Annons

Annons

Wienerbröd med mandelfyllning och vaniljglasyr

De här läckra wienerbröden brukade mamma alltid baka när jag växte upp, men det är först nu jag fått veta att det är min farmors recept. Vilken tur att det är räddat till eftervärlden! Men jag bakar dem med Jan Hedhs teknik, så blir degen lättare att jobba med och wienerbröden blir sprödare.

Farmors wienerbröd

Ljuvligt spröda wienerbröd som man helst vill äta upp på en gång!

Det här behöver du till 9 wienerbröd:

Vetemjöl: 200 gr (3 1/3 dl)

Jäst för söta degar (jästförpackningen med röd text), kall: 20 gr

Strösocker: 3 msk

Ägg, kallt: 1 st + 1 st till pensling

Mjölk, kall: 1 dl

Annons

Smör, kallt: 75 gr

 

Fyllning:

Smör, mjukt: 35 gr

Mandelmassa: 50 gr

 

Glasyr:

Florsocker: 4 msk

Vaniljsocker: 2 msk

Vatten: 1 msk

 

Gör så här:

1. Mät upp 200 gr (3 1/3 dl) vetemjöl och ställ det i frysen 1 timme.

2. Gör iordning fyllningen: Rör ihop 35 gr mjukt smör och 50 gr mandelmassa med en gaffel. Ställ åt sidan.

3. Rör ut 20 gr kall jäst för söta degar med 3 msk strösocker i en stor bunke. (Det blir flytande efter ca 3 minuter.)

4. Vispa 1 kallt ägg och 1 dl kall mjölk i en liten bunke med handvisp någon minut.

5. Blanda ner äggvispet i jästblandningen och rör om.

6. Blanda ner mjölet i jästblandningen och arbeta samman till en slät deg med en slev några minuter.

Farmors wienerbröd

7. Lägg plastfolie om degen och lägg den i frysen i 15 minuter.

8. Hyvla 75 gr kallt smör med en osthyvel. Packa in skivorna i aluminiumfolie och förvara dem i kylen tills de ska användas. (Det blir ca 20 skivor.)

Farmors wienerbröd

9. Efter 15 minuter kavlar du ut degen på lätt mjölat bakbord till en rektangel, ca 35 x 20 cm. Var hela tiden noga med att borsta bort mjöl från degen så att det inte kommer in mer mjöl i den. Använd degskrapa om degen fastnar på bakbordet.

10. Lägg smörskivorna längs mitten av degplattan.

Farmors wienerbröd

11. Vik degen över smöret, först den ena långsidan…

Farmors wienerbröd

…och sedan den andra.

Farmors wienerbröd

12. Vik sedan över kortsidorna, först den ena…

Farmors wienerbröd

…och sedan den andra så att de möts på mitten.

Farmors wienerbröd

13. Lägg plastfolie om degpaketet och lägg det i kylen i 30 minuter så att mjöl och smör får samma temperatur.

14. Efter 30 minuter kavlar du ut degen igen till en rektangel, ca 35 x 20 cm. Vik därefter samman degen igen till ett paket och lägg plastfolien om det. Lägg paketet i kylen igen i 30 minuter.

15. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

16. Vispa upp 1 ägg med en gaffel i en liten skål.

17. Gör i ordning glasyren: Blanda 1 msk vatten, 4 msk florsocker och 2 msk vaniljsocker och rör om tills det löst sig.

18. Efter 30 minuter kavlar du ut degen igen till en rektangel, ca 35 x 20 cm. Nu ser du tydligt att smöret börjar blanda sig med degen. Vik samman degen igen till ett paket och lägg plastfolien om det. Lägg det i kylen igen i 30 minuter. (Sista gången!)

Farmors wienerbröd

19. Efter 30 minuter är wienerdegen äntligen klar att bakas. Nu har smöret blandats med degen, som är smidig och fin. Kavla ut den till en fyrkant, ca 32 x 32 cm. (Om du hunnit rengöra arbetsbänken kan du kavla ut fyrkanten på ett bakplåtspapper.)

20. Dela degen i 9 delar med en degskrapa, bred en klick fyllning på varje del och platta till fyllningen så att den täcker hela degbiten.

21. Lägg degbitarna på plåten och vik ihop dem som på filmen ovan. Låt dem vila där 30-45 minuter. (Om du vill kan du köra in dem direkt i ugnen, men wienerbröden blir något sprödare om de får vila före gräddningen.)

22. Sätt ugnen på 225 grader.

23. Pensla wienerbröden med det uppvispade ägget precis innan de körs in i ugnen.

24. Grädda wienerbröden strax under mitten i ugnen i 10 minuter.

Farmors wienerbröd

Wienerbröden innan de har penslats med glasyr.

25. Pensla wienerbröden med glasyren när de svalnat så blir de lika blanka som på bilden nedan.

Farmors wienerbröd

Så här läckra blir wienerbröden när de penslats med vaniljglasyr.

 

Klicka här om du vill du ha recept på rimbobullar, som är läckra som wienerbröd men går snabbare att baka!

Rimbobullar

Rimbobullar är snabbakade wienerbrödsliknande bullar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på experternas lussekatter!

Experternas lussekatter

Lussekatter med saffran, kardemumma och konjak!

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(228)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar