Annons

Annons

Experternas lussekatter – med saffran, kardemumma, konjak

Man kan inte misslyckas med sina lussekatter om man följer experternas råd. Birgitta Rasmusson från Hela Sverige bakar har följande tips att ge för saftiga lussekatter: ”Använd kärnvetemjöl, ha i mycket smör, ta inte i mer mjöl än vad som står i receptet även om du tycker att degen är kladdig och grädda dem snabbt på hög värme.” Själv följde jag Jan Hedhs recept och han har såklart tänkt på alla dessa saker och så är hans deg allt annat än kladdig. Den är spänstig och lättjobbad och det behövs inte ens mjöl på bakbordet. Han har som vanligt några egna knep för att lyckas med lussekatterna och som pricken över i lät jag en skvätt konjak förgylla dem.

Experternas lussekatter

Det här behöver du till ca 19 (38) lussekatter:

(Deg 1)

Kärnvetemjöl: 350 (700) gram

Strösocker: 1 (2) msk

Jäst för söta degar, rumsvarm: 40 (80) gram

Mjölk, 3%-ig, rumsvarm: 2,5 (5) dl

Saffran: 1,5 (3) gram

Annons

(Deg 2)

Kärnvetemjöl: 250 (500) gram

Strösocker: 1 (2) dl

Salt: 1/2 (1) msk

Kardemumma, stött: 1 (2) msk

Ägg, rumsvarmt: 1/2 (1) st

Smör, osaltat, rumsvarmt: 125 (250) gram

(Till pensling)

1 ägg + 1 äggula

(Garnering)

Russin

Experternas lussekatter

Så här gör du:

1. Tag ut mjölk, jäst, ägg och smör ur kylen 1 timme innan så att de blir rumsvarma.

Experternas lussekatter

2. Stöt saffran (det går bra att stöta med en sockerbit).

Experternas lussekatter

3. Lägg russinen i blöt ca 30 min i lite kallt vatten eller konjak. Slå gärna en skvätt konjak över saffranet så kommer smaken fram bättre.

4. Lägg mjöl och socker i degblandarens bunke.

5. Lös upp jästen i mjölken i en liten skål. Tillsätt saffran. Häll jästblandningen över mjölblandningen.

6. Knåda degen i degblandaren på lägsta hastighet 5-6 minuter.

7. Lägg plastfolie över degen och låt den jäsa 30-45 min på varmt ställe. (Jag satte ugnen på 50 grader en liten stund och stängde sedan av den. Det var perfekt att sätta in degbunken i den ljumma ugnen.)

8. Blanda mjöl, strösocker, salt och kardemumma (deg 2) och häll över den jästa degen. Lägg sist över ägget.

9. Kör degblandaren på låg hastighet ca 5 minuter. (Degen är nu ganska hård.)

10. Tillsätt smöret i småbitar, öka sedan degblandarens hastighet och arbeta degen 10 min så att den blir elastisk.

11. Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie ca 30 min.

12. Låt russinen rinna av ordentligt i en sil. Lägg dem sedan på hushållspapper.

13. Tag fram ugnsplåtar och 2 (4) bakplåtspapper.

14. Vispa upp ägg och äggula till penslingen med en gaffel och ställ åt sidan.

15. Dela degen i 2 (4) delar, som vardera delas i 9-10 bitar (bitarna ska väga ca 60 gram/st).

16. Rulla bitarna till bullar, lägg dem på arbetsbänken och täck med en bakduk. Låt dem vila 5 min.

Experternas lussekatter

17. Rulla ut bullarna till långa rullar och forma dem enligt bilderna nedan.

Experternas lussekatter

Rulla ändarna utifrån och in, från båda hållen.

Experternas lussekatter

Rulla på tills det inte finns mer att rulla.

Experternas lussekatter

17. När lussekatten är formad läggs den på en bakpappersklädd plåt. (Tänk på att lussekatterna kommer att jäsa till dubbel storlek så lägg dem inte för nära varandra.) Stick ner russinen hårt så att de inte blir torra eller poppar upp under gräddningen.

Experternas lussekatter

18. Pensla lussekatterna med äggblandningen och låt den torka 15 min innan du lägger bakduk över lussekatterna (bakduken fastnar annars i degen). Låt jäsa till lite mer än dubbel storlek, ca 45 min.

19. Sätt ugnen på 250 grader.

Experternas lussekatter

20. Grädda lussekatterna gyllenbruna 8-9 minuter.

21. Pensla dem ännu en gång med äggblandningen så snart de tagits ut ur ugnen.

 

Receptet på lussekatter är taget ur Julens söta av Jan Hedh.

Sockerbagarens saffransskorpor

 

Tips till dig som ska använda saffran! Klicka här!

 

 

VILL DU HA FLER RECEPT TILL DITT JULBAK?

Världens godaste adventskaka – klicka här!

Adventskaka med dadlar, valnötter, choklad, apelsin och konjak

 

 

 

 

 

 

Sockerbagarens saffransskorpor – klicka  här!

Sockerbagarens saffransskorpor

Mjukt pepparkakshjärta – klicka här!

Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet

Monikas spröda pepparkakor – klicka här!

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Monikas spröda pepparkakor

 

LÄS OCKSÅ

(15)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar