Annons

Annons

Chokladpavlova – läckraste festdesserten

Det här är världens läckraste nyårsdessert som är baserad på Roy Fares recept. Chokladkrämen och chokladsåsen kan du göra några dagar före och förvara i plastburkar i kylen! Marängbottnarna kan du baka dagen före och förvara i den avstängda ugnen över natten. Sedan är det bara att sätta ihop pavlovan och garnera den när hummern och oxfilén är äten!

Gunilla bakar chokladpavlova till nyår

Se till att du har det här hemma innan du sätter igång:

Mörk choklad, 55% (70% går utmärkt): 75 gr

Mörk choklad, 70% (gärna med apelsinsmak): 100 gr

Ägg: 4 stora/5 normalstora

Mjölk, 3%: 2,5 dl

Vispgrädde: 5 dl

Annons

Smör, osaltat:  30 gr

Strösocker:  3,5 dl

Vaniljsocker, kakao, maizena, vitvinsvinäger (eller vit balsamvinäger) + chokladkaffebönor eller annat chokladgodis till garnering

 

Gunilla bakar chokladpavlova till nyår

Till marängbottnarna behöver du:

Mörk choklad, 55% (70% går utmärkt): 75 gr

Äggvitor, rumsvarma: 4 stora/5 normalstora (140 gr)

Strösocker: 2,5 dl

Maizena: 1 msk

Vitvinsvinäger (vit balsamvinäger går utmärkt): 1 tsk

 

Till chokladkrämen som ska läggas över marängbottnarna behöver du:

Mörk choklad, 70% (gärna med apelsinsmak): 75 gr

Äggula: 1,5 stor/2 normalstora (30 gr)

Strösocker: 3/4 dl (60 gr)

Maizena: 2 msk (16 gr)

Mjölk, 3%: 2,5 dl

Vaniljsocker: 3/4 tsk

Smör, osaltat: 15 gr

 

Till chokladsåsen som ska ringlas över vispgrädden behöver du:

Strösocker: 1/2 dl (45 gr)

Kakao: 1/2 dl (20 gr)

Vispgrädde: 3/4 dl (50 gr)

Smör, osaltat: 15 gr

 

Till garneringen behöver du:

Vispgrädde: 4 dl

Mörk choklad, 70% (gärna med apelsinsmak): 25 gr

Kakao

Chokladkaffebönor eller annat chokladgodis

 

Så här gör du:

Marängbottnarna

1. Hacka/bryt chokladen till marängbottnarna och lägg i en liten glasskål och smält i vattenbad i en kastrull på spisen. Ställ åt sidan att svalna.

2. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och rita upp 2 cirklar – en som är 22 cm och en som är 18 cm.

3. Sätt ugnen på 150 grader.

4. Separera vitor och gulor.

5. Kör vitorna i blandaren på låg fart, blanda i sockret successivt när de börjar stelna. (Det går lika bra att vispa med en elvisp i en bunke.) OBS! Äggvitorna bör vara rumsvarma när de vispas för att undvika att marängbottnarna spricker när de bakas.

6. När vitorna är fasta tillsätts vinäger och Maizena medan degblandaren/elvispen går ett ögonblick till.

7. Ringla den smälta chokladen över marängen och marmorera den genom att vända den 3-4 gånger men inte mer med en slickepott.

8. Bred ut marängen i cirklarna och platta till dem ovanpå och runt ytterkanterna med en palett.

Gunilla bakar chokladpavlova till nyår

9. Grädda marängbottnarna mitt i ugnen 1 tim. (Det gör inget om de spricker, det kommer inte att synas när du fyller och garnerar dem.) Stäng av ugnen, öppna luckan på glänt och låt bottnarna stå kvar tills ugnen svalnat. Låt dem gärna stå kvar i ugnen till nästa dag om de inte ska garneras samma dag så håller de sig spröda. Stäng ugnsluckan när ugnen är kall. (De kan också förvaras i micron.)

 

Chokladkrämen

1. Bryt chokladen i bitar.

2. Blanda äggula, socker och Maizena i en bunke.

3. Häll mjölk och vaniljsocker i en kastrull och koka upp. Häll mjölken över ägguleblandningen och rör om. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme under konstant omrörning tills blandningen tjocknar. Koka ytterligare 2-3 min (för att få bort smaken av Maizena) under fortsatt omrörning. Drag kastrullen från plattan och lägg i den hackade chokladen, rör om tills den smält. Lägg i smöret och rör om tills det smält.

4. Häll den avsvalnade chokladkrämen i en plastburk med lock och ställ in den i kylen om pavlovan inte ska garneras samma dag.

 

Chokladsåsen

1. Rör ihop socker och kakao i en kastrull. Tillsätt grädde och smör. Ställ kastrullen på medelvärme på spisen ca 5 minuter och rör om då och då så att såsen inte bränner fast.

2. Häll chokladsåsen i en plastburk, sätt på lock när den svalnat och ställ in den i kylen om pavlovan inte ska garneras samma dag.

 

När pavlovan ska garneras

1. Om chokladkrämen och chokladsåsen har förvarats i kylen: Ställ fram burkarna med chokladkräm och chokladsås 2 timmar i förväg.

2. Vispa grädden så att den blir styv. (Kan göras i förväg och förvaras i kylen med plast över.)

3. Kör burken med chokladsås i micron 10 sekunder så att såsen blir rinnande, men den får inte vara varm när den ringlas över vispgrädden.

4. Lägg den stora marängbottnen på ett tårtfat. Bred på drygt hälften av chokladkrämen, därefter drygt hälften av den vispade grädden och ringla lite chokladsås över. Riv över lite choklad. Lägg den lilla marängbottnen över, bred på resten av chokladkrämen och vispgrädden. Ringla över resten av chokladsåsen, riv över choklad och pudra över kakao med en tesil. Dekorera med chokladkaffebönor eller annat chokladgodis.

LÄS OCKSÅ

(126)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar