Annons

Annons

Festkaka med rabarbermousse och fläder (glutenfri)

021

Hemmets översättare Ulla Henning kom upp på redaktionen med ett fång nyskördade rabarber. Det är en gammal sort som fanns där när de köpte sin gård för 45 år sedan.

På nationaldagen äter vi den här smaskiga kakan till en kopp kaffe efter maten! Gör gärna dubbel sats av moussen och servera i en skål bredvid, för alla vill garanterat ha mer av den. Både den och rabarberkompotten med en klick vispad grädde eller vaniljglass är var för sig perfekta desserter. Man kan ju aldrig få nog av rabarber så här på försommaren! Både sockerkakan och rabarberkompotten kan göras 1-2 dagar i förväg. Moussen blandas ihop några timmar innan kakan ska fyllas och ställs i kylen så att den blir riktigt kall.

Annons

 

Det här behövs till sockerkakan:

3 dl rismjöl

3 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker (ej nödvändigt)

2 tsk bakpulver

4 små ägg (3 ägg om de är större än normalstora)

Det här behövs till rabarbermoussen:

400 gr rabarber

1 dl koncentrerad fläderblomssaft

1/2 dl rörsocker strö

1/2 dl gelésocker multi

2 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

2 äggvitor

Garnering: jordgubbar

 

Gör sockerkakan så här:

1) Sätt ugnen på 150 grader.

2) Blanda rismjöl, bakpulver och vaniljsocker.

3) Vispa ägg och socker i 4 minuter.

4) Häll mjölblandningen i äggblandningen och rör om så att det blandar sig väl.

5) Häll smeten i en rund teflonform (25 cm) med löstagbar kant.

6) Grädda längst ner i ugnen ca 35 minuter.

7) Ta ut kakan ur ugnen och börja genast trycka ner den så att det ser ut som om den sjunkit ihop. (Se bilder nedan.) Tryck ett par gånger medan kakan svalnar. Stick en kniv mellan kakan och formen och lossa den försiktigt innan den svalnat.

8) Låt kakan svalna innan den dekoreras. Plasta in den om den inte ska dekoreras samma dag.

Gör rabarbermoussen enligt steg-för-steg-beskrivningen nedan.

006

Skölj rabarbern och skär den i småbitar (behöver ej skalas om den är späd). Låt småkoka i en kastrull med fläderblomssaft, rörsocker och gelésocker multi 5-15 min, beroende på hur späd den är. Låt kompotten svalna.

007

Vispa grädden hårt med vaniljsocker. Blanda försiktigt ner den i den kalla kompotten.

008

Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner dem. Ställ in moussen i kylen.

012

Det blir mer spänst i en sockerkaka bakad på rismjöl och den passar perfekt att fylla med massor av mousse. Dessutom är den glutenfri.

014

I samma ögonblick som sockerkakan tas ut ur ugnen börjar man trycka ner den runt om så att det blir en fördjupning att lägga moussen i. Vänta inte med att lossa kanterna från formen. När kakan svalnat trasas de lätt sönder, särskilt i mitten.

015

Fyll hålet i mitten med skivade jordgubbar. Servera gärna en extra skål med jordgubbar, som är så gott till rabarbermoussen.

016

Fyll fördjupningen runt om med så mycket rabarbermousse som får plats! Servera gärna en extra skål med mousse!

Mauds blogg hittar du recept på fläderblomssaft!

 

Vill du ha fler recept med rabarber?

Världens snabbaste rabarberkaka med kardemumma – klicka här!

Superenkel variant av Världens snabbaste rabarberkaka – klicka här!

Långpannekaka med jordgubbar, rabarber och citron – klicka här!

Rabarberrutor med jordgubbar i långpanna – klicka här!

Sommartårta med rabarber, lemon curd och fläderblomsgrädde – klicka här!

Rabarberpaj med citronsmulor och vit chokladklicka här!

LÄS OCKSÅ

(75)

1 kommentar

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar