Annons

Annons

Blåbärskaka med valnötstopping

Det här är nog den godaste kaka jag någonsin ätit. Luftig sockerkaka med frisk smak av citron, proppfull av skogsblåbär och överströdd med valnötter, kanel, farinsocker och kardemumma. Servera den gärna med en klick vaniljglass. Mumsfilibaba!

Blåbärskaka med valnötter och kanel

Det här behöver du:

(Kakan)

Citron, rivet skal: 2 st

Koncentrerad citronjuice (t ex BOB Citron och Lime), rumsvarm: 1 dl

Ägg, rumsvarma: 3 st (ca 185 gr inkl skal)

Smör, osaltat, mjukt: 100 gr

Vetemjöl (gärna Kungsängens Self Rising): 4 dl (240 gr)

Annons

Strösocker: 1,5 dl

Vaniljsocker: 1 msk

Bakpulver: 2 tsk

 

(Fyllning)

Skogsblåbär, färska: 5 dl

 

(Topping)

Valnötter: 2 dl (85 gr)

Brunt farinsocker: 1/2 dl

Kanel: 1 msk

Kardemumma, hel: 1 tsk (eller 2 tsk mald)

Smör, osaltat att smälta: 30 gr

 

(Till formen)

Smör, osaltat att smälta: 15 gr

Potatismjöl: 1 tsk

Blåbärskaka med valnötter och kanel

Så här gör du:

1. Tag fram 3 ägg, 100 gr osaltat smör och citronjuicen ett par timmar innan du ska baka så att alltsammans blir rumsvarmt och får samma temperatur.

2. Kör 15 gr osaltat kallt smör i mikron 20 sekunder (eller använd rumsvarmt smör) och rör ihop det med 1 tsk potatismjöl. Smörj en springform (ca 26 cm) med detta smörjsmör.

3. Gör toppingen:

  • Hacka 2 dl/85 gr valnötter ganska grovt.
  • Stöt 1 tsk kardemumma i mortel.
  • Kör 30 gr smör i mikron 20 sekunder. Rör om så att allt smör smälter.
  • Blanda smöret med valnötshacket och rör i kardemumman, 1 msk kanel och 1/2 dl brunt farinsocker. (Tips: förvara farinsocker i kylen så blir det inte hårt.)

4. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på näst nedersta falsen.

5. Blanda 4 dl/240 gr vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 1 msk vaniljsocker.

6. Riv citronskal.

7. Vispa 100 gr mjukt smör och 1,5 dl strösocker med elvisp 5 minuter.

8. Knäck ner ett ägg i taget och vispa med elvispen 4 minuter.

9. Rör ner citronjuice och citronskal försiktigt.

10. Sikta ner mjölet i 2-3 omgångar med en sil och rör om försiktigt men väl så att inte något mjöl ligger på bunkens botten.

11. Strö 1/2 av toppingen över smeten utan att röra om.

Blåbärskaka med valnötter och kanel

12. Klicka ner smeten i formen med en sked.

Blåbärskaka med valnötter och kanel

13. Häll över blåbären och tryck ner dem lätt i smeten.

Blåbärskaka med valnötter och kanel

14. Strö över resten av toppingen.

15. Strö över resten av det rivna citronskalet.

16. Grädda kakan 45 minuter.

17. Låt kakan svalna i formen på galler och lägg en bakduk över. Den behöver stelna ett par timmar  innan du skär i den. Gott med en klick halvsmält vaniljglass, vaniljvisp eller lättvispad vispgrädde till, men precis lika gott utan!

Blåbärskaka med valnötter och kanel

 

Vill du ha fler recept på kakor och pajer med bär och frukter som är mogna nu?

Blåbärsrutor med citron och vit choklad – klicka här!

Knäckig blåbärspaj – klicka här!

Snabb äppelkaka – klicka här!

Snabb och läcker björnbärskaka – klicka här!

Världens snabbaste hallonkaka med kardemumma – klicka här!

Mandelkaka med färska aprikoser i långpanna – klicka här!

Plommonkaka med kanelsocker i långpanna – klicka här!

Smulpaj med röda vinbär – klicka här!

Glutenfri paj med äpplen och päron (vegansk) – klicka här!

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(36)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar