Annons

Annons

Godaste laxpajen

273

En smakrik paj med mycket lax, babyspenat och purjolök! Västerbottenost i äggstanningen!

På midsommarafton var vi så mätta efter sillen att vi inte orkade äta den rökta laxen. Därför gjorde jag en paj av den. Eftersom det är ganska mycket lax i den behövde jag köpa lite till och jag köpte då en förpackning med ”skivspill”. Praktiskt att man slipper klippa laxen i småbitar och jag inbillar mig att spillet är billigare än hela skivor. Pajen är jättegod och en klar favorit hemma hos oss!

Annons
Laxpaj

Jag brukar göra två pajer medan jag ändå är i gång, sedan delar jag den ena i 4 delar och fryser in. Men just den här pajen är väldigt mättande, så det blir 6 bitar istället.

 

Det här behövs till pajdegen:

1,5 dl siktat dinkelmjöl

1,5 dl vetemjöl (eller 3 dl om bara vetemjöl används)

150 gr normalsaltat smör, kallt

2 msk kallt vatten

1 ägg till pensling

 

Det här behövs till fyllningen:

300 gr kallrökt lax (köp gärna ”skivspill”)

1 purjolök

1 stor påse babyspenat, ca 250 gr

smör till stekning

 

Det här behövs till äggstanningen:

1 liten påse riven Västerbottenost (150 gram)

4 äggulor

2,5 dl vispgrädde

svartpeppar

1/2 dl finklippt dill

 

Gör pajdegen så här:

1. Kör mjölet i matberedaren med kallt smör skuret i kuber. Tillsätt vattnet medan maskinen är igång. Stanna maskinen i samma ögonblick som degen formas till en bulle.

2. Tryck ut degen i pajformen och nagga bottnen. Ställ in formen i kylen en halvtimme.

3. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Ta ut pajformen ur kylen och klä kanten med några remsor folie så att kanten inte sjunker.

5. Förgrädda pajskalet 15 minuter strax under mitten i ugnen.

 

Gör äggstanningen så här:

1. Häll äggulor, grädde och peppar i en bunke och vispa lite med en gaffel.

2. Rör ner osten och dillen.

 

Gör fyllningen så här:

1.  Klipp laxen i mindre bitar om det behövs. Spar lite till garnering (se bilden).

2.  Strimla purjolöken.

3.  Fräs lök och spenat i smör på medelvärme så att det blir mjukt och glansigt men utan att det får färg.

4.  Ta bort foliebitarna och pensla pajkanten med uppvispat ägg.

5.  Lägg hälften av spenat- och lökfräset i pajbottnen (ta ej med eventuellt spad).

6.  Lägg på hälften av laxbitarna.

7.  Lägg på resten av lök- och spenatfräset och sedan resten av laxbitarna.

8.  Häll över äggstanningen.

9.  Lägg några laxbitar i ett mönster överst (se bilden).

10. Grädda pajen strax under mitten i ugnen 35-40 min (tills äggstanningen stelnat helt). Lägg över folie om det börjar brännas vid.

 

LÄS OCKSÅ

(25)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar