på möten. Förutom min långpannekaka med rabarber festade vi på en tårta och hallonrutor som Hemmets matredaktör Kristina Palmenäs (t v) hade bakat.

 

Vill du ha fler recept med rabarber!

Världens snabbaste rabarberkaka – klicka här!

Världens snabbaste rabarberkaka med kardemumma – klicka här!

Rabarberrutor med jordgubbar – klicka här!

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad – klicka här!

Festkaka med rabarbermousse – klicka här!

Tårta med rabarber, lemon curd och fläderblomsgrädde – klicka här!

 

 

Vill du ha fler recept med jordgubbar?

Jordgubbspaj med lemon curd – klicka här!

LÄS OCKSÅ

(185)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar