Annons

Annons

Glutenfria kanelrutor med valnötter i långpanna

Den här jättegoda glutenfria kakan med härlig kanelsmak och massor av valnötter att tugga på innehåller varken gräddfil eller smält smör, som de flesta mjuka kanelkakor verkar göra. Jan Hedh har en gång sagt: ”Använd inte smält smör när du bakar vad det än står i receptet!” Nu gör jag inte det längre, även om jag gjort det förut. Mjuka kakor blir ibland lite torra redan efter en dag om de innehåller smält smör. Jag tycker visserligen att det funkar om kakorna innehåller frukt och bär, men annars gör jag som den gode bagarmästaren säger, för det han inte vet om bakning är inte värt att veta. Den här kakan håller sig saftig i flera dagar, om den inte blir uppäten bums.

Glutenfria kanelrutor med valnötter i långpanna

Det här behöver du:

Sötmandel: 175 gr

Valnötter: 100 gr + en näve till dekoration

Kanel, malen: 2 msk

Vaniljsocker: 1 msk

Farinsocker strö, brunt: 1/2 dl

Strösocker: 1/2 dl

Ägg: 4 st

Bakpulver: 2 tsk

 

Till formen:

Annons

Smör: 15 gr

Potatismjöl: 1 tsk

 

Gör så här:

1. Tag fram smör och ägg i god tid så att de blir rumsvarma.

2. Rosta gärna valnötterna för högre smak (dock ej nödvändigt): Bre ut dem i en ugnsform. Kör in den mitt i ugnen och sätt den på 225 grader. Efter 15 min är valnötterna lagom rostade. Du behöver inte röra om under rostningen.

3. Sätt ugnen på 150 grader (lufta den om du har rostat valnötter).

4. Mal mandlarna till mjöl i en mandelkvarn eller kör dem i matberedaren.

Glutenfria kanelrutor med valnötter i långpanna

5.  Bred ut valnötterna (utom dem du ska använda till dekoration) på en skärbräda och rulla brödkaveln över dem så att de krossas. De ska fungera både som mjöl och vara något att tugga på när du äter kakan.

6.  Hacka valnötterna som ska strös över kakan ganska grovt och ställ åt sidan.

7.  Blanda det mjuka smöret med potatismjölet och pensla en långpanna (ca 27 x 18 cm) med det så lossnar kakan av sig själv när den är bakad (Jan Hedhs tips).

8.  Sikta ner kanel och bakpulver med en tesil i mandelmjölet och rör om noga.

9.  Vispa ägg, farinsocker, strösocker och vaniljsocker med elvisp i 4 minuter så att det blir fluffigt som mousse.

10. Vänd ner mandelmjölet i 2-3 omgångar och rör om försiktigt.

11. Vänd ner valnötskrosset och rör om försiktigt.

12. Bred ut smeten i långpannan.

13. Strö över valnötshacket.

Glutenfria kanelrutor med valnötter i långpanna

14. Grädda kakan i ca 45 min. Den är klar när provstickan känns torr.

Kanelrutor i Långpanna (glutenfria)

15. Låt kakan svalna på gallret och lägg en bakduk över.

 

Vill du ha fler recept på glutenfria kakor?

KLICKA HÄR om du vill ha recept på glutenfria citronrutor i långpanna!

KLICKA HÄR om du vill ha recept på glutenfria jordnötsrutor i långpanna!

KLICKA HÄR om du vill ha recept på glutenfria chokladrutor i långpanna!

KLICKA HÄR om du vill ha recpet på gluten- och nötfri sockerkaka!

KLICKA HÄR om du ha recept på glutenfri festkaka med rabarbermousse!

KLICKA HÄR om du vill ha recept på glutenfri tårta med rabarber, lemon curd och fläderblomsgrädde!

KLICKA HÄR om du vill ha recept på glutenfri smulpaj med frukt!

 

Vill du ha recept på glutenfria matpajer?

KLICKA HÄR om du vill ha recept på glutenfri kantarellpaj!

KLICKA HÄR  om du vill ha recept på glutenfri tomatpaj!

 

 

LÄS OCKSÅ

(31)

3 kommentarer

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar