Annons

Annons

Enklaste och godaste kycklingrätten till fredagsmyset

Den här jättegoda kycklingrätten är perfekt att laga när du vill bjuda på något som är minst lika gott som en gammaldags söndagsmiddag men inte kräver mycket tid eller arbete i köket. Perfekt till fredagsmyset eller när du får oväntade middagsgäster!

Enklaste och godaste kycklingrätten till fredagsmyset

Gör så mycket du kan på torsdagskvällen så går det snabbt när du kommer hem på fredagen och alla är hungriga. På torsdagen kokar du såsen, skalar potatisen och lägger pressgurkan. På vägen hem från jobbet på fredagen köper du en eller två grillade kycklingar och när du kommer hem skär du den i bitar och lägger i en form, slår över den jättegoda såsen och kör in i ugnen medan potatisen kokar. Det kan inte bli enklare och godare. Och ingen kommer att misstänka att du fuskat lite. Tänk så perfekt när det kommer oväntade gäster på semestern. Grillad kyckling finns ju i de flesta mataffärer.

Annons

Enklaste och godaste kycklingrätten till fredagsmyset

Det här behöver du till 3 (6) portioner kycklingrätt:

Grillad kyckling: 1 (2) st

Grönpeppar, hel: 1,5 (3 msk)

Smör, normalsaltat: 15 (30) gr

Dijonsenap: 1/2 (1) dl

Soja, japansk, gärna Tamari: 1/2 (1) dl

Svart vinbärsgelé: 1/2 (1) dl

Sherry/marsalavin/portvin: 2,5 (5) msk

Rysk yoghurt: 2,5 (5) dl (1 hink innehåller 5 dl)

Vispgrädde: 1,5 (3) dl

Vetemjöl: 1,25 (2,5) msk

Colorit: några droppar för brunare sås

 

Att servera till:

Kokt potatis, gärna delikatesspotatis som säljs i påse och inte behöver skalas. Gott också med rostade potatisklyftor/potatishalvor (se nedan).

Pressgurka

 

Det här behöver du till pressgurkan:

Slanggurka: 1 (2) st

Ättika: 1 (2) msk 24%-ig eller 2 (4) msk 12%-ig eller saften från 1 (2) färska citroner

Strösocker: 1,5 (3) dl

Salt: 1 (2) krm

Vitpeppar: 1 (2) krm

Persilja, färsk: 1 knippe

Enklaste och godaste kycklingrätten till fredagsmyset

Gör så här:

TORSDAG KVÄLL:

Gör såsen:

1. Krossa 1,5 (3) msk grönpeppar ganska fint i en mortel. (Såsen blir kanske lite väl het för barn. Tag i så fall mindre mängd grönpeppar.)

2. Smält 15 (30) gr normalsaltat smör i en kastrull på spisen.

3. Klicka i 1/2 (1) dl dijonsenap och häll i grönpepparkrosset, 1/2 (1) dl japansk soja, 2,5 (5) msk sherry e dyl, 1/2 (1) dl svartvinbärsgelé, 2,5 (5) dl rysk yoghurt, 1,5 (3) dl vispgrädde och rör om. Sikta ner 1,25 (2,5) msk vetemjöl med en tesil.

4. Koka upp såsen under omrörning och låt den puttra ca 5 minuter på låg temperatur. Se till att alla mjölklumpar försvinner. Tillsätt några droppar Colorit för brunare sås.

5. När såsen svalnat ställer du in den i kylen tills det är dags att göra rätten färdig.

 

Lägg pressgurkan:

1. Skala 1 (2) slanggurkor med en potatisskalare och hyvla ner dem i en skål.

2. Tillsätt ättika, 1,5 (3) dl strösocker, 1 (2) krm salt och vitpeppar och blanda väl med två gafflar så att inte strösockret lägger sig på bottnen. Smaka av och tillsätt ytterligare 1/2 (1) dl strösocker om du vill ha pressgurkan lite sötare.

3. Skölj, torka och finklipp 1 knippe persilja. Blanda ner 3/4 av den i pressgurkan och rör om. Strö resten över pressgurkan, lägg plastfolie över och ställ in den i kylen tills den ska ätas.

 

Förbered potatisen:

Skala potatisen och lägg den i en kastrull med vatten. Låt den stå framme till nästa kväll. (Salta inte förrän potatisen ska kokas.) Eller köp delikatesspotatis som du bara häller ner i en kastrull när den ska kokas. Du kan också rosta potisklyftor/potatishalvor (se nedan).

 

FREDAG KVÄLL:

1. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på mittfalsen.

2. Smörj en ugnsform.

3. Skär kycklingköttet i bitar och fördela det i formen. (Jag brukar ta bort skinnet.)

4. Häll över såsen.

5. Kör in formen i ugnen och låt den stå där ca 25 minuter. (När såsen bubblat några minuter är rätten klar).

6. Sätt på potatisen samtidigt som du kör in kycklingen i ugnen så blir allt klart samtidigt.

(Om du hellre vill bjuda på rostad potatis kör du in en smord form med potatisklyftor/potatishalvor som penslats med olivolja och kryddats med salt och rosmarin 15 minuter innan du kör in kycklingen i ugnen. De båda formarna får samsas på gallret de sista 25 minuterna och allt blir klart samtidigt.)

 

 

HÄR KOMMER FLER RECEPT PÅ LÄTTLAGADE RÄTTER!

VÄRLDENS ENKLASTE: Festkyckling med himmelsk sås

 

 

 

 

 

 

Kycklingfilé 

med himmelsk sås

Klicka här för recept!

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Torsk på Leif Mannerströms sätt

 

 

 

 

 

 

Torskfilé på 

Leif Mannerströms smarta sätt

Klicka här för recept!

 

Världens snabbaste pastarätt

 

 

 

 

 

 

Världens snabbaste

pastarätt

Klicka här för recept!

 

 

LÄS OCKSÅ

(101)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar