Annons

Annons

Jordgubbspaj med lemon curd – sommarens smaksensation

Paj bakad på nytt, snabbt sätt utan matberedare och väntan på att degen ska stå i kylen! Inga kladdiga fingrar heller!

006

Det här är ett jättesmart sätt att baka paj! Man smälter smöret och rör sedan ner alla ingredienserna till degen i kastrullen och rör om ca 5 minuter. Bred sedan ut degen i formen och fyll den med söta jordgubbar och syrlig lemon curd. Pajen är godast när den fått svalna och sätta sig några timmar i rumstemperatur så att lemon curd-täcket blir knäckigt. Det bästa är att baka den på morgonen om den ska ätas på kvällen, eller kvällen före om den ska ätas tidigt på dagen. Låt den då stå framme så att täcket bevarar sin knäckighet. Jättegod att äta dagarna efter också, om det blir något över, men värm den inte och förvara den i kylen. Men så fort den kommer in i kylen försvinner det knäckiga!

Annons
009

Jättegott med en klick vispgrädde till eller kanske ännu hellre vaniljglass!

 

Det här behövs till pajdegen:

3 dl vetemjöl

150 gr osaltat smör

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 ägg

1 citron, rivet skal

 

Det här behövs till fyllningen:

1 liter jordgubbar (./. ca 10 st, hela litern blir för mycket och pajen blir vattnig)

1 dl lemon curd (Robertsons färdigköpta är bäst, hemgjord innehåller för mycket smör)

1 dl creme fraiche (34%-ig)

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 ägg

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj en rund form (inte mindre än 24 cm, då rinner det över).

3. Skölj jordgubbarna och torka dem.

4. Riv citronskalet.

5.  Smält smöret i en kastrull på spisen.

6. Blanda samman creme fraiche, lemon curd, strösocker, vaniljsocker och ägg till fyllningen.

7. När smöret är smält dra upp värmen på spisen till 4:an.

8. Häll mjöl, strösocker, vaniljsocker, citronskal, ägg och bakpulver i kastrullen och rör ca 5 minuter, tills smeten håller samman.

9. Häll smeten i pajformen och bred ut den.

10. Skär av bottnarna på jordgubbarna och ställ dem i smeten.

11. Häll över lemon curd-fyllningen.

12. Ställ pajformen näst nederst i ugnen och grädda 55 min. (Pajen är färdig när täcket har stelnat och börjar få färg.)

13. Låt pajen svallna på galler, gärna en hel dag eller över natten.

001

Fyll pajen med färska, solmogna jordgubbar! Det går åt ungefär en liter (minus ca 10 stycken), och de som blir över stoppar man i munnen medan man bakar! Jordgubbarna saftar av sig så använd inte hela litern, då blir det svårt att få pajen att stelna och den blir mer som en dessert och godast att äta med några kulor kall vaniljglass!

 

Vill du ha fler recept med jordgubbar?

Långpannekaka med jordgubbar, rabarber och citron – klicka här!

Rabarberrutor med jordgubbar i långpanna – klicka här!

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(381)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar