Annons

Annons

Kanelbullar med surdeg (du behöver inte ha en surdeg)

De här jättegoda och luftiga kanelbullarna är bakade med surdeg, som du snabbt rör ihop ett dygn innan du ska baka, och penslade med sockerglasyr som gör dem blanka och fina. Följ receptet nedan så kan du bjuda på dem till morgonkaffet!

Kanelknutar av surdeg

Det här behöver du till 16 bullar:

Lättfil: 40 gr

Torrjäst för söta degar: 3/4 tsk (2,5 gr)

Mjölk, rumsvarm: 3,5 dl (350 gr)

Ägg, rumsvarmt: 1 st

Smör, osaltat, mjukt: 100 gr

Vetemjöl: 11 dl (660 gr) + 20 gr

Annons

Kardemumma, grovmalen: 2 msk

Strösocker: 1 dl (90 gr)

Salt 1,25 tsk (10 gr) + 1 krm

 

Fyllning:

Smör, osaltat, mjukt: 100 gr

Strösocker: 1 dl (90 gr)

Kanel, mald: 2 msk

 

Pensling:

Ägg, rumsvarmt: 1 st

Strösocker: 1/4 dl

Vatten: 1/4 vatten

 

Garnering:

Mandel: 25 gr

Pärlsocker: en näve

Kanelknutar av surdeg

 

Gör så här:

surdeg

Det tar bara några minuter att röra ihop en surdeg. Krångligare än så behöver det inte vara.

surdeg

1 dygn senare har du en bubblande surdeg att baka med.

1. 1 dygn innan du ska baka: Blanda 40 gr lättfil, 20 gr vetemjöl och 3/4 tsk (2,5 gr) torrjäst i en liten plastburk med lock. Strö 1 krm salt över innan du sätter på locket. Ställ burken i rumstemperatur 1 dygn så får du 50 gr bubblande surdeg. (Om du redan har en surdeg matar du den så att den väger 50 gr.)

2. 1 dygn senare: Tag fram 2 ägg och 100 gr osaltat smör minst 1 timme innan du ska baka så att de blir rumsvarma. Tärna smöret.

Kanelknutar av surdeg

3. Lägg 11 dl (660 gr) vetemjöl, 1 dl (90 gr) strösocker, 1,25 tsk (10 gr) salt och 2 msk kardemumma i degblandarens bunke och rör om. Tillsätt mjölken, ägget och surdegen (50 gr) och kör degblandaren några minuter på låg hastighet. Tillsätt de mjuka smörtärningarna och kör 15 min. (Det ser kladdigt och omöjligt ut i början, men degblandaren fixar det och degen blir jättefin och smidig.)

Kanelknutar av surdeg

4. Täck över bunken med plast och låt degen vila 5-6 timmar i rumstemperatur (gärna i kall ugn eller i mikron där det är dragfritt).

5. Gör fyllningen: Lägg 100 gr osaltat smör i en skål. När det blivit mjukt tillsätter du 1 dl strösocker och 2 msk kanel och rör ihop en fyllning.

6. Lägg bakplåtspapper på 2 ugnsplåtar.

7.  Vispa upp ägget till penslingen med en gaffel.

8. Hacka 25 gr mandel grovt till garneringen.

Kanelknutar av surdeg

Efter 5-6 timmar läggs den smidiga degen på ett lätt mjölat bakbord.

 

Kanelknutar av surdeg

Det spelar inte någon roll om du brer fyllningen över hela den utkavlade degen eller bara i mitten.

 

Kanelknutar av surdeg

 

Kanelknutar av surdeg

Remsorna håller lättare samman om du nyper ihop skarven.

9. 5-6 timmar senare, när degen vilat: Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en rektangel, ca 48 cm x 35-40 cm. Bred ut fyllningen, antingen över hela rektangeln eller bara i mitten (det blir inte någon skillnad på det färdiga resultatet). Vik över den undre degkanten mot mitten. Vik sedan över den övre kanten mot mitten. Nyp samman skarven som bildas på mitten.

Kanelknutar av surdeg

Jag mäter upp degen med måttband för att få lika stora degbitar.

Kanelknutar av surdeg
10. Skär 16 remsor med degskrapan eller med en vass kniv.
Kanelknutar av surdeg

11. Drag ut och snurra varje remsa, knyt den och göm ändarna under bullen. Lägg 8 bullar på varje plåt och låt jäsa i rumstemperatur under bakduk ca 2 timmar.

Om du vill överraska med nybakade kanelbullar till morgonfikat gör du så här:

Lägg en våt bakduk över bullarna när du lagt dem för jäsning på plåten. Kör in plåtarna/plåten i kall ugn, där bakduken inte torkar (det gör den ute i köket). Tack vare den våta bakduken jäser bullarna långsamt, ungefär som vid kalljäsning. Nästa morgon, efter 10-12 timmar, tar du ut plåten/plåtarna ur ugnen och lägger en torr bakduk över bullarna i väntan på att ugnen ska bli varm.

12. Sätt ugnen på 225 grader.

13. Gör en sockerlag att pensla de nygräddade bullarna med så att de blir blanka (kan göras kvällen före om du gräddar bullarna på morgonen)Värm 1/4 dl vatten och 1/4 dl strösocker på medelvärme. Rör tills sockret löst sig vilket tar några minuter. Ställ åt sidan. (Sockerlagen stelnar inte så du kan göra den i god tid.)

14. Strax före gräddning: Pensla bullarna med det uppvispade ägget, strö över mandelhack och pärlsocker. Kör in en plåt i taget i ugnen och grädda 12 minuter.

15. Omedelbart efter gräddning: Pensla bullarna med sockerlagen i samma ögonblick som de kommer ut ur ugnen så blir de blanka och fina.

Kanelknutar av surdeg

16. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.

 

Tips för uppvärmning nästa dag eller om bullarna varit frysta!

Sätt ugnen på 175 grader. När den är varm stänger du av den och lägger in bullarna ca 5 minuter. De blir som nygräddade!

 

TIPS!

Så här gör du en lite mer avancerad kanelknut! (Klicka på pilen i bilden nedan för att se filmen.)

 

 

VILL DU HA FLER LÄCKRA KAKRECEPT?

 

Farmors wienerbröd

 

 

 

 

 

 

Wienerbröd med mandelfyllning

(Klicka här för recept!)

 

Rimbobullar

 

 

 

 

 

 

Rimbobullar 

(Klicka här för recept!)

 

 

Saffransknutar med nutella

 

 

 

 

 

 

Saffranssnurror med Nutella

(Klicka här för recept!)

 

 

LÄS OCKSÅ

(64)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar