Annons

Annons

Äntligen något gott av röda vinbär!

Nu hänger de där så röda och granna och vill bli plockade, men usch så sura de är och ända sedan jag var barn och stod och åt av vinbären från buskarna har jag undrat varför man planterar rödavinbärsbuskar. Där vi bodde på somrarna fanns det flera vinbärsbuskar men bara en med de goda svarta bären, som jag tycker är mer användbara. När min sambo Gert kom hem från Norrland med en massa röda vinbär undrade jag vad i all världen jag skulle göra med dem. Men så hittade jag ett recept på en jättegod smulpaj som kommer här! Vaniljglass till så blir den himmelsk!

Äntligen något gott av röda vinbär

Det här behöver du:

Röda vinbär, 1 liter

Syltsocker, 1 dl

Potatismjöl, 1 msk

(Smuldeg)

Vetemjöl, 1 dl (eller siktat dinkelmjöl)

Havregryn, 1,5 dl

Smör (rumsvarmt), 125 gr

Rörsocker strö, 1 dl

Vaniljsocker, 1 msk

Annons

(Till servering)

Vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås

 

Gör så här:

1. Tag ut smöret i god tid så att det blir mjukt och lätt att röra.

2. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Skölj och repa bären. Lägg dem på hushållspapper att rinna av.

4. Smörj en rund ugnsform (ca 23 cm).

5. Lägg mjöl, havregryn, rörsocker och vaniljsocker i en bunke och rör om. Tillsätt smör och rör till en grynig massa (eller nyp samman degen med fingrarna om smöret är för kallt och hårt).

6. Blanda vinbären med syltsocker och potatismjöl.

7. Bred ut bären i formen och strö smuldegen över.

8. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Pajen är godast att servera ljummen med vaniljglass!

Äntligen något gott av röda vinbär!

Foto: Shutterstock

 

 

LÄS OCKSÅ

(6)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar