Annons

Annons

Kanelbulle-sockerkaka i långpanna

Kanelbullesockerkaka går mycket fortare att baka än kanelbullar, som måste jäsa, och den är minst lika god!

Kanelbullesockerkaka i långpanna

Den här kanelbullesockerkakan räcker till många. Och den smakar precis som kanelbullar.

 

Det här behöver du till en långpanna med måtten ca 40 x 30 cm:

Ägg, normalstora, rumsvarma: 7 st

Mjölk, rumsvarm (jag tog 1,5%-ig): 2 dl

Smör, osaltat, rumsvarmt och mjukt: 200 gr

Strösocker: 3 dl

Vetemjöl: 9 dl (540 gr)

Annons

Vaniljsocker: 2 msk

Bakpulver: 1 msk

Salt: 2 krm

OBS! Om du använder självjäsande vetemjöl (Kungsörnens Self Rising vetemjöl) behöver du inte ta bakpulver!

 

Fyllning och garnering:

Strösocker: 1,5 dl

Kanel: 3/4 dl

Kardemumma, grovmalen: 3 msk

Smör, osaltat, kylskåpskallt och hårt: ca 125 gr

Mandel: 75 gr

Pärlsocker: 20 gr

 

Kanelbullesockerkaka i långpanna

Kanelbullerutorna är godast när de är ljumma. Efter några dagar kör du dem 20-30 sekunder i mikron så blir de som nybakade.

 

Gör så här:

1. Tag ut 7 ägg, 2 dl mjölk och 200 gr smör ur kylen minst 1 timme innan du ska baka så att de blir rumsvarma.

2. Smörj och bröa en långpanna (ca 40 x 30 cm).

 

Kanelbullesockerkaka i långpanna

Köp färdighackad mandel om du vill spara tid.

 

3. Hacka 75 gr mandel ganska grovt.

4. Mät upp 20 gr pärlsocker.

 

Kanelbullesockerkaka i långpanna

Kanelsocker med kardemumma är mums! Håll utkik efter Gröna Bladets kardemumma som har fantastiskt hög smak. Mejla eller ring dem och fråga om deras kryddor säljs på din ort. Det gjorde jag. Klicka här för att komma till deras hemsida.

 

5. Blanda 1,5 dl strösocker, 3/4 dl kanel och 3 msk kardemumma.

6. Sätt ugnen på 175 grader och gallret näst längst ner.

7. Blanda 9 dl/540 gr vetemjöl, 1 msk bakpulver och 2 krm salt.

8. Lägg 200 gr mjukt smör, 2 msk vaniljsocker och 3 dl strösocker i en stor bunke. Vispa 5 minuter med elvisp på högsta fart.

9. Knäck ner 7 ägg, ett i taget, i smörblandningen. Vispa 4 minuter med elvispen på medelfart.

10. Tillsätt 2 dl mjölk och rör om försiktigt men väl.

 

Kanelbullesockerkaka i långpanna

Blanda smeten i en stor bunke.

 

11. Sikta ner mjölblandningen i omgångar med en sil. Rör försiktigt men väl så att inte mjöl ligger kvar på bunkens botten.

 

Kanelbullesockerkaka i långpanna

Tack vare all vispning är smeten luftig och går lätt att bre ut med en slickepott.

 

12. Häll hälften av smeten i långpannan och bred ut den.

 

Kanelbullesockerkaka i långpanna

Det blir ett rejält lager kanelsocker men kakan ska ju smaka som kanelbullar.

 

13. Strö hälften av kanelsockret över smeten (1 1/4 dl).

14. Bred ut resten av smeten.

15. Strö över resten av kanelsockret.

 

 

Kanelbullesockerkaka i långpanna

Smöret måste tas direkt ur kylen om det ska gå att hyvla med en osthyvel.

 

16. Hyvla det kylskåpskalla smöret med en osthyvel och lägg över smeten.

 

Kanelbullesockerkaka i långpanna

Nu är kakan klar att köras in i ugnen.

 

17. Strö över den hackade mandeln och ett par nävar pärlsocker.

18. Grädda kakan ca 40 minuter. Stick en provsticka i kakans mitt, när den känns torr är kakan klar.

 

Kanelbullesockerkaka i långpanna

Visst ser väl den färdiggräddade kakan syndigt god ut?

 

19. Låt kakan svalna på ett galler och täck gärna över den med en bakduk under tiden den svalnar.

 

 

010Klicka här om du vill ha recept på kanelbullesockerkaka i rund form som på bilden!

 

 

LÄS OCKSÅ

(22)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar