Annons

Annons

Jättegoda surdegsfrallor med vallmofrön (du behöver inte ha en surdeg)

Det här är mina favoritfrukostbullar. Jag bakar dem av bl a Mörkt Lantbrödsmjöl, lönnsirap och dränker dem i vallmofrön, både blå och vita. Det är fest varje helgmorgon när jag tinar ett par frallor och värmer dem i ugnen. Surdegen blandar du snabbt ihop dagen innan du ska baka bullarna. Jätteenkelt!

Jättegoda frallor med vallmofrön

Det här receptet på världens godaste frukostfrallor är både för dig som inte har en surdeg och för vana surdegsbagare. Vana surdegsbagare matar sin surdeg så att den väger 250 gr (2,5 dl). Om du inte har en surdeg följer du bara steg-för-steg-receptet nedan. Det är världens enklaste. Det behöver inte vara krångligare än så här.

Annons

Jättegoda frallor med vallmofrön

Det här behöver du till 16 frallor:

Grovt rågmjöl: 140 gr

Finmalt rågmjöl: 100 gr

Mörkt Lantbrödsmjöl: 250 gr

Vetemjöl Special (eller Manitoba Cream): 400 gr

Lönnsirap (eller flytande mörk skogshonung): 20 gr

Vallmofrön (birkes) till dekoration, blå och/eller vita (t ex Santa Marias): totalt ca ½ burk

Torrjäst för matbrödsdegar: 13 gr (5 tsk)

Färsk jäst för matbrödsdegar: 20 gr

Lättfil: 220 gr

Vatten, rumsvarmt: 475 gr (4 ¾ dl)

Salt

Ägg till pensling: 1 st

 

Så här gör du:

surdeg

surdeg

 

 

 

 

 

 

1. 1 dygn innan du vill ha nybakade frallor: Blanda 220 gr lättfil, 100 gr finmalt rågmjöl och 5 tsk/13 gr torrjäst i en plastburk med lock. Strö över 2,5 krm salt innan du sätter på locket. Ställ burken i rumstemperatur 1 dygn, gärna i kall ugn eller i mikron, där det är dragfritt. (Detta kommer att ge dig 250 gr/2,5 dl surdeg på bara 1 dygn.)

2. 1 dygn senare: Smula ner 20 gr färsk jäst i en liten skål med 20 gr lönnsirap (eller flytande mörk skogshonung). Rör om tills jästen löst sig. Ställ åt sidan.

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

3. Lägg 140 gr grovt rågmjöl, 250 gr Mörkt Lantbrödsmjöl, 400 gr Vetemjöl Special/Manitoba Cream, 475 gr rumsvarmt vatten, surdegen (250 gr/2,5 dl) och den upplösta degen i degblandarens bunke. Kör 10 minuter på lägsta fart. Tillsätt 1 msk salt och kör degblandaren 5 minuter till på lägsta fart.

4. Lägg plastfolie över bunken och låt degen vila 30 minuter på dragfri plats, gärna i mikron eller i kall ugn.

5. Lägg bakplåtspapper på 2 ugnsplåtar och vispa upp ägget i en liten skål med en nypa salt (detta gör ägget rinnigt och lättare att pensla). Tag fram degskrapan/en kniv, en pensel, en stor lättdiskad bricka som du mjölar (gärna med Mörkt Lantbrödsmjöl) och vallmofrön/birkes. Låt mjölet stå framme så att du kan doppa händerna i det när du sa forma den lite kladdiga degen till bullar.

Jättegoda frallor med vallmofrön

6. Stjälp upp den jästa degen på den mjölade brickan (eller mjölat bakbord).

Jättegoda frallor med vallmofrön

7. Vänd degen försiktigt med mjölade händer. OBS! Knåda inte, det får inte komma in mer mjöl i degen.

Surdegsfrallor med råg

8. Dela degen i 16 delar med degskrapan/kniven. Forma delarna som du själv vill. I början rullade jag runda bullar av degen, men nu formar jag bara till degbitarna lite lätt och låter dem själva bestämma sin form. Det blir för det mesta avlånga frallor, men en del blir hjärtformade, runda eller någon annan skojig form.

Jättegoda frallor med vallmofrön

9. Lägg bullarna på de bakplåtsklädda plåtarna, 8 st på varje plåt. Pensla dem med det uppvispade ägget och strö över rikligt med vallmofrön (birkes). Täck över bullarna med bakdukar och låt dem jäsa 30 minuter. (Bullarna ser inte mycket ut för världen när de är färdigjästa, det är i ugnen de får sin fina form.)

10. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en form med vatten på ugnens botten för frasig skorpa. (Det går bra med 225 grader om din ugn inte kan bli varmare än så.)

11. Grädda frallorna ca 12 minuter på mittfalsen i 250 grader (ca 14 minuter i 225 grader). De är klara när de är vackert bruna.

Jättegoda frallor med vallmofrön

12. Låt frallorna svalna på ett galler utan att täcka över dem. Förvara dem i en plastpåse om de ska ätas nästa dag, stoppa dem annars i frysen. Tag fram dem ur frysen kvällen innan de ska ätas, värm ugnen till 175 grader, stäng av den och lägg de tinade frallorna några minuter i ugnen så blir de lagom varma och skorpan blir frasig igen.

 

Tips till dig som vill ha en surdeg att mata!

När du blandar ihop degen enligt moment 3 ovan lämnar du kvar lite surdeg i plastburken (1 msk räcker). Mata den med 75 gr finmalt rågmjöl och 100 gr/1 dl rumsvarmt vatten. Rör om och lägg på locket. Nu har du en surdeg för kommande bruk!

Om du låter burken stå framme i rumstemperatur måste du mata den varje dag med 75 gr mjöl och 100 gr/1 dl rumsvarmt vatten. Men om du ställer den i kylen behöver du bara mata den 1 gång i veckan (du kan hoppa över matning när du reser på semester för surdegen klarar sig medan du är borta).

När du ska baka med surdegen måste du alltid mata den kvällen före (eller minst 5 timmar före). Du matar den på samma sätt som ovan (75 gr mjöl och 100 gr/1 dl vatten, eller dubblar eller tredubblar mängden beroende på hur mycket surdeg du behöver, vilket alltid anges i recept). Innan du matar surdegen ska du slänga ut det mesta utom ett par matskedar surdeg.

Nästa gång du ska baka surdegsfrallorna i det här receptet kan du göra en helt ny surdeg enligt moment 1 ovan eller mata din sparade surdeg med 150 gr finmalt rågmjöl och 200 gr/2 dl rumsvarmt vatten efter att ha slängt ut den gamla surdegen utom ett par matskedar surdeg.

Den här surdegen kan du använda till alla surdegsrecept!

 

Vill du har fler recept på bullar och frukostbröd?

Mammas goda ostfrallor

 

 

 

 

 

 

 

Mammas goda ostfrallor

(Klicka här för receptet!)

 

Surdegsbröd i gjutjärnsgryta - du behöver inte ha en surdeg

 

 

 

 

 

 

 

Grovt surdegsbröd i gryta

(Klicka här för receptet!)

 

Världens godaste surdegsbröd av råg - nu med chiafrön! (För dig som inte har en surdeg)

 

 

 

 

 

 

 

Danskt grovbröd av surdeg

(Klicka här för receptet!)

LÄS OCKSÅ

(93)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar