Annons

Annons

Frisk och fräsch citronpaj (gluten- och nötfri)

Den här goda och lättbakade citronpajen är både gluten- och nötfri och har lågt GI. Det går alldeles utmärkt att grädda den dagen innan du ska bjuda på den. Påskpyntet har visserligen inte lågt GI, men det får pajen att se extra festlig ut och så är det ju påsk bara en gång om året.

Fräsch citronpaj

Det här behöver du:

Mandelbotten:

Sötmandel: 225 gr

Smör, osaltat: 60 gr

Fruktsocker: 3/4 dl (eller 1 dl vanligt strösocker för dig som inte bryr dig om GI)

 

Citronfyllning:

Citroner: 3 st

Ägg, normalstora: 3 st

Annons

Fruktsocker: 3/4 dl (eller 1 dl vanligt strösocker för dig som inte bryr dig om GI)

Vispgrädde: 3/4 dl

Yoghurt, rysk: 1,5 dl

 

Garnering:

Hallon, färska: 1 ask

Minimaränger: ett par nävar

Påskgodis

Florsocker

Citronmeliss: ett par blad

 

Servera till:

Färska hallon

Fräsch citronpaj

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader och gallret på mittfalsen.

2. Tag fram en rund form som är 22-24 cm i diameter, har en kant som inte är lägre än 4 cm och är så tät att den inte släpper in vatten när du ska grädda den med fyllningen i vattenbad. (Jag använder en pajform av keramik eftersom mina springformar inte är helt täta.)

3. Smält 60 gr smör  i en kastrull på spisen och pensla formen med lite av smöret.

4. Lägg 3/4 fruktsocker eller 1 dl vanligt strösocker i det smälta smöret och låt det smälta samman under omrörning på spisen.

5. Kör mandlarna i mixern till mjöl eller mal dem i en manuell mandelkvarn. Lägg mandelmjölet i en bunke och diska mixern eftersom du ska använda den när du blandar fyllningen.

Fräsch citronpaj

6. Häll smörblandningen över mandelmjölet och blanda väl.

7. Tryck ut mandelmassan i formen.

8. Grädda ca 10 minuter.

Fräsch citronpaj

9. Ställ formen med den nygräddade bottnen på ett galler att svala lite medan du gör fyllningen.

10. Drag ner ugnsvärmen till 175 grader och sätt gallret strax under mittfalsen.

11. Riv skalet på 3 citroner och pressa 3/4 dl saft ur dem.

Frisk och fräsch citronpaj

12. Häll 3/4 dl vispgrädde, 1,5 dl rysk yoghurt, 3 normalstora ägg, 3/4 dl fruktsocker (eller 1 dl strösocker), det rivna citronskalet och den pressade citronsaften i mixern och kör den några minuter så att allt blandas väl.

Fräsch citronpaj

13. Ställ pajformen i en långpanna. Häll fyllningen över bottnen och häll sedan kokande vatten i långpannan upp till 1/3 av pajformens kant, men inte mer eftersom vatten inte får stänka upp på fyllningen. Grädda pajen ca 40 minuter. Om fyllningen börjar bli brun lägger du aluminiumfolie över (efter ca en halvtimme). Lägg det lätt över så att det inte fastnar i fyllningen. Om det bildas luftbubblor i fyllningen sticker du hål i dem med en provsticka e dyl.

Fräsch citronpaj

14. Tag ut långpannan och ställ på ett galler. Låt pajformen stå kvar i vattnet tills det svalnat, annars bränner du dig. Efter en halvtimme ställer du in pajformen med plastfolie över i kylen för att pajen ska stelna helt.

15. Dekorera citronpajen med färska hallon, minimaränger och påskgodis eller vad du har hemma. Klipp gärna citronmelissblad över och pudra med lite florsocker genom en tesil.

 

Tips!

Skär upp pajen med en slickepott eller en stekspade av metall så får du med allt och inget fastnar på bottnen.

 

Vill du ha recept på fler fräscha desserter?

Jordgubbspaj

med lemon curd

(Klicka här för recept)

Jordgubbspaj med lemon curd

 

 

 

 

 

 

Rabarberpaj med

citronsmulor och

vit choklad

(Klicka här för recept)

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

 

 

 

 

 

 

Ta vad du har-smulpaj

(glutenfri, vegansk)

(Klicka här för recept)

Glutenfri "Ta vad du har"-smulpaj

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(75)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar