Annons

Annons

Annons

Läcker paj med svamp och ost

Paj är världens bästa lunch- och kvällsmat och när jag får tid på helgen bakar jag paj som jag skär upp i portionsbitar och fryser in. Perfekt att ta med en bit till jobbet eller värma när jag kommer hem och äta med en sallad. Jag brukar passa på när den orientaliska affär där jag brukar handla frukt och grönt säljer stora lådor med champinjoner för bara några tior. Det blir många timmars köksarbete men sedan är det underbart att ha frysen full igen. Den här pajen med mycket svamp och riven ost har jag bakat många gånger och jag kan varmt rekommendera den. Den är både god och mättande och visst blir man väl förvånad över att de båda pajerna på bilden innehåller samma ingredienser? Att de inte ser likadana ut beror på att fyllningen lagts i pajskalet på olika sätt. Längst ner får du länkar till 4 andra goda pajer.

Snabb och läcker paj med svamp och ost

Visst ser de väl goda ut?

 

Läcker paj med svamp och ost

Det är toppen när man har pajbitar i frysen!

 

Det här behövs till pajdegen:

Dinkelmjöl, siktat: 2 dl

Vetemjöl: 2 dl (eller bara vetemjöl: 4 dl)

Smör, kallt: 200 gr

Äggvita: 1 st

 

Det här behöver du till fyllningen:

Champinjoner, färska (eller annan svamp): 400 gr

Lite smör till stekning

 

Det här behöver du till ostsmeten:

Riven ost, gärna Västerbotten: 200 gr

Äggula: 3 st

Grädde, gärna vispgrädde: 2 dl

Salt: 1 tsk

Några drag med svartpeppar, vitpeppar och Chili Explosion (står bland kryddorna i mataffären)

 

Läcker champinjonpaj

Pajen blir lika god med t ex portobello.

 

Gör pajdegen så här:

1. Häll mjölet i en matberedare. Skär 200 gr kylskåpskallt smör i tärningar och kör med mjölet. Tillsätt 3 msk iskallt vatten medan maskinen är igång. Stanna maskinen i samma ögonblick som degen formas till en bulle.

ELLER:

Lägg mjölet och 200 gr kallt smör skuret i tärningar i en bunke och nyp samman med fingrarna. (Så här gör jag numera och slipper smutsa ner matberedaren.)

2. Tryck ut degen i en pajform av plåt med lös botten (behöver ej smörjas). Ställ in i frysen 15 minuter eller i kylen 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 200 grader och falsen näst nederst.

4. Tag ut pajskalet ur kylen/frysen och knäck ner en äggvita i det (spara äggulan till ostsmeten). Pensla hela pajskalet med äggvitan, upp över kanten. Nagga bottnen med en gaffel.

5. Förgrädda pajskalet 20 minuter.

6. Tag ut pajskalet ur ugnen och dra ner ugnstemperaturen till 175 grader.

 

Gör ostsmeten så här:

1. Häll 3 äggulor, 2 dl grädde, 1 tsk salt och kryddorna i en bunke och vispa med en gaffel så att smeten blandas väl.

2. Rör ner 200 gr riven ost och blanda väl.

 

Gör fyllningen så här:

Snabb och läcker paj med svamp och ost

1. Rengör och ansa svampen. Stek den i lite smör.

Snabb och läcker paj med svamp och ost

Pajen tar längre tid att bli klar i en form av keramik. Bäst är en klassisk pajform av plåt med lös botten.

 

2. Du kan fylla pajskalet på 2 olika sätt. Smaken blir densamma men utseendet olika.

Den mörka pajen till vänster på bilden överst: Vänd ner svampen i ostsmeten och häll ut smeten i pajskalet.

ELLER:

Snabb och läcker paj med svamp och ost

Den ljusa pajen till höger på bilden överst: Lägg den stekta svampen i pajskalet. Häll över ostsmeten.

Snabb och läcker paj med svamp och ost

3. Grädda pajen 40-45 minuter eller tills fyllningen har stelnat. Lägg ugnsfolie över pajkanterna om de börjar bli för mörka.

4. Tag ut pajen ur ugnen och låt den svalna något före servering. Den är godast att servera ljummen med en fräsch sallad. Om du värmer den rekommenderar jag att du gör det i ugnen på 100 grader. Den går utmärkt att frysa och sedan värma i ugnen när den tinat.

Läcker champinjonpaj

Jag gör alltid två pajer samtidigt. Den ena äter vi upp bums, den andra delar jag upp i portionsbitar och fryser in.

 

Läcker paj med svamp och ost

Jag blir lika glad varje gång jag får tag i en stor låda med champinjoner för en spottstyver, men då tänker jag inte på att svampen måste rengöras.

 

TIPS! Av äggvitorna kan du göra sotarmurrar (glutenfria), som du hittar recept på här!

Sotarmurrar - läckra glutenfria småkakor av bara 4 ingredienser

Glutenfria sotarmurrar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill du ha fler pajrecept?

Baka Ernst Kirchsteigers kantarell glutenfri

 

 

 

 

 

 

Glutenfri kantarellpaj – klicka här

 

Glutenfri och matig tomatpaj

 

 

 

 

 

 

Glutenfri tomatpaj – klicka här!

 

Laxpaj

 

 

 

 

 

 

Laxpaj – klicka här!

 

Västerbottenpaj med hjortron till kräftskivan

 

 

 

 

 

 

Västerbottenpaj – klicka här!

 

LÄS OCKSÅ

(15)

Annons



Senaste från Hemmets