Annons

Annons

Ernst sommargryta med dillkyckling och primörer

Den här somriga grytan med dillkyckling fick jag recept på när jag läste Ernst Kirchsteigers underbara bok "Lyckan i det lilla", som kom ut förra sommaren. Den är en av hans favoriträtter som gör honom lycklig, skriver han. Jag håller med! Jag lagade den ett par gånger förra sommaren och när jag nu lagade den igen kände jag mig också lycklig - sommaren var äntligen här och det var dags att njuta av Ernst goda dillkyckling! Det är ganska mycket hackande och en perfekt rätt när man vill laga något tillsammans, men sedan är det bara ner i grytan med alltsammans. Jag gjorde dubbel sats och därför kan det se lite mycket ut på en del av bilderna.

Ernst goda sommargryta med dillkyckling

Man blir nästan lite lycklig av all dilldoften! Kanske för att det doftar sommar?

Ernst goda sommargryta med dillkyckling

Det här behöver du till 4 port:

Kycklinglårfilé (bröstfilé går också bra): 1 kg

Dill, färsk: 2 normalstora knippen

Gul lök: 1 st

Späda morötter: 1 knippe (ca 6 st)

Citron, saft från: 1/2

Kycklingfond: 5 msk (eller 3 hönsbuljongtärningar)

Annons

Honung: 5 msk

Vit balsamvinäger: 5 msk

Vispgrädde: 2 dl

Sockerärtor: 1 paket

Salt: 1 tsk

Vitpeppar: några drag med pepparkvarnen

Vatten, kokande: 1 liter

Olivolja till stekning

 

Till redning:

Smör, mjukt: 3 msk

Vetemjöl: 3 msk

(eller 2 msk ljus Maizena utrörd i lite kallt vatten)

 

Det behövs inget annat tillbehör än färskpotatis!

Ernst goda sommargryta med dillkyckling

Gör så här:

1. Skölj gärna dillen kvällen före så att den hinner torka.

2. Repa av dillen från stjälkarna och lägg åt sidan. Bind ihop stjälkarna med hushållssnöre.

Ernst goda sommargryta med dillkyckling

3. Skala morötterna och skär dem i stavar.

4. Hacka löken.

Ernst goda sommargryta med dillkyckling

5. Skär kycklingköttet i stora tärningar.

Ernst goda sommargryta med dillkyckling

6. Fräs löken tillsammans med dillstjälkarna i olivolja i en stor gryta. Slå på 1 liter kokande vatten och 5 msk kycklingfond (eller smula ner 3 hönsbuljongtärningar i grytan) och låt koka upp.

7. Lägg morotsstavarna i grytan.

8. Tag upp dillstjälkarna ur grytan och lägg i kycklingen.

9. Pressa saften ur ½ citron i grytan, häll i 5 msk vit balsamvinäger och 5 msk honung. Låt koka 10 minuter.

10. Hacka dillen.

11. Häll 2 dl vispgrädde och ¾ av dillen i grytan.

12. Smaka av med 1 tsk salt och några drag med vitpepparkvarnen.

13. Låt grytan koka 20 minuter.

14. Nyp samman smör och mjöl till en deg (beurre manié). Klicka ner den i grytan för tjockare sås. (Eller rör ut 2 msk Maizena i lite kallt vatten och häll i grytan.) Ge grytan ett hastigt uppkok.

15. Rör ner sockerärtorna och resten av dillen strax före servering.

 

Klicka här om du vill läsa om Ernst Kirchsteigers bok Lyckan i det lilla!

 

Om du vill ha recept på Ernsts Kirchsteigers kantarellpaj som jag gjort glutenfri klickar du här.

Ernst Kirchsteigers kantarell glutenfri

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(32)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar