Annons

Annons

Adventskaka med dadlar, valnötter, choklad, apelsin och konjak

Den här jättegoda och saftiga kakan måste du baka till adventskaffet! Den är full av godsaker som passar perfekt så här års när vi behöver få något värmande i oss och är så sugna på att tjuvstarta julbaket. För vad sägs om dadlar, rostade valnötter, mörk choklad, apelsin och en rejäl skvätt konjak? Kakan är dessutom sötad med smakrikt farinsocker eller muscovadosocker och håller sig saftig i flera dagar.

Adventskaka med dadlar, valnötter, choklad, apelsin och konjak

En saftig kaka med massor av goda smaker!

 

Det här behöver du till en rund springform (23-25 cm):

Ägg, normalstora, rumsvarma: 4 st (vikt/ägg: ca 60 gr med skal)

Smör, mjukt: 150 gr

Konjak: 1 dl

Koncentrerad apelsinjuice: 1 dl

Apelsin, rivet skal: 1 st

Annons

Dadlar: 125 gr (Tant Gröns är urkärnade och har perfekt konsistens)

Valnötter: 100 gr

Choklad, mörk: 75 gr

Brunt farinsocker (eller muskovadosocker): 90 gr

Vaniljsocker: 1 msk

Vetemjöl: 4 dl (240 gr)

Salt: 1/2 tsk

Bakpulver 2 tsk

 

Adventskaka med dadlar, valnötter, konjak, choklad och apelsin

Kakan innehåller massor av godsaker. Du kan använda antingen brunt farinsocker eller muskovadosocker, ljust eller mörkt. Förvara det i påsen i kylen så håller det sig fuktigt och du slipper klumpar.

 

Gör så här:

1. Tag fram 4 normalstora ägg och 150 gr osaltat smör minst 1 timme innan du ska baka så att de blir rumsvarma och smöret blir mjuk.

2. Rosta 100 gr valnötter: Bred ut dem i en långpanna och kör in den mitt i ugnen. Sätt ugnen på 225 grader. Rosta valnötterna tills de är lagom bruna, ca 12-15 minuter. Du behöver inte röra om under tiden du rostar nötterna.

3. Stäng av ugnen efter rostningen, annars blir den för het när kakan är klar att gräddas. Flytta ner gallret till strax under mittfalsen.

4. Kör 15 gr osaltat smör i mikron 15-20 sekunder. Rör ut det med 1 tsk potatismjöl. Häll ut detta smörjsmör i springformen och pensla formen med det.

 

Adventskaka med dadlar, valnötter, konjak, choklad och apelsin

Chokladen ska vara grovhackad. Då smälter den så gott i munnen.

 

5. Hacka 75 gr mörk choklad ganska grovt.

 

Adventskaka med dadlar, valnötter, konjak, choklad och apelsin

Du sparar både tid och jobb på att köpa urkärnade dadlar.

 

6. Skär 125 gr dadlar i småbitar.

7. Hacka valnötterna grovt och lägg dem i 2 högar.

8. Blanda 4 dl/240 gr vetemjöl, 1 msk vaniljsocker, 1/2 tsk salt och 2 tsk bakpulver.

9. Riv skal från 1 apelsin.

10. Sätt på ugnen igen på 225 grader.

11. Vispa det mjuka smöret och 90 gr brunt farinsocker/muskovadosocker med elvisp 5 minuter på högsta fart.

12. Knäck ner 4 ägg, ett i taget, och vispa 4 minuter med elvispen på medelfart.

13. Häll i det rivna apelsinskalet, 1 dl koncentrerad apelsinjuice, 1 dl konjak och blanda försiktigt.

14. Sikta ner mjölblandningen i ett par omgångar. Rör om försiktigt men väl så att inte något mjöl ligger på bunkens botten.

15. Vänd försiktigt ner dadelhack, chokladhack och hälften av valnötshacket.

 

adventskaka10-recept

Smeten doftar härligt av konjak och apelsin!

 

16. Häll smeten i formen och bred ut den. Strö över resten av valnötshacket.

17. Grädda kakan ca 25 minuter. Provstickan ska vara torr när du har stuckit ner den i kakans mitt.

 

Adventskaka med dadlar, valnötter, konjak, choklad och apelsin

Nu doftar det härligt av valnötter, choklad, apelsin och konjak i köket!

 

18. Låt kakan svalna på ett galler med en bakduk över.

 

Adventskaka med dadlar, valnötter, konjak, choklad och apelsin

Världens godaste adventskaka! Du måste testa den!

 

 

VILL DU HA FLER RECEPT TILL DITT JULBAK?

Experternas lussekatter – klicka här!

Experternas lussekatter

Sockerbagarens saffransskorpor – klicka  här!

Sockerbagarens saffransskorpor

Mjukt pepparkakshjärta – klicka här!

Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet

Monikas spröda pepparkakor – klicka här!

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Monikas spröda pepparkakor

LÄS OCKSÅ

(45)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar