Annons

Annons

Snabb kardemummakaka med hallon

iphone 510

Efter en dag på stranden svänger man snabbt ihop denna kaka till kvällskaffet. Den håller sig saftig en hel vecka, om man inte tar med en bit till stranden eller på utflykten imorgon…

Nu har de svenska hallonen börjat komma! Då ska jag baka denna jättegoda kardemummakaka och fylla med färska bär. I vintras bakade jag den ofta, men då använde jag frysta hallon. Jag hade lyckan att ha lite egenplockade norrländska skogshallon i frysen sedan förra sommaren som jag hushållat med hela vintern.

Annons

Vill man hellre baka kakan i en långpanna (20 x 30 cm) är det bara att dubbla mängden i receptet nedan, minska gradantalet i ugnen till 175 grader och öka gräddningstiden med 5-10 min (kakan är klar när stickan känns torr).

 

Det här behövs till en rund form, ca 23 cm (dubbla mängden till en långpanna 20 x 30 cm):

2,5 dl (150 gr) vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 msk kardemumma

1,5 dl rårörsocker eller rörsocker strö (eller vanligt strösocker)

125 gr smör (räcker till att smörja formen med)

3 ägg

2 dl hallon (färska eller frysta)

mandel, en näve

pärlsocker, en näve

 

Gör så här:

1. Tag ut 3 ägg ur kylen så att de blir rumsvarma.

2. Tina 2 dl hallon på hushållspapper.

3. Smält 125 gr smör och låt svalna.

4. Hacka en näve mandel ganska grovt.

5. Sätt ugnen på 200 grader och gallret strax under mitten. (175 grader om du använder långpanna.)

6. Smörj formen med lite av det smälta smöret och bröa den.

7. Blanda 2,5 dl/150 gr vetemjöl, 1 tsk bakpulver och 2 msk grovstött kardemumma i en mindre bunke.

8. Vispa äggen och 1,5 dl socker i en större bunke.

9. Blanda ner det smälta avsvalnade smöret i äggblandningen och rör om.

10. Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen och rör om försiktigt men väl.

11. Lägg i bären och rör om försiktigt.

12. Bre ut smeten i formen.

13. Strö över hackad mandel och pärlsocker.

14. Grädda kakan näst nederst i ugnen ca 20 min eller tills provstickan känns torr. Om du använt frysta bär kan det ta lite längre tid eftersom de är lite blöta. (Om du bakar i en långpanna ökas gräddningstiden till ca 25-30 min eller tills provstickan känns torr.)

15. Låt svalna i formen på galler med en bakhandduk över.

LÄS OCKSÅ

(17)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar