Annons

Annons

Fisk med färska örter som i Provence

Den här är en jättegod helgrätt med torskfilé och massor av färsk timjan, basilika och persilja. Jag lagade den första gången för mer än tio år sedan och till min stora glädje hittade jag receptet i gömmorna för ett tag sedan. Det är en del hackande av lök, svamp och örter, annars är rätten lätt att laga. Det är en perfekt rätt att hjälpas åt med.

Torskfilé med färska örter

Det här behöver du till 4 portioner:

Torskfilé, färsk: 800 gr

Skogschampinjoner, färska: 400 gr

Schalottenlök: 3 st

Vitlök: 2 klyftor

Vitt vin: 1,5 dl

Tomatpuré: 1/2 dl

Fiskbuljongtärning: 1 st

Lagerblad: 3 st

Annons

Persilja, färsk, finklippt: 1 dl

Basilika, färsk, hackad: 1/2 dl

Timjan, färsk (endast bladen): 1/2 dl

Salt: 1/2 tsk

Svartpeppar: 10-12 drag med svartpepparkvarnen

Olivolja till stekning: 2 msk

Vatten, kokt: 1,5 dl

Fisk med färska kryddörter

Gör så här:

1. Skölj, ansa och skiva svampen.

2. Hacka lök och vitlök.

3. Hacka kryddörterna. Tag undan 1/4 till dekoration.

4. Koka 1,5 dl vatten.

5. Fräs lök, vitlök och svamp mjuka i olivolja i en stor stekpanna.

6. Rör i tomatpuré och häll på vitt vin och kokt vatten samt smula ner buljongtärningen.

7. Tillsätt 1/2 tsk salt, 3 lagerblad, 3/4 av kryddörterna och kör 10-12 drag med svartpepparkvarnen. Låt småkoka 20 minuter utan lock.

8. Lägg därefter fisken i såsen och låt den sjuda på svag värme max 10 minuter. Vänd fisken efter 4-5 minuter så att den steks på båda sidor.

9. Lägg upp fisk och sås på tallrikar, tag ett par drag med svartpepparkvarnen och strö över resten av kryddörterna.

10. Servera med kokt potatis och sugarsnaps.

 

Vill du ha fler recept på lättlagade och goda fiskrätter?

Torskfilé på Leif Mannerströms sätt – klicka här!

Italiensk fiskgryta med pasta på 8 minuter – klicka här!

Britt Maris snabba thaifiskgrytaklicka här!

LÄS OCKSÅ

(13)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar