Annons

Annons

Jordgubbspaj med lemon curd – sommarens smaksensation

Paj bakad på nytt, snabbt sätt utan matberedare och väntan på att degen ska stå i kylen! Inga kladdiga fingrar heller!

006

Det här är ett enkelt och smart sätt att baka paj! Du smälter smöret och rör sedan ner alla ingredienserna till degen i kastrullen och rör om i 5 minuter. Bred sedan ut degen i formen och fyll den med söta jordgubbar och syrlig lemon curd. Pajen är godast när den fått svalna och sätta sig några timmar så att lemon curd-täcket blir knäckigt. Det bästa är att baka den på morgonen om den ska ätas på kvällen, eller kvällen före om den ska ätas tidigt på dagen. Låt den stå framme så att täcket bevarar sin knäckighet. Jättegod att äta dagarna efter också, om det blir något över, men värm den inte och förvara den i kylen.

Annons
009

Jättegott med en klick vispgrädde till eller halvsmält vaniljglass.

 

Det här behövs till pajdegen:

Vetemjöl: 3 dl

Smör, osaltat: 150 gr

Strösocker: 1 dl

Vaniljsocker: 2 tsk

Bakpulver: 1 tsk

Ägg: 1 st

Citron, rivet skal: 1 st

 

Det här behövs till fyllningen:

Jordgubbar: 1 liter ./. 10 st (OBS! hela litern blir för mycket, då blir pajen vattnig)

Lemon curd (se recept nedan eller köp Robertsons): 1 dl

Crème frâiche, 34%: 1 dl

Strösocker: 1 dl

Vaniljsocker: 2 tsk

Ägg: 1 st

 

Det här behövs till lemon curd:

Citron, skal och saft: 1 st

Strösocker: 1 dl

Ägg: 1 st

 

Gör lemon curd så här:

1. Riv citronskalet och pressa saften ur den.

Lemon curd

2. Lägg 1 dl strösocker i en liten kastrull och knäck ner 1 ägg. Vispa 2 minuter med en handvisp utan att sätta på värmen på plattan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lemon curd

3. Häll citonsaften och det rivna citronskalet i äggblandningen och sätt plattan på strax över medelvärme. Vispa hela tiden med handvispen tills curden börjar stelna (10-15 minuter).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör pajen så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj en rund form (inte mindre än 24 cm i diameter för då rinner det över).

3. Skölj jordgubbarna och torka dem.

4. Riv skalet från 1 citron.

5.  Smält 150 gr osaltat smör i en kastrull på spisen.

6. Blanda samman 1 dl crème fraiche, 1 dl lemon curd, 1 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker och 1 ägg till fyllningen.

7. När smöret smält drar du upp värmen på spisen lite.

8. Lägg i 3 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker, det rivna citronskalet, 1 ägg och 1 tsk bakpulver i kastrullen och rör ca 5 minuter, tills smeten håller samman.

9. Häll smeten i pajformen och bred ut den.

10. Skär av bottnarna på jordgubbarna och ställ dem i smeten.

11. Häll över fyllningen.

12. Ställ pajformen på den näst nedersta falsen i ugnen och grädda ca 55 min. (Pajen är färdig när täcket har stelnat och börjar få färg.)

13. Låt pajen svallna på ett galler, gärna en hel dag eller över natten så att täcket blir knäckigt.

001

Fyll pajen med färska, solmogna jordgubbar. Det går åt 1 liter minus ca 10 stycken, och de som blir över stoppar du i munnen medan du bakar. Jordgubbarna saftar av sig, så använd inte hela litern, då blir det svårt att få pajen att stelna. Godast att äta den med några kulor kall vaniljglass.

 

Vill du ha fler recept med jordgubbar?

Långpannekaka med jordgubbar, rabarber och citron – klicka här!

Rabarberrutor med jordgubbar i långpanna – klicka här!

 

 

LÄS OCKSÅ

(396)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar