Annons

Annons

Godaste julgrytan

Den här julgrytan har jag gjort i flera år och jag brukar göra dubbel sats eftersom den är så god med hela kanelstänger. Strax före jul är det svårt att tänka på vanlig helgmiddag när man har tankarna på julmaten, julbaket och julgodiset. Då är det bra att ha ett stående recept på en god köttgryta med julsmaker. Jag minns en jul när jag var barn och julafton skulle firas hemma hos oss. Dagarna före julafton fanns det mat precis överallt - i kylen, i skafferiet och på balkongen. När det blev lillejulafton och det kurrade i magarna bara tittade mamma och pappa på varandra. Vad skulle vi äta? Julmaten fick vi ju inte röra förrän på julafton när alla gästerna satt till bords. Jag minns inte hur det gick. Då är det bra att ha en julgryta som står och puttrar på spisen och är till för att ätas. Lätt att göra är den också!

Godaste julgrytan

Det här behöver du till 6 portioner:

Rostbiff eller grytbitar av oxkött: 1000 gr

Tamarisoja (Kikkomans): 2 msk

Vitlöksklyftor: 2 st

Gul lök: 1 st

Morötter: 2-3 st

Palsternackor: 2-3 st

Färsk eller fryst svamp (gärna karljohansvamp): 500 gr

Rödvin: 2,5 dl

Vatten: 1,5 dl

Kanelstänger: 2 st

Smör + olja att steka i

Vispgrädde: 2 dl

Salt, svartpeppar

Maizena, Colorit

Godaste julgrytan

Så här gör du:

1. Skär köttet i bitar om du har ett helt köttstycke och lägg grytbitarna i en skål. Blanda dem med sojan och riv i vitlöksklyftorna. Krydda med salt och svartpeppar.

2. Hacka löken, skala och skiva morötterna, skala och tärna palsternackorna samt ansa svampen om du använder färsk (tina fryst svamp lite, går bra i micron).

3. Stek löken och köttet i en stor gryta.

4. Tillsätt vattnet, rödvinet, morotsskivorna, palsternackstärningarna, svampen och kanelstängerna. Låt småputtra under lock i 20 minuter.

5. Häll i vispgrädde och några droppar Colorit om du vill ha såsen mörkare.

6. Red med 1,5 msk Maizena utblandat i lite vatten och låt grytan få ett hastigt uppkok.

7. Serveras med kokt potatis och något syrat, t ex inlagd syltlök.

8. Garnera med klippt persilja och rosépeppar.

 

KLICKA HÄR för att komma till min mustiga marockanska köttgryta!

KLICKA HÄR för att komma till Gun-Helens lättlagade älggryta!

KLICKA HÄR för att komma till min heta indiska kycklinggryta!

KLICKA HÄR för att komma till Brittmaries snabba thaifiskgryta!

LÄS OCKSÅ

(18)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar