Annons

Annons

Jordnötsrutor med banan och choklad i långpanna (gluten- och nötfria)

För många år sedan var jag tillsammans med en amerikansk kille som liksom de flesta av sina landsmän var tokig i jordnötssmör. Jag tyckte inte alls att det såg gott ut när han bredde ett tjockt lager på sina smörgåsar och sedan toppade härligheten med bananskivor - tills jag gick med på att smaka. Det var ju hur gott som helst och jag höll mig mätt hela dagen. Detta inspirerade mig att baka denna gluten- och nötfria jordnötskaka nästan 35 år senare. Kakan håller sig saftig en hel vecka och chokladbitarna är pricken över i liksom bananskivorna och romskvätten, som kan bytas ut mot romessens.

Jordnötsrutor med choklad och banan i långpanna (gluten- och nötfria)

Det här behöver du:

Jordnötter, naturella (eller rostade, osaltade): 250 gr + 50 gr till dekoration

Choklad, mörk, 55-70%: 100 gr

Bananer, mogna: 2 st

Rom: 2 msk (eller 2 krm romessens)

Ägg: 4 st

Rörsocker strö (eller honung eller strösocker): 1 dl

Annons

Bakpulver: 1 tsk

 

Att smörja formen med:

Smör, rumsvarmt: 15 gr

Potatismjöl: 1 tsk

Jordnötsrutor med choklad och banan i långpanna (gluten- och nötfria)

I de orientaliska mataffärerna kan du köpa naturella jordnötter i stora påsar.

Jordnötsrutor med choklad och banan (gluten- och nötfria)

Gör så här:

1. Tag fram äggen och smöret i god tid så att de blir rumsvarma.

2. Rosta jordnötterna: Lägg jordnötterna i en ugnsform och kör in mitt i ugnen. Sätt ugnen på 225 grader. Rör om ett par gånger. Jordnötterna är lagom rostade efter 15-17 min. Låt svalna.

3. Lufta ugnen och dra ner ugnstemperaturen till 150 grader.

4. Blanda det mjuka smöret med potatismjölet. Pensla en långpanna (ca 27 x 18 cm) med detta så lossnar kakan lätt som en plätt (Jan Hedhs knep).

5. Hacka chokladen ganska grovt.

6. Kör 250 gr av de avsvalnade jordnötterna i en mandelkvarn eller en matberedare. Hacka resten och ställ åt sidan att dekorera kakan med.

Jordnötsrutor med choklad och banan i långpanna (gluten- och nötfria)

7.  Sikta ner bakpulver i jordnötsmjölet. Rör om noga.

8.  Skiva bananerna.

9.  Vispa ägg och socker med elvisp 4 minuter.

10.Vänd ner jordnötsmjölet försiktigt i äggblandningen i ett par omgångar.

11. Vänd ner chokladen.

Jordnötsrutor med choklad och banan (gluten- och nötfria)

12. Häll hälften av smeten i långpannan, strö sedan ut bananskivorna.

Jordnötsrutor med choklad och banan i långpanna (gluten- och nötfria)

13. Häll över resten av smeten. Strö över jordnötshacket och kör in kakan på näst nedersta falsen i ugnen.

14. Grädda kakan ca 45 min. Känn efter med en sticka, när den är torr är kakan klar.

 

KLICKA HÄR för att komma till recept på blåbärsrutor med citron och vit choklad (långpannekaka)!

KLICKA HÄR för att komma till recept på glutenfri chokladkaka i långpanna!

KLICKA HÄR för att komma till författaren Karin Brunk Holmqvists syndigt goda marängrutor (långpannekaka)!

KLICKA HÄR för att komma till rabarberrutor med jordgubbar (långpannekaka)!

KLICKA HÄR för att komma till glutenfria citronrutor i långpanna – en riktig förkylningskaka!

 

LÄS OCKSÅ

(75)

3 kommentarer

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar