Annons

Annons

Läcker kycklinggryta med kanel och kardemumma

Den här kycklinggrytan har i många år varit en stor favorit hemma hos oss. Sötman får den från aprikoser, katrinplommon och svartvinbärsjuice. Syrligheten kommer från pressad saft från apelsin och citron. Kryddningen består av lök som brynts i kanel och kardemumma. Rätten toppas med rostade cashewnötter och serveras med potatisklyftor och sallad. Låter väl inte så dumt?

Afrikansk kycklinggryta

Det här är en rätt som passar perfekt så här års eftersom den är lätt, men tag gärna en skvätt vispgrädde i när du ska servera den till fest. Det gör jag. Då blir den extra god. Jag gör ofta dubbel sats och lagar den då i två stekpannor. Kycklinggrytan går bra att frysa.

Annons
Afrikansk kycklinggryta

Jag brukar köpa Svarta vinbärskoncentrat från BOB eller Kiviks Musteri. Nästa gång ska jag testa Brämhults Blåbär och svarta vinbärsdryck!

 

Det här behöver du till 4-6 portioner:

Kycklingbröstfilé, hel: 4-6 st

Torkade aprikoser: 100 gr

Katrinplommon, kärnfria: 100 gr

Svarta vinbärskoncentrat/-juice: 2 dl

Apelsin, saft från: 1 st

Citron, saft från: 1 st

Gul lök, stor: 1 st

Kardemumma, grovstött: 1 msk

Kanel, mald: 1 msk

Vispgrädde (eventuellt): 1 dl

Arrowrot (för tjockare sås): 1 msk

Smör till stekning

 

Servera till:

Rostade cashewnötter: ca 40 gr/person

Rostade potatisklyftor: 3-4 potatisar/person

Sallad: t ex tvättade rucolablad eller blandsallad, babyplommontomater, olivolja med citronsmak, röd balsamvinäger, kryddblandningen Chili Explosion

 

Gör så här:

Afrikansk kycklinggryta

1. Rosta cashewnötterna: Lägg ca 40 gr nötter/person i en ugnsform och ställ den på gallret mitt i ugnen. Sätt ugnen på 225 grader. Rör om bland nötterna efter 10 minuter och ytterligare ett par gånger. Stäng av ugnen efter 15 minuter och låt formen med nötter stå kvar i ugnen 3 minuter. Tag sedan ut den och låt nötterna svalna i formen.

2. Skölj gärna kycklingfiléerna och lägg dem att torka mellan flera lager hushållspapper.

3. Halvera 100 gr torkade aprikoser och 100 gr kärnfria katrinplommon.

4. Pressa saften från 1 apelsin och 1 citron.

5. Hacka 1 stor gul lök och bryn den i rikligt med smör. Tillsätt 1 msk kardemumma och 1 msk kanel och fortsätt att bryna lite till.

Afrikansk kycklinggryta

6. Lägg kycklingfiléerna ovanpå lökfräset och bryn dem 4-5 minuter på varje sida.

Afrikansk kycklinggryta

7. Tillsätt 2 dl svart vinbärsjuice, den pressade apelsin- och citronsaften. Häll eventuellt i 1 dl vispgrädde och rör om mellan kycklingfiléerna. Fördela aprikos- och katrinplommonhalvor mellan filéerna.

8. Låt sjuda på låg värme under lock 55 minuter. Vänd kycklingfiléerna efter en halvtimme och rör om i såsen.

Klyftpotatis

9. När det är 30 minuter kvar av kycklingens stektid: Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta 3-4 potatisar/person. Klyfta eller halvera dem och lägg dem i en smord ugnsform. Pensla med olivolja, salta och krydda med svartpeppar. Kör in potatisen i ugnen när det är 15 minuter kvar av kycklingens stektid så blir allt klart samtidigt.

10. Gör salladen: Blanda salladsbladen och halverade babyplommontomater, ringla över olivolja med citronsmak och röd balsamvinäger, krydda med Chili Explosion.

11. När det är 5 minuter kvar av kycklingens stektid: Rör ut 1 msk arrowrot (eller Maizena) i lite kallt vatten, slå ut det i stekpannan, rör om och låt såsen koka upp.

Afrikansk kycklinggryta

 

 

Vill du ha recept på fler läckra kycklingrätter?

 

Ernst goda sommargryta med dillkyckling

 

 

 

 

 

 

 

Ernst Kirschsteigers 

dillkyckling

(Klicka här för recept!)

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Het indisk kycklinggryta

 

 

 

 

 

 

 

Het indisk kycklinggryta

(Klicka här för recept!)

 

 

Enklaste och godaste kycklingrätten till fredagsmyset

 

 

 

 

 

 

 

Snabbt och läckert av

färdiggrillad kyckling

 (Klicka här för recept!)

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(28)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar