Annons

Annons

Glöggmousse med kanderade pekannötter – godaste decemberdesserten

Den här lättgjorda och jättegoda desserten brukar jag göra flera gånger under december månad - antingen som dessert i advent eller på julafton till dem som inte gillar risgrynsgröt. Du kan med fördel göra moussen och kandera pekannötterna dagen innan desserten ska serveras, men den kan också ätas genast eftersom den inte innehåller gelatin.

Glöggmousse med rostade pekannötter - godaste decemberdesserten

I skålen ligger glöggmoussen som toppats med kanderade kryddiga pekannötter.

Glöggmousse med kanderade pekannötter

En jättegod mousse som är fri från gelatin och kan ätas genast, men du kan också göras den dagen innan den ska ätas.

Det här behöver du till 6 portioner:

Mousse:

Vispgrädde: 4 dl

Glögg: 1 dl

Mjölkchoklad: 125 gr

 

Kanderade kryddiga pekannötter:

Pekannötter: 50 gr

Florsocker: 2 msk

Kardemumma, stött: 2 krm

Kanel, mald: 2 krm

Annons

Ingefära, mald: 1 krm

Smör, osaltat: 1 liten klick

 

Gör så här:

Glöggmousse med kanderade pekannötter

Basen till moussen är glögg, choklad och grädde.

 

1. Koka upp 1 dl vispgrädde och 1 dl glögg i en kastrull. När det börjar koka stänger du av plattan och bryter ner 125 gr mjölkchoklad i glöggblandningen. Drag kastrullen från plattan och låt chokladen smälta. Låt blandningen svalna helt. (Under tiden som blandningen svalnar kan du passa på att kandera pekannötterna, se moment 4 nedan.)

2. Vispa 3 dl vispgrädde lätt i en större bunke.

3. När glögg- och chokladblandningen svalnat häller du den över den lättvispade grädden. Vispa tills det styvnar. Häll upp i en skål eller i 6 portionsglas. Ställ in i kylen tills glöggmoussen ska serveras. Men moussen går alldeles utmärkt att äta genast.

Glöggmousse med kanderade pekannötter

Vänd gärna på pekannötterna, men akta fingrarna! OBS! Pekannötterna bränns lätt vid.

 

Glöggmousse med kanderade pekannötter

Nu har pekannötterna fått fin färg och det är dags för kandering.

 

Glöggmousse med kanderade pekannötter

Dags att tillsätta  kanel, kardemumma, ingefära och en klick smör. Men det bör vara osaltat annars blir det för salt.

 

Glöggmousse med kanderade pekannötter

Så lätt det är att själv kandera nötter!

 

4. Rosta 50 gr pekannötter i en torr stekpanna på medelvärme. (OBS! De bli lätt brända.) Drag ner till låg värme, tillsätt 2 msk florsocker och rör om. När sockret smält tillsätter du 2 krm stött kardemumma, 2 krm mald kanel, 1 krm mald ingefära, en liten klick osaltat smör och rör om. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper. När de svalnat hackar du dem grovt.

5. Toppa glöggmoussen med de kanderade pekannötterna strax före servering.

 

Glöggmousse med rostade pekannötter - godaste decemberdesserten

 

Till kaffet efter julmiddagen brukar jag bjuda på pepparkaksbudapestrulle med hjortron – klicka här för recept!

Pepparkaksbudapest till julkaffet

 

Till nyår brukar jag bjuda på chokladpavlova – klicka här för recept!

Gunilla bakar chokladpavlova till nyår

LÄS OCKSÅ

(13)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar