Annons

Annons

Skånsk äppelkaka med pekannötstäcke

Det här är femte året jag gör Leif Mannerströms äppelkaka med vaniljsabayonne som avslutning på gåsmiddagen. Jag såg Per Morberg göra den på tv för några år sedan när han lagade gåsmiddag på Brösarps Gästis på Österlen och jag tyckte genast att den verkade läcker med sitt täcke av pekannötter, kardemumma och kanel. Det säger väl förresten allt om hur god den är – Leif Mannerström, Per Morberg och Brösarps Gästis! Numera dubblar jag mängden ingredienser till det jättegoda pekannötstäcket och ibland gör jag det lätt för mig och serverar vaniljvisp till äppelkakan. Men ibland anstränger jag mig lite extra och gör en vaniljsabayonne med härlig apelsinsmak som blir en fin brytning till äpplena och som Leif Mannerström rekommenderar till just den här äppelkakan.

skånsk äppelkaka med pekannötstäcke

Den här dessertäppelkakan längtar jag efter hela året!

 

Det här behöver du till 8 portioner äppelkaka:

Smör, rumsvarmt: 200 gr

Äpplen, gärna matäpplet Belle de Boskoop: 2 kg

Pekannötter: 200 gr

Strösocker: 2 dl

Vetemjöl: 2 dl (120 gr)

Kanel, mald: 2 msk

Kardemumma, mald: 1 msk

Annons

 

Det här behöver du till 8 portioner vaniljsabayonne:

Äggulor: 8 st

Apelsin, saften: 2 st

Vaniljstång: 2 st (eller 1 tsk vaniljpulver, som står bredvid vaniljsockret i affären)

Strösocker: 4 msk

 

Gör äppelkakan så här:

1. Tag fram 200 gr smör i god tid så att det hinner bli mjukt.

2. Stöt gärna 1 msk hel kardemumma.

3. Kör 200 gr pekannötter och 2 dl strösocker till mjöl i matberedaren.

4. Tillsätt 1 msk mald kardemumma, 2 msk kanel, 2 dl/120 gr vetemjöl och det mjuka smöret. Kör till en mjuk massa.

5. Sätt ugnen på 200 gr och gallret på den näst nedersta falsen.

6. Smörj en större ugnssäker form (ca 30 cm x 20 cm)

7. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Fördela äppleskivorna i formen.

8. Bred ut pekannötsmassan över äppleskivorna.

9. Grädda äppelkakan 25 minuter.

 

Gör vaniljsabayonnen så här:

1. Separera 8 äggulor från vitorna och lägg i en tjockbottnad kastrull. (Lägg vitorna i en plastburk med lock och ställ in i kylen att användas inom 2 veckor.)

2. Snitta 2 vaniljstänger på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Eller tillsätt 1 tsk vaniljpulver.

3. Pressa 2 apelsiner och häll saften i kastrullen.

4. Tillsätt 4 msk strösocker.

vaniljsabayonne

5. Vispa samman ingredienserna i kastrullen med en handvisp 10-12 minuter till en fluffig sås. Vispa hela tiden och drag ner värmen om det behövs. Såsen får absolut inte koka! Krana gärna upp kallt vatten i diskhon och ställ kastrullen i det kalla vattnet när såsen tjocknat.

6. Häll såsen i en skål och ställ in den i kylen tills den ska serveras.

 

Tips!

När jag lagar gås på mitt superenkla sätt – klicka här för recept – är ugnen upptagen hela dagen och då gör jag äppelkakan kvällen före. Men när jag gör jag äppelkakan samma dag som den ska serveras lägger jag aluminiumfolie över och sveper in formen i ett par kökshanddukar i samma ögonblick som jag tar ut den ur ugnen så är den lagom ljummen när den ska ätas några timmar senare.

Bjud på gåsmiddag och låt gåsen laga sig själv

Gåsmiddag är novembermörkrets höjdpunkt!

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips!

Av äggvitorna kan du göra glutenfria sotarmurrar! Klicka här för recept!

Sotarmurrar - läckra glutenfria småkakor av bara 4 ingredienser

Mjuksega godingar!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill du ha recept på fler dessertpajer?

Glutenfri "Ta vad du har"-smulpaj

 

 

 

 

 

 

Glutenfri äppel- och  päronpaj – klicka här!

 

Snabb och läcker dessertpaj full av sommarminnen

 

 

 

 

 

 

Hjortronpaj  – klicka här!

 

Redaktionen bakar: Christinas blåbärspaj

 

 

 

 

 

 

Bläbärspaj – klicka här!

 

Kryddig pumpapaj med konjak till allhelgonahelgen!

 

 

 

 

 

 

Pumpapaj – klicka här!

 

LÄS OCKSÅ

(15)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar