Annons

Annons

Läcker paj av kalkonrester eller grillad kyckling

Den här pajen brukar jag göra när jag har rester av helstekt kalkon. Men det går lika bra med färdiggrillad kyckling, en halv räcker. Ibland garnerar jag pajen med tomatskivor och vid festligare tillfällen blir det en burk vit sparris, men det behövs egentligen ingen garnering alls. Jag gillar att det inte är någon äggstanning i den. Ät den så snart du tagit ut den ur ugnen.

Kalkonpaj

 

Det här behöver du till pajskalet:

Dinkelmjöl, siktat: 2 dl

Vetemjöl: 2 dl (eller enbart 4 dl vetemjöl)

Smör, normalsaltat, kallt: 200 gr

Äggvita: 1 st

kalkonpaj

Här är pajen garnerad med stora tomatskivor som är kryddade med torkad rosmarin. Ett extra lager riven ost på det.

Det här behöver du till fyllningen:

Kalkonrester: ca 300 gr, t ex 2 lår (eller 1/2 grillad kyckling)

Annons

Champinjoner, färska: 300 gr

Majskorn: 1 liten burk

Tomatpuré: 1/2 dl

Schalottenlök: 3 st (eller 1 gul lök)

Vitlöksklyftor: 2 st

Riven ost, gärna Västerbotten: 3 dl

Persilja: 1 knippe

Smör till stekning

Salt

Peppar

 

Det här behöver du till garneringen (ej nödvändigt):

Vit sparris, konserverad: 1 burk

eller:

Skivad bifftomat: 1-2 st

Rosmarin, torkad: en nypa

kalkonpaj

En lite festligare bjudpaj med vit sparris på burk. Man tager vad man haver.

Gör pajskalet så här:

1. Nyp ihop 2 dl siktat dinkelmjöl och 2 dl vetemjöl (eller bara 4 dl vetemjöl) med 200 gr normalsaltat kallt smör skuret i små tärningar.

(Om du blandar pajdegen i matberedaren gör du så här: Sätt i kniven, häll i 4 dl mjöl och 200 gr kylskåpskalla smörtärningar. Kör maskinen ett ögonblick. När massan är grynig tillsätter du 1 msk iskallt vatten och kör maskinen ett ögonblick till, tills massan blir en degklump.)

2. Tryck ut degen i en pajform med lös botten (ca 22 cm och gärna med höga kanter). Nagga bottnen med en gaffel.

3. Ställ pajskalet i frysen 15 minuter.

4. Sätt ugnen på 225 grader och gallret på den näst nedersta falsen.

5. Förgrädda pajskalet ca 20 minuter. (Om bottnen höjer sig sticker du en gaffel i den så sjunker den.)

6. Låt pajen svalna medan du gör fyllningen.

 

Kalkonpaj

 

Gör fyllningen så här:

1. Skölj 1 knippe persilja och hacka/finklipp den.

2. Rengör och skiva 300 gr champinjoner. 

3. Hacka 2 vitlöksklyftor.

4. Skala och skiva 3 schalottenlökar i ringar. Fräs dem i lite smör i en stekpanna så att de mjukar men inte tar färg.

5. Tillsätt den hackade vitlöken.

6. Rör ner 1/2 dl tomatpuré.

7. Tillsätt svampen och 1 liten burk majskorn. Stek tills svampen mjuknar.

8. Salta och peppra.

9. Strö över hälften av den finklippta persiljan.

 

Fyll pajskalet så här:

1. När pajskalet svalnat knäcker du ner 1 äggvita i det och penslar hela pajskalet, upp över kanten. Låt äggvitan torka innan du fyller pajskalet.

2. Strö 1 dl riven ost över pajbottnen.

3. Bred ut hälften av svampröran.

4. Strö över ytterligare 1 dl riven ost.

5. Strö ut hälften av kalkon-/kycklingköttet.

6. Bred ut resten av svampröran.

7. Strö över resten av den rivna osten.

8. Strö över resten av persiljan.

Kalkonpaj

9. Eventuellt garnerar du med vit sparris eller tomatskivor kryddade med rosmarin.

10. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 20 minuter.

11. Servera pajen så fort den kommit ut ur ugnen.

 

Tips på fler goda pajer!

Laxpaj (vänster) – klicka här för recept!

Champinjonpaj (höger) – klicka här för recept!

Laxpaj

 

Läcker champinjonpaj

LÄS OCKSÅ

(20)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar