Annons

Annons

Glutenfri sockerkaka utan nötter

010

Min farmor brukade smaksätta sockerkakan med 6 rivna bittermandlar, vilket är jättegott, men den här gången tog jag rivet apelsinskal istället. (Duken är från Lena Linderholm.)

Igår hade vi en fantastisk kakbuffé här på redaktionen och till alla gluten- och nötallergiker hade jag bakat min farmors rismjölskaka. Den tar bara 45 minuter att svänga ihop och det är nog bara rismjölet som behöver köpas hem om skafferiet i övrigt är välfyllt. Kakbuffén var ett önskemål från vår layoutchef Monika Ståleker, som bestämt sig för att gå i pension efter 45 år och bli matte på heltid. För i slutet av maj lämnar storpudelflickan Lilly sin mamma och sina syskon och flyttar hem till Monika, som till på köpet är nybliven trippelmormor. Det kommer att bli en hektisk men underbar sommar för Monika och vi längtar redan efter att hon och Lilly ska komma på besök!

Annons

Det här behövs:

300 gr rismjöl

250 gr smör (rumsvarmt)

3 ägg

250 gr strösocker

1 tsk vaniljsocker (ej nödvändigt)

2 tsk bakpulver

1 citron eller 1 apelsin (rivet skal)

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 175 grader.

2) Riv skalet.

3) Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

3) Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. (Jag körde lite grand med elvispen.)

4) Blanda ner mjölblandningen i äggblandningen och rör om tills smeten är slät.

5) Bred ut smeten i en teflonform. (Smeten är nästan som en deg i konsistensen.)

6) Grädda i nedre delen av ugnen 30 min.

 

041

Kakbuffén bestod av 15 sorters kakor som vi alla hade bakat. Gissa om vi frossade!

052

Hemmets chefredaktör Pia Ljungqvist hade bakat vaniljrutorna som är så populära här på hemsidan! Snett till höger syns vår trädgårdsbloggare Mauds jättevackra och läckra kakor! Recept finns säkert på hennes blogg!

 

LÄS OCKSÅ

(44)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar