Annons

Annons

Glutenfri tomatpaj

Nu är de svenska tomaterna som godast och vad passar väl bättre då än att göra en härlig tomatpaj? Jag gillar att göra stora laddningar mat när jag ändå är igång och därför dubblade jag mängden i receptet och fyllde en stor långpanna. Purjolök och dijonsenap satte pricken över i!

Glutenfri och matig tomatpaj

Den här pajen är glutenfri och bakad av kikärtsmjöl som jag tycker smakar så mycket mer än vetemjöl och passar perfekt till tomater, ost och rökt skinka. Kalkon eller kokt skinka går precis lika bra. Och vill man göra pajen vegetarisk fyller man den bara med ytterligare ett lager tomat. Tänk bara på att salta om inte rökt kalkon eller rökt skinka ingår i pajen! Kikärtsmjölet köper jag i de orientaliska mataffärer där jag brukar köpa frukt.

Annons

 

Det här behövs till en normalstor pajform (jag dubblade mängden och använde en långpanna med måtten 38×29 cm):

(Pajdeg)

4 dl kikärtsmjöl

200 gr smör, kallt

1 msk vatten, iskallt

1 ägg till pensling av pajskalets kant

(Fyllning)

2 normalstora purjolökar

1 gul lök, normalstor

1/2 burk dijonsenap (liten burk)

1 liten påse riven ost, lagrad

3 tomater, fasta (eller 6 om köttet utesluts)

200-250 gr skinka eller kalkon, gärna rökt

vitpeppar

torkad basilika

lite smör eller olja att steka i

 

Gör så här:

1. Kör ingredienserna till pajdegen i matberedare eller nyp samman dem med fingrarna.

2. Tryck ut pajdegen i en smord form och ställ in den i kylen 30-60 min.

3. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Nagga det kylda pajskalet och förgrädda det 15-20 min i den nedre delen av ugnen så att det blir ordentligt gräddat, men ha lite koll och täck kanterna med folieremsor om de börjar bli bruna.

5. Hacka och strimla lök och purjolök och stek i lite smör eller olja så att de mjuknar, men inte mer. Kan stekas tillsammans men rör inte samman dem.

Tomatpaj

6. Pensla pajkanten med ett uppvispat ägg.

Tomatpaj

7. Bre ut dijonsenap i pajskalet.

Tomatpaj

8. Strö den lätt stekta, gula löken över.

Tomatpaj

9. Häll över hälften av osten.

Tomatpaj

10. Klipp skinkan/kalkonen i strimlor och strö över. (Eller strunta i köttet om du vill göra pajen vegetarisk.)

Tomatpaj

11. Bre ut purjolöken, som är godast om den stekts lite så att den blir mjuk och inte är så rå.

Tomatpaj

12. Skär tomaterna i tjocka skivor och täck pajen. Lägg två lager tomat om kött utesluts.

Tomatpaj

13. Peppra och strö rikligt med basilika över tomatskivorna.

Tomatpaj

14. Strö över resten av osten.

15. Grädda strax under mitten av ugnen 25-30 min. När osten börjar bli brun är det dags att ta ut pajen.

 

PS. Den vita formen som jag bakade tomatpajen i är mitt allra första loppisfynd! Jag köpte den i våras för 20 kr!

PS. PS. På fredag bakar jag bästa nybörjarbrödet – lingongrova med kanel! Håll utkik efter det!

 

LÄS OCKSÅ

(164)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar