Annons

Annons

Grekisk köttgryta med massor av gott i

Trots att våren är i antågande har jag lagat en värmande grekisk köttgryta, men den är frisk i smaken och inte gräddig och därför passar den perfekt så här års. Den innehåller allt det goda vi förknippar med Grekland: kalamataoliver, fetaost, färsk oregano, tomater, olivolja, kryddor...

Grekisk köttgryta med massor av gott i

Stifado, som köttgrytan kallas, kräver inte mycket arbete – köttet köper du färdigskuret, tomaterna är krossade och löken steks hel, så du behöver inte hacka någonting. Grytan sköter sig själv där den står och puttrar på spisen och doftar så gott medan du går en härlig vårpromenad.

Annons

Visste du att oregano växer vilt till och med i Sverige och att den förr ansågs vara en kärleks- och trolldomsört? Tag rejält av den och om det skulle bli något över ställer du krukan i en solig fönsterkarm och låter den växa till sig till nästa gång du behöver oregano.

Grekisk köttgryta med massor av gott i

 

Det här behöver du till 3 (6) rejäla portioner:

Nötkött, grytbitar: 1 (2) kg

Steklök, gul: 10 (20) st

Vitlök: 2 (4) klyftor

Tomatpuré: 2 (4) msk

Krossade tomater: 1 (2) burkar

Konserverade körsbärstomater: 1 (1-2) burkar

Citron: 1/2 (1) st

Kalamataoliver: 20 (40) st

Färsk oregano: 1 kruka

Farin- eller muskovadosocker: en eller ett par nypor efter smak

Salt efter smak

Olivolja till stekning

Arrowrot eller Maizena för tjockare sås: 1,5 (3) msk

 

Marinad: 

Rödvin: 1,5 (3) dl

Röd balsamvinäger (eller rödvinsvinäger): 2 (4) msk

Vitlök: 2 (4) klyftor

Kryddpepparkorn: 6 (12) st

Kryddnejlika: 6 (12) st

Oregano, torkad: 1 (2) tsk

Lagerblad: 1 (2) st

Kanelstång: 2 (4) st

 

Serveras till:

Rostade potatishalvor med rosmarin

Fetaost: 100 (200) gr

Grekiskt lantbröd eller surdegsbröd

 

 

Gör så här:

1. Krossa 6 (12) kryddpepparkorn och 6 (12) kryddnejlikor i en mortel. Skala och skär 2 (4) vitlöksklyftor i bitar och krossa dem tillsammans med kryddkrosset. Häll över blandningen i en skål och tillsätt 1,5 (3) dl rödvin, 2 (4) msk röd balsamvinäger och 1 (2) tsk torkad oregano. Rör om.

 

Grekisk köttgryta med massor av gott i

2. Lägg köttbitarna i en tjock plastpåse eller i en blixtlåspåse, som på bilden ovan. Häll över marinaden och stoppa ner 2 (4) kanelstänger och 1 (2) lagerblad. (Om du gör dubbel sats rekommenderar jag dig att dela upp köttbitarna och marinaden i 2 påsar.) Massera in marinaden i köttbitarna och låt vila i rumstemperatur 1 timme, eller helst över natten i kylen. Massera köttbitarna då och då.

3. Skala och bryn steklökarna hela tillsammans med 2 (4) skalade och halverade vitlöksklyftor i olivolja i en gryta tills de mjuknar och får färg.

Grekisk köttgryta med massor av gott i

4. Tillsätt 2 (4) msk tomatpuré, köttbitarna med marinaden och de krossade tomaterna (OBS! inte körsbärstomaterna). Lägg i några kvistar färsk oregano och låt koka med. Låt koka tills köttet är mört, ca 1,5 timme.

5. När köttet är mört: Tillsätt de konserverade körsbärstomaterna, pressad citronsaft och oliverna. Blanda ut 1,5 (3) msk arrowrot eller Maizena i lite kallt vatten och rör ner i grytan om du vill att såsen ska bli lite tjockare. Låt köttgrytan koka upp.

6. Smaka av med salt och lite farin- eller muskovadosocker.

7. Tag bort kanelstängerna och oreganokvistarna när grytan ska serveras.

8. Strö över smulad fetaost vid serveringen eller lägg en bit fetaost på varje tallrik. Dekorera med en kvist oregano på varje tallrik. Gott med en skiva bröd att skrapa upp den goda såsen med!

Grekisk köttgryta med massor av gott i

Rostade potatishalvor:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Smörj en ugnsform med olivolja eller rapsolja.

2. Tvätta potatisarna (låt gärna skalet vara på), halvera dem och lägg halvorna i formen. Pensla potatishalvorna med olivolja, strö över halvsalt, peppar och rosmarin.

4. Kör in formen mitt i ugnen och rosta potatishalvorna 20-25 minuter.

Grekisk köttgryta med massor av gott i

Det blir godast om man får fetaosten serverad i en hel bit och på tallrikskanten så att den inte hamnar i såsen. När fetan strös över rätten blandas den ut i såsen och allt smakar fetaost. Men får man den i en hel bit kan man själv bestämma när man vill piffa upp tuggan man tagit med lite feta. Strö gärna lite torkad timjan över fetaostbiten, det gjorde de på Kreta när jag var där en gång för många år sedan.

 

VILL DU HA FLER RECEPT PÅ GRYTOR SOM PASSAR SÅ HÄR ÅRS?

Mustig marockansk köttgryta

 

 

 

 

 

 

Marockansk köttgryta

Klicka här för recept!

 

 

Ernst goda sommargryta med dillkyckling

 

 

 

 

 

 

Ernst Kirchsteigers dillkycklinggryta

Klicka här före recept!

 

 

REDAKTIONEN LAGAR: Brittmaries snabba thaifiskgryta

 

 

 

 

 

 

Snabb thaifiskgryta

Klicka här för recept!

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(23)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar