Annons

Annons

Långpannekaka med choklad och apelsin som är lite mindre onyttig

Det här är en jättegod långpannekaka med mycket smak av choklad och apelsin. Den är dessutom lite mindre onyttig eftersom den innehåller dinkelmjöl, kokossocker, honung och olivolja istället för vetemjöl, strösocker och smör. Då kan man ta en extra bit...

Långpannerutor med choklad och apelsin

Jag vet egentligen inte varför, men så här års brukar jag alltid försöka baka lite mindre onyttiga kakor till helgfikat. Förra året blev det en ”förkylningskaka”. Förmodligen är det mitt dåliga samvete som spökar efter alla gräddiga grytor och semlor jag ätit för att kunna ta mig igenom vintern. Men nu börjar dagarna bli längre och ljusare och det är hopp om en vår i år också – och tyvärr lite mer avslöjande kläder. Min lilla cocker Minni har redan märkt att ljuset börjat återvända så snart är det slut på våra sovmorgnar på helgerna.

Annons

Långpannerutor med choklad och apelsin

Det här behöver du till en långpanna med måtten 40 x 30 cm:

Ägg, normalstora, rumsvarma: 6 st

Siktat dinkelmjöl: 7 dl (385 gr)

Apelsin: 2 st

Choklad, 70%: 200 gr

Kakao: 2 msk

Sötmandel: 60 gr

Honung: 1 dl

Kokossocker: 200 gr (= 1 påse Kung Markattas Kokossocker)

Olivolja: 1 dl

Bakpulver: 2,5 tsk

 

Så här gör du:

1. Tag fram 6 ägg minst 1 timme innan du ska baka så att de hinner bli rumsvarma. Övriga ingredienser ska också vara rumsvarma.

2. Pensla långpannan med olivolja och klä den med bakplåtspapper.

3. Lägg 7 dl/385 gr siktat dinkelmjöl i en bunke och sikta ner 2,5 tsk bakpulver och 2 msk kakao med en tesil. Rör om så att det blandas väl.

4. Hacka 60 gr mandel ganska grovt.

5. Hacka 150 gr choklad ganska grovt. Skär resterande choklad i lite större bitar. Lägg i 2 olika skålar.

6. Sätt ugnen på 200 grader och ugnsgallret strax under mittfalsen.

7. Riv skalet på 2 större apelsiner. Pressa därefter saften från dem (1,5 dl saft behövs).

8. Vispa 1 påse kokossocker (200 gr), 1 dl honung och 6 ägg med en elvisp i 4 minuter. Tillsätt därefter 1 dl olivolja, lite i taget, och rör om försiktigt. Häll i 1,5 dl apelsinjuice och apelsinskalet. Rör om försiktigt.

9. Sikta ner mjölblandningen med en sil i några omgångar och blanda försiktigt men väl. Rör ner chokladhacket men inte chokladbitarna.

Långpannerutor med choklad och apelsin

10. Häll smeten i formen och stick ner chokladbitarna i den.

langpannerutormedchokladochapelsin2-recept

11. Strö över mandelhacket.

12. Grädda kakan 20-25 minuter.

13. Låt kakan svalna på ett galler med en bakduk över.

 

Tänk på att mjuka kakor bakade med olja eller smält smör inte blir lika fluffiga som de som bakas med mjukt smör som vispats med socker.

 

Långpannerutor med choklad och apelsin

 

Vill du hellre baka kakan i en mindre långpanna och med smör, som gör kakan lite luftigare? Följ då receptet nedan.

 

Det här behöver du till en långpanna med måtten ca 30 cm x 20 cm:

Ägg, normalstora, rumsvarma: 4 st (eller 5 små)

Smör, mjukt: 150 gr (+ 10 gr om du vill göra Jan Hedhs smörjsmör enligt nedan)

Vetemjöl: 4 dl (240 gr)

Kakao: 1 msk

Choklad, 70%: 100 gr

Apelsin: 1 stor

Kokossocker, rårörsocker eller strösocker: 1,5-2 dl

Vaniljpulver: 1/2 tsk (ej nödvändigt)

Bakpulver: 1 tsk

Sötmandel: 50 gr

Potatismjöl: 3/4 tsk (om du vill göra Jan Hedhs smörjsmör)

 

Gör så här:

1. Tag fram 4 normalstora ägg och 150 gr (+ ev 10 gr till smörjsmöret) minst 1 timme i förväg.

2. Smörj och bröa långpannan eller pensla den med Jan Hedhs smörjsmör (10 gr mjukt smör blandat med 3/4 tsk potatismjöl).

3. Lägg 4 dl (240 gr) vetemjöl i en bunke och sikta ner 1 tsk bakpulver och 1 msk kakao. Tillsätt eventuellt 1/2 tsk vaniljpulver.

4. Hacka 25 gr mandel ganska grovt.

5. Hacka 75 gr choklad grovt. Skär resterande choklad i lite större bitar.

6. Sätt ugnen på 200 gr och ugnsgallret strax under mittfalsen.

7. Riv apelsinskalet och pressa saften (du behöver 3/4 dl saft).

8. Vispa 1,5-2 dl socker och 150 gr mjukt smör fluffigt med elvisp i 5 minuter. Tillsätt 4 normalstora ägg, ett i taget, och vispa ytterligare 4 minuter.

9. Tillsätt 3/4 dl apelsinsaft och det rivna apelsinskalet. Rör om försiktigt.

10. Sikta ner mjölblandningen i ett par omgångar och blanda försiktigt men väl så att inte mjöl ligger kvar på bottnen. Rör försiktigt ner chokladhacket (men inte chokladbitarna).

11. Häll smeten i formen och bre ut den. Stick ner chokladbitarna och strö över mandelhacket.

12. Grädda kakan ca 20 minuter. Stick en provsticka mitt i kakan, om den blir kladdig gräddar du kakan ett par minuter till.

13. Låt kakan svalna på ett galler med en bakduk över.

 

 

 

HÄR KOMMER FLER RECEPT PÅ ”NYTTIGA” KAKOR! 

Glutenfria citronrutor i långpanna - en riktig förkylningskaka

 

 

 

 

 

 

Glutenfri förkylningskaka

(klicka här för recept)

 

 

Rotfruktskaka - helt utan onyttigheter

 

 

 

 

 

 

Rotfruktskaka utan onyttigheter

(klicka här för recept)

 

LÄS OCKSÅ

(13)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar